G4Media.ro

Angajații din învățământ și asistența medicală, sectoare esențiale în pandemie, au printre…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Angajații din învățământ și asistența medicală, sectoare esențiale în pandemie, au printre cele mai mici salarii în rândul adulților cu studii superioare – raport

Salariile persoanelor cu studii superioare care lucrează în învățământ și în asistența medicală sunt mult inferioare altor profesii ce presupun studii universitare, în condițiile în care angajații din ambele domenii – învățământul și medical-sanitar – și-au confirmat, în pandemie, rolul vital pentru societate în ansamblu, arată un nou raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OECD), publicat săptămâna aceasta. Documentul nu face referiri directe la România, însă alte rapoarte oferă referințe ce arată că situația este, în această țară, mai problematică decât în alte țări din regiune și din Europa.

Potrivit raportului menționat, în toate țările OECD angajații cu studii superioare câștigă, în medie, mai mult decât cei cu studii medii, existând însă variații considerabile în funcție de domeniul de studiu. Astfel, în medie la nivelul organizației, angajații din domeniile cu cele mai mari câștiguri (medicină, stomatologie) câștigă de două ori mai mult decât cei din domeniul cu cele mai mici venituri, cel al artelor. În acest domeniu, profesioniștii din multe țări câștigă mai puțin decât persoanele care au terminat doar liceul.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

 1. Asistentele cer spaga pentru orice, nu misca si nu fac nimic daca nu le dai spaga, nu isi fac treaba si nu te baga in seama daca nu le bagi zilnic ceva in buzunar.
  Mancarea din spitale ti-o fura si daca nu faci scandal, nu o primesti.

  Toate asistentele sunt angajate pe pile si se angajeaza exclusiv pe pile sau spaga.

  Profesorii fac meditatii cu proprii elevi, de aia orele la scoala sunt de r*@hat si trebuie sa iti trimiti plodul la meditatii, altfel iese „ciumpalac”.

  Eu nu cunosc o singura persoana asistenta medicala sau profesoara care este saraca, ba chiar cunosc pe multi foarte bogati care „si-au realizat copii” in viata pe repede inainte, le-au platit masina, o casa si obtinut o sinecura calduta la stat.

  Pe scurt, spagarii nu merita salarii mai mari, nu merita sa stea acasa 4-5 luni pe an cu salariu pe card, sunt niste paraziti corupti.

  • Sunt asistenta medicala cu o vechime considerabila si nu am cerut niciodata spaga de la niciun pacient.Va rog,nu generalizati. Si la 30 de ani am urmat cursurile Facultatii de Medicina,specializarea asistenta medicala.Am primit in plus fata de colegele cu scoala postliceala (uneori neacreditata)250 lei.Asistentele medicale tinere sunt f slab pregatite,poate nu din vina lor.. Si da,angajarile in spitale se faceau pe spaga.Suma mergea pana la 7000€,din ceea ce se auzea.

 2. In Romania???

  FAKE NEWS!
  Aceste categorii sunt privilegiate, au salarii foarte mari pe masura competențelor și a experienței.
  Rezultatele sunt vizibile.
  Dezastru total.

 3. Articol manipulator.
  Medici primari au trecut bine de 30.000 RON, specialistii de 20.000, vedeti salariile medicilor de la spitale că sunt publice, sunt unii care cu garzi si sporuri au trecut bine de 40.000 RON. Uite un exemplu de acum un an
  https://scjucluj.ro/pdf/venituri/venituri_31.03.2020_transparenta.pdf
  Traduceti in EUR si comparati cu salariile din Romania din alte domenii, bugetari, privati, ce vreti voi, să vedem unde avem noi salarii de 5000-6000 EUR in Romania ?

  • Articolul face referire la asistentii medicali cu studii superioare.Nu e vorba aici despre medici.Cel mai mare salariu ptr acesti asistenti medicali este de 5300 lei,din care se iau impozite.Intradevar,doctorii au salarii f mari,justificate in spitalele mari,unde se munceste.In spitalele mici,au cativa pacienti pe luna,garzi f multe si salarii uriase pe munca f putina.

  • Doaman M, ati consultat lista cu salarii de la comentariul de mai sus? Ce 5300 maxim?!! Exemplu:
   – asistent medical principal coordoator: salariu baza : 6,642 + 3,653 spor
   – asistent medical: salariu de baza: 5,198 + 2,599 spor

   Parca sunt mai mari de 5300. Si spagile nu sunt incluse .
   Credeti ca salariile astea sunt foarte intalnite in mediul privat?

