Angajați ai serviciului secret moldovenesc SIS, acuzați de implicare în răpirea unui judecător ucrainean de la Chișinău. Instituția neagă veridicitatea documentelor apărute în presă
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău a dezmințit, vineri, implicarea angajaților săi în răpirea, la începutul lunii aprilie, a judecătorului ucrainean Mykola Ceaus, care se ascundea de justiția de la Kiev din 2007.
„Instituția își reiterează poziția și neagă orice implicare în activități ilicite legate de posibila răpire a cetățeanului ucrainean. În același timp, investigațiile pe acest caz continuă, iar SIS acordă suport constant organelor de ocrotire a normelor de drept întru elucidarea tuturor circumstanțelor și stabilirea persoanelor implicate”, a precizat SIS. Instituția a menționat că insistă pe verificarea oricăror documente sau informații atribuite SIS, „apelând la emitenți întru evitarea dezinformării și promovării falsurilor cu potențial de a afecta securitatea națională a Republicii Moldova”.
Reacția vine după publicarea de către portalul Newsmaker a unui document ce face referire la implicarea a nu mai puțin de 29 de colaboratori ai SIS în acest caz, sub diverse forme. Documentul publicat ar fi unul intern al SIS-ului.
Jurnaliștii au scris că au și numele și prenumele celor implicați, dar acestea nu au fost publicate din motive obiective. Ei mai susțin că acest document se află deja și în posesia procurorilor moldoveni care se ocupă de caz.
„Așa-numitul document emis de către instituție, la care se face referire în mijloacele de informare în masă, reprezintă un fals, fapt despre care vor fi informați oficial și membrii Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus”, a fost replica celor de la SIS.
Cine este judecătorul ucrainean răpit de la Chișinău
Judecătorul ucrainean Mykola Ceaus a fost răpit din Chișinău pe data de 3 aprilie de către agenți ai serviciilor speciale ucrainene, chiar de sub nasul autorităților de la Chișinău și transportat rapid în numai câteva ore peste graniță, în Ucraina, prin nordul Republicii Moldova, conform investigațiilor RISE Moldova pe acest caz. Ceaus este bănuitde procurorii ucraineni că deține informații compromițătoare din perioada în care Petro Poroșenko era președintele Ucrainei, actualul rival al președintelui Volodimir Zelenski, care va candida pentru un al doilea mandat prezidențial.
Astfel, Ceaus devine o miză în politica internă de la Kiev. Ceaus a fugit în Republica Moldova în 2007, atunci când la putere de facto la Chișinău se afla oligarhul Vlad Plahotniuc, în prezent fugit și el din Republica Moldova din 14 iunie 2019.
Plahotniuc și Poroșenko au de ani de zile o relație personală apropiată. Mai mult, Kievul îl arestase și extrădare cu un an mai devreme, în 2016, pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon implicat în spălări masive de bani și delapidări de bănci și obiective strategice în Republica Moldova, unul dintre rivalii lui Plahotniuc. De altfel, Platon a și primit o pedeapsă de 18 de ani în 2017, dar a fost eliberat recent de către procurorii de la Chișinău pe motiv că dosarul lui ar fi fost fabricat politic.
Foto: Judecătorul ucrainean Mykola Ceaus, la câteva zile după răpirea sa de la Chișinău de pe 3 aprilie, 2021. Sursa/Telegram
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii