G4Media.ro

Armenia cere ajutorul Rusiei în conflictul său reizbucnit cu Azerbaidjanul care a…

foto: Wikipedia

Armenia cere ajutorul Rusiei în conflictul său reizbucnit cu Azerbaidjanul care a dus la moartea a zeci de oameni în ultimele zile în ciocniri la frontieră. Conflictul dintre cele două state datează de la dezintegrarea URSS acum peste 30 de ani

Guvernul de la Erevan a acuzat forțele azere că „încearcă să avanseze” în interiorul teritoriului armean, relatează The Moscow Times.

„Inamicul continuă să folosească artileria, mortierele, dronele și armele de calibru mare în direcțiile Vardenis, Sotk, Artanish, Ishkhanasar, Goris și Kapan, vizând atât infrastructuri militare, cât și civile”, a declarat marți ministerul armean al apărării într-un comunicat.

Ministrul armean al apărării Suren Papikyan și omologul rus Serghei Șoigu au vorbit la telefon și au convenit asupra unor „măsuri comune pentru stabilizarea situației”, a precizat ministerul apărării de la Erevan.

Consiliul de securitate al Armeniei, condus de prim-ministrul și președintele republicii din Caucaz, s-a reunit pentru a invoca un tratat de asistență și cooperare reciprocă cu Rusia, care prevede o apărare comună și asistență militară în caz de agresiune împotriva semnatarilor, a precizat guvernul armean într-o declarație.

„S-a decis să se facă apel oficial la Federația Rusă pentru a se folosi prevederile Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă”, se arată în declarație.

Declarația adaugă că Armenia se va adresa, de asemenea, blocului de securitate condus de Moscova, format din șase foste republici sovietice, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), precum și Consiliului de Securitate al ONU pentru asistență.

Agenția de știri de stat rusă TASS a raportat marți dimineață că Armenia a înaintat deja apelurile oficiale.

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, a avut convorbiri telefonice cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, precum și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Această răbufnire între dușmanii regionali Armenia și Azerbaidjan este cea mai recentă dintr-o serie de frecvente de schimburi de focuri de armă de-a lungul graniței lor comune de la sfârșitul războiului din 2020 dintre Erevan și Baku pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Oficialii armeni au legat ciocnirile de invazia Rusiei în Ucraina și de mass-media proguvernamentală azeră care încearcă să discrediteze contingentul rus de menținere a păcii de 2.000 de membri din Nagorno-Karabah.

Războiul din Ucraina a alimentat zvonurile potrivit cărora Rusia își retrage cel puțin o parte din forțele de menținere a păcii în Ucraina și a contribuit la o escaladare a ostilităților în Nagorno-Karabah, unde încălcările încetării focului sunt frecvente.

Săptămâna trecută, Armenia a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldații săi într-un schimb de focuri la graniță. În august, Azerbaidjanul a declarat că a pierdut un soldat, iar armata din Karabah a declarat că doi dintre soldații săi au fost uciși și mai mult de o duzină au fost răniți.

Cele două republici ex-sovietice au purtat două războaie – în anii 1990 și în 2020 – pentru regiunea Nagorno-Karabah, enclava pe teritoriul Azerbaidjanului populată de armeni.

Șase săptămâni de lupte în toamna anului 2020 au făcut peste 6.500 de victime și s-au încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia.

În cadrul acordului, Armenia a cedat porțiuni de teritoriu pe care le-a controlat timp de decenii, iar Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de pacificatori ruși pentru a supraveghea armistițiul fragil.

În timpul discuțiilor mediate de UE la Bruxelles în mai și aprilie, președintele azer Ilham Aliyev și prim-ministrul armean Nikol Pashinyan au convenit să „avanseze discuțiile” privind un viitor tratat de pace.

