
Arabia Saudită a avertizat Iranul să ajungă la un acord cu Trump sau să se confrunte cu un război cu Israelul (surse)
Ministrul apărării din Arabia Saudită a transmis un mesaj tranșant oficialilor iranieni la Teheran luna trecută: luați în serios oferta președintelui Donald Trump de a negocia un acord nuclear, deoarece reprezintă o modalitate de a evita riscul unui război cu Israelul, scrie portalul israelian de știri YNetNews.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Alarmat de perspectiva unei noi instabilități în regiune, regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite, în vârstă de 89 de ani, l-a trimis pe fiul său, prințul Khalid bin Salman, cu avertismentul destinat liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit unor surse din Golf apropiate de cercurile guvernamentale și a doi oficiali iranieni. La întâlnirea cu ușile închise de la Teheran, care a avut loc la 17 aprilie în complexul prezidențial, au fost prezenți președintele iranian Masoud Pezeshkian, șeful Statului Major al forțelor armate Mohammad Bagheri și ministrul de externe Abbas Araqchi, au declarat sursele.
În timp ce mass-media a relatat vizita prințului în vârstă de 37 de ani, conținutul mesajului secret al regelui Salman nu a fost raportat anterior. Prințul Khalid, care a fost ambasadorul saudit la Washington în timpul primului mandat al lui Trump, i-a avertizat pe oficialii iranieni că liderul american are puțină răbdare pentru negocieri prelungite, potrivit celor patru surse.
Trump anunțase în mod neașteptat, cu puțin peste o săptămână înainte, că vor avea loc discuții directe cu Teheranul, menite să reducă programul nuclear al Iranului în schimbul reducerii sancțiunilor. El a făcut acest lucru în prezența prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, care s-a deplasat la Washington în speranța de a obține sprijin pentru atacurile asupra siturilor nucleare iraniene. La Teheran, prințul Khalid a spus grupului de înalți oficiali iranieni că echipa lui Trump ar dori să ajungă rapid la un acord, iar fereastra pentru diplomație s-ar închide rapid, potrivit celor patru surse. Ministrul saudit a declarat că ar fi mai bine să se ajungă la un acord cu SUA decât să se confrunte cu posibilitatea unui atac israelian dacă discuțiile eșuează, potrivit celor două surse din Golf.
El a susținut că regiunea – deja zguduită de conflictele recente din Gaza și Liban – nu ar putea suporta o nouă escaladare a tensiunilor, au declarat cele două surse din Golf și un diplomat străin de rang înalt familiarizat cu discuțiile.
Autoritățile din Arabia Saudită și Iran nu au răspuns la solicitările de comentarii.
Vizita prințului Khalid – fratele mai mic al prințului moștenitor Mohamed Bin Salman – a fost prima vizită a unui membru de rang înalt al familiei regale saudite în Iran în mai bine de două decenii. Riadul și Teheranul au fost mult timp rivali înverșunați, sprijinind adesea tabere opuse în războaie prin procură, până când o apropiere mediată de China în 2023 a contribuit la atenuarea tensiunilor și la restabilirea relațiilor diplomatice.
În ultimii doi ani, poziția regională a Iranului a fost subminată de loviturile militare grele aplicate de Israel aliaților săi, Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, și de răsturnarea aliatului său apropiat, dictatorul sirian Bashar al-Assad. Între timp, sancțiunile occidentale au afectat puternic economia sa dependentă de petrol.
Mohanad Hage Ali, expert în Iran la think tank-ul Carnegie Middle East Center din Beirut, a declarat că slăbiciunea Teheranului a oferit Arabiei Saudite ocazia de a-și exercita influența diplomatică, încercând să evite o conflagrație regională.
„Ei doresc să evite războiul, deoarece războiul și confruntarea cu Iranul vor avea implicații negative asupra lor și asupra viziunii și ambițiilor lor economice”, a declarat el pentru Reuters.
Iranul dorește un acord
Reuters nu a fost în măsură să determine impactul mesajului prințului asupra conducerii Iranului. În cadrul întâlnirii, Pezeshkian a răspuns că Iranul dorește un acord care să reducă presiunea economică prin ridicarea sancțiunilor occidentale, au declarat cele patru surse. Cu toate acestea, oficialii iranieni, au adăugat sursele, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la abordarea „imprevizibilă” a administrației Trump în ceea ce privește negocierile”, care a variat de la permiterea îmbogățirii limitate a uraniului la solicitarea dezmembrării complete a programului de îmbogățire al Teheranului.