  • Ionel, confunzi salariul de baza cu salariul net.

 4. Cer reducerea tuturor salariilor bugetare cu 25% pe model Emil Boc.
  Anularea tuturor sporurilor bugetarilor.
  Examen național de competenta la toți bugetarii
  Cu banii economisiti sa construim spitale si autostrăzi .

 5. SOLUȚIA IDEALA

  NOI POPORUL CEREM CONTRACTE DE MUNCA LA STAT ASEMENI IN PRIVAT PE PERIOADA DETERMINATA DE 1,2,3 ANI.
  ASA BUGETARUL VA LUPTA SA NU PRIMEASCA RECLAMAȚII SAU FEEDBACK NEGATIV.

  CONTRACTE LA BUGETARI PE PERIOADA DETERMINATA SI ELIMINAREA SPORURILOR ILEGALE.

 6. „Spor de praf la Avocatul Poporului: Director – 2.500 lei/lună, șef serviciu – 1.600lei/luna, auditor – 1.400 lei/luna.
  Instituția condusă de Renate Weber oferă sume consistente angajaților sub pretextul că aceștia își obosesc ochii în fața computerului, în praf, iar pe birouri se găsesc diverse bacterii.
  Aceste sporuri pot fi printre cele analizate de Guvern pentru a fi diminuate.
  Guvernul analizează, în vederea elaborării proiectului de buget pentru 2021, situația sporurilor acordate în sectorul public pentru a vedea care dintre ele se justifică, a declarat, luna aceasta premierul Florin Cîțu.

  Premierul își poate arunca o privire spre instituția Avocatului Poporului care funcționează în București la parterul unei clădiri cu geamuri mari de sticlă, renovată. Angajații primesc mii de lei pentru condiții de muncă vătămătoare deși nu lucrează nici în mine, nici în furnale, ci din fața computerului ca milioane de alți români.
  Diferența este că angajații Renatei Weber primesc sporuri grase pentru condiții (închipuit) vătămătoare.
  Director: spor de condiții vătămătoare 2.500 lei/lună; salariul lunar – 18.300 lei
  Șef-serviciu: spor de condiții vătămătoare 1.600 lei; salariul lunar – 13.500 lei
  Auditor: spor de condiții vătămăgtoare 1.500 lei , salariul lunar – 12.000 lei
  Consilier: spor de condiții vătămătoare 1.350 lei; salariul lunar – 11.500 lei
  Șofer: spor de condiții vătămătoare 650 lei, salariul lunar – 6.000 lei.”

  O „atenție” pentru a închide gura subalternilor,
  PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună, suma exactă neputând fi precizată pentru că instituțiile nu sunt cooperante.
  Sporurile pentru condiții vătămătoare au explodat în guvernarea PSD.
  În ultimii doi ani, în diverse ministere, ele s-au triplat.
  Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat.
  În realitate, ele sunt o șpagă din bani publici pe care șefii (numiți politic, în cazul nostru de PSD) o dau pentru fidelizarea subalternilor.
  Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. ”

  In timpul asta, pensionarii amarati protesteaza in fata guvernului, nemutumiti ca nu primesc nici cei 3% crestere la pensii, 3% cat a fost Inflatia!!!!!

 7. OFTICOSILOR

 8. Mult prea multa lume considera ca guvernul, oricare ar fi el, sta pe un munte de bani (sau chiar doi), dar nu vrea sa-i dea bugetarilor/pensionarilor fiindca ministrii sunt răi.
  Vrrea cineva aplicarea metodei sugerate de deputatul Ioan Gavra acum vreo 25 de ani? „Dacă n-avem bani să tipărim”

  • In sistemul medical privat sunt asistenți cu ani de vechime și experiență care câștigă salariul minim, fără sporuri, fără nimic, cu ce sunt plătiți bonus la negru iau în mână mai puțin decât infirmierele de la spital care fără șpagă nu se sinchisesc sa schimbe un cearșaf. Și apropo, șpaga pentru angajare la spital e între 10-20 mii de euro, altfel primești cu două săptămâni înainte de concurs, la anunțarea acestuia, teancuri de bibliografie fără nici o tematica!