Separatiștii etnici armeni din Nagorno-Karabah s-au desprins de Azerbaidjan odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Conflictul care a urmat a făcut aproximativ 30.000 de victime. Populația Azerbaidjanului este majoritar musulmană, în timp ce aceea a Armeniei este predominant creștină.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. „S-a decis să se facă apel oficial la Federația Rusă pentru a se folosi prevederile Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă” parca aveau si ucrainenii asa ceva ?!

  2. Ăștia nu citesc știrile? Nu numai că Rusia nu e capabilă acum să-i ajute militar, dar la cate compromisuri a trebuit să facă cu Turcia, care ii susține pe azeri, nici nu vrea să ajute Armenia.

    • Ba ei le citesc, dar în știrile lor, rusia învinge pe naziștii ucraineni și de aia cer ajutor moscovei.

  3. Rusii mai au numai niste baieti care servesc ceai special, sau fac vizite la domiciliu inainte de caderi de la balcon si sinucideri. Nu cred ca aia pot ajuta prea mult in cazul asta…

  4. Am citit Guvernul de la Radio Erevan :))

  5. Bravo azerilor, teritoriul Nagorno-Karabah trebuie recuperat de la armeni iar rusii se pot kk pe ei ca nu au ce face :-)))
    orcii sunt batuti mar in Ucraina, unde sa ii mai ajute pe armeni? ;-))) lool

  6. Armenii sa-si bage mintile in cap, sa o dea la pace cu azerii si sa treaca din pozitia sluga/sclav la rusi in pozitia partener UE si NATO.
    Altfel, vor trai in saracie primind capace de vodka in cap de la rusi.

    • Da, armenii vor trece din pozitia sluga/sclav la rusi in pozitia de sluga/sclav la turci, in cel mai fericit caz pentru ei.

    • Armenii sunt plafonati de parteneriatul cu rusii si au economia praf iar azerii sunt butelia occidentului, exportand hidrocarburi de sute de miliarde de $.
      Ce crezi tu ca va urma?
      E ca si cum ai da tu lui Jeff bezos un sut in fund si ala pune zdrahonii sa te piseze marunt.

    • @Ana
      Ai ajuns sa iei partea la doua dictaturi (Turcia si Azerbaidjan au sprijinit din totdeauna tocmai Statul Islamic) la fel de ordinare ca Rusia? Grav!

    • Rusia este o problema, nu o solutie.
      Armenii au abordat gresit situatia cerand ajutor la putin.
      Turcia si Azr sunt dictaturi, fara dubiu. Si nu as vrea sa am vreodata vreo legatura cu aceste state.

    • @Ana
      Armenii nu au de ales. Putin ii ajuta doar cand vrea muschiul sau. De fapt, nu prea i-a ajutat vreodata. Dar nici Occidentul nu i-a ajutat vreodata pe armeni, cu toate ca au acolo o diaspora vocala si care intotdeauna a incercat sa obtina sprijinul Occidentului. Este cumva mai moral ca Europa sa ia gaz si petrol din Azerbaidjan decat din Rusia? Nu de alta, dar Azerbaidjanul este prima tara din istorie care are inscrisa in constitutia sa un preambul in care se cere exterminarea altui popor (armean in cazul de fata). Comunitatea internationala ce dracu’ spune? Cred ca pe toti i-au cumparat cu petrolul si gazele! Nici Germania Nazista nu a fost asa de directa…

  7. Parerea mea e ca berbecii astia ar trebui pusi la o masa sa isi infiinteze o uniune fara granita in care sa traiasca fara sa se mai omoare intre ei pe motive etnice.

  8. Or sa le dea rusii chiloti de schimb. Daca or mai avea si din aia.

  9. Da, bai nea ilie smetie! Ce 80%? 180%. Tu ramai pe faza, ca urmeaza deznodamantul. O sa-si ia azerii la smetii…! Si stii prima oara de la cine? De la rusii aia care au inceput alergarea acu vreo 3 zile si o continua si azi. Sunt pe drum, dar azerii sunt mai departe si e drumul accidentat.
    Vai de capul vostru! Las-o cu vodca mai moale!