G4Media.ro

Aproape 400 de bucureșteni au fost amendați pentru că nu au distrus…

Sursa: G4Media

Aproape 400 de bucureșteni au fost amendați pentru că nu au distrus ambrozia de pe terenurile deținute. Primăria Sectorului 1 a aplicat cele mai multe amenzi, Primăria Sectorului 5 a notificat și instituții ale statului

În acest an, proprietarii terenurilor care nu au eliminat ambrozia au primit din partea primăriilor de sector peste 400 de amenzi si peste 300 de somatii. Primăria Sectorului 1 a tăiat cele mai multe amenzi: 285, în valoare de 240.500 lei. La polul opus se află Primăria Sectorului 4, care susține că a identificat 57 de terenuri invadate de ambrozie, dar a trimis doar două somații. Asta pentru că, susțin reprezentanții primăriei, proprietarii s-ar fi conformat între timp.

Primăria Sectorului 5 este singura care a notificat și cateva instituții ale statului pentru faptul că dețin terenuri de pe care nu au eradicat ambrozia așa cum prevede legea. Printre acestea se numară: Termoenergetica, Administrația Fondului Imobiliar, Patriarhia Română, Electrocentrale București, Ministerul Apărării, dar și ALPAB din subordinea Primăriei Capitalei.

Proprietarii terenurile pe care crește ambrozia sunt obligați prin lege să o elimine. În caz contrar, pot primi amenzi între 1.000 și 5.000 de lei dacă sunt persoane fizice și între 5.000 și 20.000 de lei dacă sunt persoane juridice. Cei care pot amenda sunt reprezentații primăriilor, ai Poliției Locale sau ai Gărzii de Mediu.

SITUAȚIE AMENZI BUCUREȘTI/AMBROZIE (sursa: TVR)

Sectorul 1 – 285 amenzi în valoare de 240.500 lei
Sectorul 2 – 3 amenzi în valoare de 5.000 lei – 21 terenuri identificate
Sectorul 3 – 54 de somații- 12 avertismente
Sectorul 4 – 2 somații – 57 de terenuri identificate
Sectorul 5 – 54 de amenzi – 194 de somații
Sectorul 6 – 44 de amenzi în valoare de 281.800 de lei – 88 de somații

Chiar dacă numărul amenzilor date în capitală în acest an pare mare, alergologii spun că de la un an la altul le crește numărul de pacienți și prin urmare, problema ambroziei rămâne încă nerezolvată.

„Impresia noastră, a medicilor, este că autoritățile nu iau foarte în serios problema ambroziei. Acest lucru poate fi explicat și de faptul că pare o problemă trecătoare. Acest polen sub formă de granule ajunge la nivelul mucoasei respiratorii, oculare și produce acolo o simulare a sistemului imunitar și o inflamație alergică care este substratul mecanismului acestor simptome respiratorii și oculare.”, a declarat Poliana Leru, medic alergolog.

Ambrozia, una dintre cele mai invazive și alergene buruieni, care poate fi văzută pe marginea tuturor drumurilor din România, dar mai ales pe terenurile neîngrijite din orașe, este în plin proces de înflorire. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.

Potrivit Ministerului Sănătății, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Medicii spun că sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome precum urticaria. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, mâncărimea nasului și a ochilor, nas înfundat permanent, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului – episoade de tuse și dificultăți în respiraţie.

Potrivit Ministerului Sănătății, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. În Românica există legi, reguli, hotărâri, dar ele e pentru fraieri – şmecherii face ce vrea muşchii lor!

  2. Au dat amenzi pe care poate le platesc, sau poate ca nu, dar ambrozia tot acolo ramane si anul viitor va fi si mai multa. Li s-au dat si termene sa starpeasca ambrozia, in caz contrar fiind amendati din nou si din nou? Probabil ca nu. Ne facem ca facem ceva.

  3. In valoare de 240 000 lei?? Fiecare, sper…