G4Media.ro

Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, transmite ministrul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, transmite ministrul Finanțelor Adrian Câciu

Potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, anul 2029 este o ţintă viabilă pentru aderarea la euro, dar cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte.

„Mi-aş dori să nu ne mai ascundem în spatele crizelor pentru obiectivele strategice ale României. Am ajuns într-o situaţie ca deficitul de cont curent să fie mai mare decât deficitul public. Nu mai spun de puseul inflaţionist care ne-a scos din orice zona de convergenţă nominală. Eu cred că aici trebuie să avem o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro şi să ne fixăm un target transpartinic pe care nimeni să nu-l mai încalce. Din punctul meu de vedere, anul 2029 este o ţintă viabilă (pentru aderarea la euro, n.r.). Dincolo de criteriile nominale de convergenţă pe care evident pe termen mediu de timp le putem îndeplini până la urmă, pe elementul de datorie însă suntem în zona fericită faţă de alte state europene care deja nu-l mai îndeplinesc. Cea mai importantă este convergenţa reală despre care foarte puţină lume vorbeşte. Convergenţa reală este cea care îţi dă de fapt puterea de cumpărare, competitivitatea cu care tu vii ca ţară versus alte ţări într-o piaţă unică europeană, cu o monedă unică. Nu mai ai niciun fel de instrument colateral de intervenţie pe zona aceasta de echilibru şi rămâne propria ta valoare. Valoarea noastră trebuie să se ducă sus pentru ca să putem să intrăm. Este o chestiune de logică. Orice strategie de convergenţă reală trebuie să se raporteze la ce va însemna competiţia peste 5, 6, 10 ani”, a explicat Câciu, conform Agerpres.

La jumătatea lunii decembrie 2021, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR) a declarat, la prezentarea ocazionată de lansarea cărţii „Capitalism şi capitalişti fără capital în România” că toate ţintele de aderare la moneda euro au fost ratate, următorul termen fiind anul 2029.

Potrivit Raportul de convergenţă pe 2020 publicat de Comisia Europeana (CE), aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Raportul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung. Se analizează, de asemenea, compatibilitatea legislaţiei naţionale cu normele uniunii economice şi monetare.

Concluziile raportului arată că Suedia şi Croaţia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la finanţele publice, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Niciunul dintre statele membre menţionate nu îndeplineşte criteriul privind stabilitatea cursului de schimb, deoarece niciunul nu este membru al mecanismului cursului de schimb (ERM II): este nevoie de cel puţin doi ani de participare la mecanism, fără tensiuni grave, înainte de a adera la zona euro. Astfel, Croaţia şi Suedia îndeplinesc toate criteriile de convergenţă economică, în schimb nu îndeplinesc criteriul privind cursul de schimb din motivul enunţat anterior.

În cazul României, documentul relevă faptul că ţara noastră nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Rapoartele de convergenţă trebuie întocmite o dată la doi ani, independent de aderările posibile la zona euro aflate în curs.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Eu imi amintesc de zicerile lu Isarescu, cand zicea ca sa nu ne grabim/pripim, ca 2015 e „o tinta viabila” si avem si timp sa ne pregatim. Nu mai stiu in ce an avea zicerile astea, dar 2015 parea destul de departe.

    • Coaliția Ciucă va câștiga detașat alegerile din 2024, dar le va pierde pe cele din 2028. Deci aderarea la euro e transferată către USR și AUR în 2029.

    • Nu castiga nici daca fuzioneaza. Ai sa vezi. Nu cred ca raman la guvernare nici pana in 2024. Posibil sa scapam de ei pe la inceputul lui 2023.

  2. Pana in 2029 PSD si PNL vor anula orice sansa de aderare la EURO prin indatorare excesiva

    • „o discuţie serioasă, instituţional vorbind, cu comitetul care se ocupă de aderarea la Zona Euro ”

      Si daca ar vrea sa faca treaba, ar trebui sa treaca peste Viorica de la BNR si doar o stim ce taios argumenteaza … 😈

    • Cel mai corect comentariu!
      UE nu vrea o nouă Grecie în Zona ei, că doar nu e nebună!

  3. Atât timp cât votați tâlhari ca PSD și PNL, România nu va avea euro. Trebuie să fie leul ca să poată face PSD și PNL mișeliile lor.

  4. La calendele grecesti, zi asa mai bine! Mama voastra de hoti si ticalosi!

  5. Banditi mai spurcați decat romanii nu exista in lume.

  6. De 15 ani se promit termene de cate 7 ani pentru aderarea la moneda comuna.

    De fapt, conducătorii patriei noastre nu au niciun interes in acest sens. Spre exemplu, criteriile de convergenta precum stabilitatea prețurilor, sau deficite reduse, sunt tot mai îndepărtate de tințele propuse.

    Ceea ce spune domnul ministru este o gluma, o „prosteală ieftina”!

  7. Hoții nu vor euro. Vor lei, să tipărească și să se îndatoreze după bunul plac.
    Mugurel va pleca de la BNR doar cu picioarele înainte, pe la 120 de ani.
    Murim noi și nu vom vedea EURO.
    Apoi, mai vin și spălații pe creier, care nu înțeleg nimic, mai ales economie, care aud de la latrina 3 că nu e bine la EURO, că uite ce a pățit Grecia.
    Grecii care sunt cu decenii în fața noastră și așa vor rămâne pe veci, că așa hoți ca ai noștri n-are nimeni în tot UE.

  8. Pana in 2029 votam roexit, sa-si bage euro fix in … Ursula si merkel

  9. Sper ca 2049 sa fie un termen mai probabil.