Trump a amenințat, de asemenea, că va recurge la forța militară dacă diplomația nu reușește să țină în frâu ambițiile nucleare ale clerului.
Una dintre sursele iraniene a declarat că Pezeshkian a subliniat dorința Teheranului de a ajunge la un acord, dar că Iranul nu este dispus să își sacrifice programul de îmbogățire doar pentru că Trump dorește un acord. Discuțiile în curs de desfășurare între Washington și Teheran au trecut deja prin cinci runde pentru a rezolva disputa nucleară care durează de zeci de ani, dar rămân multiple piedici, inclusiv problema-cheie a îmbogățirii.
Reuters a raportat miercuri că Iranul ar putea întrerupe îmbogățirea uraniului dacă SUA îi eliberează fondurile înghețate și îi recunoaște dreptul de a rafina uraniu pentru uz civil în cadrul unui „acord politic” care ar putea conduce la un acord nuclear mai amplu, potrivit a două surse iraniene familiarizate cu discuțiile. Agenția de presă semioficială Fars din Iran a citat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe care a negat informația.
Casa Albă nu a răspuns direct întrebărilor Reuters cu privire la faptul dacă era la curent cu avertismentul saudit către Iran.
„Președintele Trump a spus clar: încheiați un acord sau vă confruntați cu consecințe grave, iar întreaga lume îl ia în serios, așa cum ar trebui”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt.
Trump a declarat miercuri că l-a avertizat pe Netanyahu săptămâna trecută să nu întreprindă nicio acțiune care ar putea întrerupe negocierile nucleare cu Iranul și a spus că cele două părți sunt „foarte aproape de o soluție acum”.
Autoritățile israeliene nu au răspuns la o solicitare de comentarii.
Mize mari
O vizită de patru zile a lui Trump în Golf luna aceasta a consacrat Arabia Saudită drept cel mai proeminent membru al unei noi axe a statelor sunnite din Orientul Mijlociu, umplând golul lăsat de alianța distrusă a Iranului. În timpul călătoriei, prințul moștenitor saudit Mohamed Bin Salman a mediat o reconciliere între Trump și noul lider sunnit din Siria, Ahmed al-Sharaa.
Între timp, influența regională a Teheranului a fost diminuată de eșecurile militare suferite de Iran și de aliații săi din Axa de rezistență dominată de șiiți, care include Hamas, Hezbollah, Houthis din Yemen și milițiile irakiene.
În cadrul întâlnirii, prințul Khalid a îndemnat Iranul să își regândească politica regională, menționând că o astfel de schimbare ar fi binevenită, în special de către Riad, au declarat sursele.
Deși nu a acuzat direct Iranul, ministrul saudit și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă repetare a atacurilor cu drone din 2019 asupra instalațiilor companiei petroliere de stat Aramco – atacuri pe care regatul le-a atribuit Iranului și aliaților săi houthi, în ciuda dezmințirii Teheranului.
Oficialii iranieni au susținut că, deși Teheranul deține o anumită influență asupra houthi, nu controlează pe deplin acțiunile acestora, au declarat sursele iraniene.
Decenii de ostilitate între Iranul șiit și Arabia Saudită au destabilizat Golful și au alimentat conflictele regionale din Yemen până în Siria. Detensionarea din 2023 a fost determinată în parte de ambițiile economice și de dorința de stabilitate a prințului moștenitor saudit Mohammed și a condus la intensificarea contactelor dintre guverne.
Cu toate acestea, nici Arabia Saudită, nici alte puteri regionale nu văd în Iran un partener de încredere pentru pace și se tem că acțiunile sale ar putea pune în pericol ambițiile lor de dezvoltare economică, spun diplomații și experții regionali.
Prințul Khalid i-a îndemnat pe iranieni să evite acțiunile lor și ale aliaților lor care ar putea provoca Washingtonul, subliniind că răspunsul lui Trump ar fi probabil mai strident decât al predecesorilor săi, președinții Joe Biden și Barak Obama.
La rândul său, el a asigurat Teheranul că Riadul nu va permite ca teritoriul sau spațiul său aerian să fie utilizate de Statele Unite sau Israel pentru orice acțiune militară potențială împotriva Iranului, au declarat sursele.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank