
Artefactele românești de aur furate de la muzeul Drents sunt, probabil, intacte, potrivit procurorilor olandezi / Anchetatorii au descoperit cine a fost creierul jafului
Procurorii din Olanda au declarat vineri în instanță că ei cred că artefactele de aur românești furate de la muzeul Drents în ianuarie sunt încă intacte și nu au fost topite. Cele patru comori din epoca dacică au fost probabil ascunse undeva pentru a fi vândute ulterior, a declarat Serviciul Public de Procuratură (OM) în timpul primei audieri publice împotriva a doi suspecți cheie, Bernhard Z. (35) și Douglas Chesley W. (36) din Heerhugowaard.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
O altă persoană din acest caz, Jan B., a susținut că Douglas Chesley W. a fost creierul din spatele spargerii de la muzeul din Assen. Atât Z., cât și W. au fost obligați de Tribunalul Districtual Noord-Nederland să rămână în arest preventiv pentru cel puțin încă 90 de zile, la finalul audierii scurte de vineri. Potrivit ofițerului de poliție (de la Parchet), acești doi bărbați și Jan B., în vârstă de 20 de ani, tot din Heerhugowaard, au comis jaful pe 25 ianuarie 2025. Au detonat o bombă artizanală pentru a intra în muzeu și au furat trei brățări de aur și Coiful de la Cotofenești, potrivit Rador Radio România.
Jan B. a fost arestat mult mai târziu decât ceilalți doi suspecți, deoarece poliția a desfășurat agenți sub acoperire pentru a încerca să afle de la el unde se află tezaurul. B. le-a spus agenților că el, W. și Z. au comis jaful. El a spus că W. a fost creierul care a planificat și a aranjat totul și că a „ascuns” artefactele după jaf, pentru a le vinde mai târziu, a dezvăluit Parchetul.
Potrivit Parchetului, există o multitudine de dovezi care arată că acești bărbați au furat artefactele românești de la muzeul Drents. Într-un container de gunoi din Assen au fost găsite haine cu urme de ADN ale mai multor suspecți. Pe haine au fost găsite și particule de sticlă care „cel mai probabil proveneau de la ușa de sticlă spartă și de la două vitrine din muzeul Drents”. Există, de asemenea, înregistrări video care îl arată pe Jan B. cumpărând barosul și ciocanul rotopercutor folosite în jaf.
Până în prezent, suspecții au refuzat să facă declarații poliției. „Este dreptul lor, dar mingea este acum în terenul lor”, a spus Parchetul. Dacă artefactele nu sunt recuperate, Parchetul va solicita valoarea lor de asigurare de la suspecți. „Asta ar putea însemna că vor fi foarte îndatorați pentru tot restul vieții”.
Ancheta este încă în desfășurare. Pe lângă cei trei suspecți principali, alte patru persoane sunt, de asemenea, suspectate în acest caz. „Aceștia au jucat un rol secundar în furtul de artă într-o măsură mai mare sau mai mică”, a spus Parchetul. Aceștia au fost eliberați din arest, dar rămân suspecți.
Următoarea audiere este programată pentru 30 iulie. Apoi, suspiciunile împotriva lui Jan B. vor fi, de asemenea, discutate public pentru prima dată. El a fost arestat preventiv pentru 90 de zile la începutul acestei săptămâni.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.