G4Media.ro

Ambrozia, în plin sezon de înflorire. Cât de periculoasă este buruiana alergenă…

Foto: G4Media.ro

Ambrozia, în plin sezon de înflorire. Cât de periculoasă este buruiana alergenă și ce sfaturi ne dau medicii. Ministerul Sănătății: în România sunt 482.000 de persoane alergice

Ambrozia, una dintre cele mai invazive și alergene buruieni, care poate fi văzută marginea tuturor drumurilor din România, dar mai ales pe terenurile neîngrijite din orașe, este în plin proces de înflorire. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.

Potrivit Ministerului Sănătății, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Medicii spun că sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome precum urticaria. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, mâncărimea nasului și a ochilor, nas înfundat permanent, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului – episoade de tuse și dificultăți în respiraţie.

„Ce este important de știut e că masca aceasta de protecție pe care am purtat-o noi toată perioada asta cu pandemia, ajută un pic și la evitarea contactului cu particulele astea de la ambrozie și ajută să se simtă un pic mai bine. De vindecat nu se vindecă. Avem la îndemână tot felul de medicamente antialergice. Există de la clasicile antihistaminice până la medicamente mai noi care pot fi utilizate astfel încât simptomatologia să fie redusă”, a declarat pentru TVR Eva Cristescu, medic de familie.

Potrivit Ministerului Sănătății, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Grav este că planta poate fi vazută pe multe terenuri neîngijite din interiorul orașelor. Dacă unele terenuri sunt ale unor persoane fizice, altele țin chiar de primării, cele care ar trebui să împartă amenzi pentru nestârpirea buruienii alergene. În București spre exemplu, ambrozia a invadat o bună parte din Delta Văcărești, care se întinde pe câteva hectare, dar și malul lacului Tei din Sectorul 2.

Foto: G4Media.ro

mbele zone ar fi trebuit să fie îngrijite de Primăria Capitalei. Pe un alt teren al Primăriei Capitalei de 10 hectare din apropierea Bibliotecii Naționale, cunoscut ca fiind invadat de ambrozie, buruiana a fost eliminată între timp.

Cum poate fi eliminată ambrozia

Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide începând de primăvara devreme, când aceasta are 10 -15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință. În cazul existenței unor focare izolate, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folosind mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor, distrusă cu sapa sau prin secerare.

Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen. Se recomandă cositul repetat de 2 -3 ori pe an. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.

Ce amenzi riscă cei care nu elimină buruiana și ce instituții aplică legea

Proprietarii terenurile pe care crește ambrozia sunt obligați prin lege să o elimine. În caz contrar, pot primi amenzi între 1.000 și 5.000 de lei dacă sunt persoane fizice și între 5.000 și 20.000 de lei dacă sunt persoane juridice. Cei care pot tăia amenzi sunt reprezentații primăriilor, ai Poliției Locale sau ai Gărzii de Mediu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Eu sunt curios de unde scot numerele astea. Personal mi-am facut teste sa vad cat de alergic sunt, din pacate pe scara de la 1 la 6 mi-a iesit 6. Dar am cel putin 10 cunoscuti care nu si-au facut testul de alergie si totusi sunt alergici, cu simptome similare cu ale mele. Eu cred ca numarul de 480.000 e foarte, foarte modest, in comparatie cu realitatea.

  2. Veniti la Cluj-N sa vedeti in zona Tetarom … e plin. Dar dl. Boc este mai preocupat de mega-eveniment langa spitalul de copii, nu de plantele care dpv legal trebuiesc taiate.

    In jud BN, intre Beclean si Bistrita sunt campuri intregie de ambrozie ….
    In Sibiu unii oameni le cresc ca plante ornamentale ….

    Asa ca, degeaba vorbim de amenzi daca politia primarului nu se deplaseaza in cartiere si in afara biroului sa constate incalcarea legilor.

    • Boc e ocupat să mai semneze câteva autorizații de construire pentru blocuri între blocuri sau blocuri lipite de case (la propriu).

      În legătură cu cei care țin ambrozia pe post de plantă decorativă, am cunoscut câțiva care țineau cârmâz din același motiv: google Phytolacca, plantă toxică și semințe care rămân viabile zeci de ani în sol, la fel ca ambrozia.

      Unii oameni nici nu știu ce au în curte. Culmea că nici nu întreabă pentru că nu-i interesează să afle. Ba mai dau și pe la vecini semințe din aceste plante „minune”.

  3. Asa e, sunt prevazute amenzi, dar ziceti-mi careva daca ati auzit de o singura amenda aplicata pentru asa ceva! Exista amenda, dar doar pentru a ne alinia cu regulamente UE, nu pentru a sustine respectarea in practica a prevederilor acelei legi. Ai in proprietate teren, dar nu ai nicio constructie declarata pe el? Vizita, constatare, amenda!

  4. pai si vaccinul de la Oncogen?!!!!!

  5. pai si vaccinul de la Oncogen?!!!!!ca de nu stiu citi ani e anuntat!