G4Media.ro

“Halving”, testul de supraviețuire pentru minerii de bitcoin

sursa foto: Unsplash

“Halving”, testul de supraviețuire pentru minerii de bitcoin

Recompensele acordate pentru minarea criptomonedei bitcoin vor fi în curând înjumătățite, iar pentru jucătorii din acest sector, care își vor vedea o parte din venituri reduse, acest eveniment programat ar putea fi test de supraviețuire, scrie boursorama.com.

În jurul jumătății lunii aprilie, așa cum se întâmplă o dată la aproximativ patru ani, un fenomen tehnic cunoscut sub numele de „halving” va înjumătăți recompensa acordată minerilor de bitcoin, cei care își pun la dispoziție puterea de calcul pentru a contribui la buna funcționare a monedei digitale.

Înjumătățirea, care contribuie la obiectivul de limitare a cantității de bitcoini în circulație, „tinde să submineze cele mai slabe operațiuni de minerit”, pentru care „nu mai devine profitabil să extragă bitcoin”, a explicat pentru AFP Simon Peters, analist la eToro.

Minerii de bitcoin – fie că este vorba de companii specializate care operează centre uriașe cu mii de calculatoare, fie de persoane fizice care pot lucra în „pool-uri” cooperative – concurează pentru a rezolva un puzzle informatic definit de rețea.

Mașina care îl rezolvă prima obține dreptul de a valida un „bloc” de date, care conține cele mai recente tranzacții efectuate, și primește bitcoini drept recompensă.

Cerc vicios

Stabilit în ultimii patru ani la 6,25 bitcoini pe bloc creat, acesta urmează să scadă în curând la 3,125 bitcoini (peste 230.000 de dolari dacă luăm ca referință vârful bitcoin din martie).

De la ultima înjumătățire, la 11 mai 2020, prețul tokenului digital a atins un nivel record de 73.797 de dolari în martie, compensând parțial deficitul viitor al veniturilor minerilor.

Dar marjele mai mici ar putea împiedica unii mineri să investească în cele mai noi computere sau i-ar putea forța să le pună pe unele în așteptare, deoarece costul de funcționare a acestora depășește câștigurile estimate.

Este un „cerc vicios”, notează Simon Peters: „șansele lor de a extrage un bloc scad din cauza reducerii resurselor de calcul”, ceea ce, la rândul său, le reduce veniturile.

Compania minieră Hut 8 Corp a anunțat deja, în martie, închiderea sitului său din Drumheller, în Canada.

Deși recunoaște că „această decizie a redus ușor” producția de bitcoin, „ne-a permis să ne reducem costurile energetice”, susține directorul său general, Asher Genoot, care a explicat pentru AFP că a relocat în altă locație mașinile eficiente.

Cursa pentru performanță

Pentru a rămâne competitivi, giganții din acest sector depun eforturi pentru a-și reduce costurile, investesc în mașini mai eficiente și găsesc surse de energie mai ieftine și mai ecologice pentru a-și răci și alimenta armata de calculatoare.

În anticiparea înjumătățirii, „am crescut eficiența flotei noastre” prin achiziționarea a 160.000 de mașini „Bitmain S21” de ultimă generație pentru a înlocui generația mai veche, a declarat pentru AFP Taylor Monnig, responsabil cu operațiunile miniere la CleanSpark.

Concurentul său canadian Bitfarms susține că se bazează în proporție de 80% pe energia hidroelectrică, care este „nu doar ecologică, ci și viabilă din punct de vedere economic”, susține șeful diviziei de minerit, Ben Gagnon.

Alte companii cumpără, de asemenea, capitalul concurenților sau chiar fuzionează, precum cei doi titani Hut 8 și Bitcoin Corp la sfârșitul anului trecut.

Noua entitate, Hut 8 Corp, și-a diversificat sursele de venit pentru a-și acoperi costurile fixe, care nu vor scădea după înjumătățire, și oferă, de exemplu, servicii de găzduire sau de gestionare a operațiunilor miniere în numele unor terți.

Marathon Digital, unul dintre greii sectorului, a acumulat un “fond de război” în anticiparea fenomenului, echivalentul a aproximativ 1,5 miliarde de dolari, și a anunțat achiziționarea în acest an a trei noi centre în Statele Unite pentru a-și spori capacitatea de calcul.

Întrebat de AFP, Adam Swick, unul dintre managerii companiei, a confirmat că fondurile ar putea fi folosite pentru viitoare achiziții: „dacă există un site în dificultate”, „aceasta ar putea fi o oportunitate pentru Marathon de a-l (re)cumpăra” pentru a-l moderniza.

Această bătălie a celor mai puternici ar putea fi fatală pentru cele mai mici operațiuni, creând un gol în rețea care ar putea fi în beneficiul celor care rămân în viață.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...