G4Media.ro

ANALIZĂ Vietnamul lui Joe Biden

sursa foto: Turnul Sfatului

ANALIZĂ Vietnamul lui Joe Biden

Graba de a retrage soldații americani din Afganistan fără a avea planuri de rezervă, abandonarea aliaților afgani care au ajutat trupele internaționale de-a lungul celor două decenii de prezență în regiune și incapacitatea administrației sale de a anticipa starea lamentabilă în care se află forțele de securitate locale, incapabile să se opună ofensivei rapide a talibanilor, au făcut ca decizia președintelui Joe Biden de ieșire din țara măcinată de război să se transforme într-un veritabil dezastru.

Capitale de provincie care au căzut una după alta, dezertări în masă ale forțelor afgane, echipamente militare americane în valoare de miliarde de dolari capturate de talibani, un președinte care a fugit din țară, relatări despre execuții pe scară largă, valuri de imigranți speriați ce vor ajunge în Europa, un viitor sumbru pentru femeile și copiii din zonele revenite sub controlul islamiștilor fanatici – Afganistanul a (re)devenit o catastrofă de proporții inimaginabile.

Declarații neverosimile

La 8 iulie 2021, președintele Biden a apărut în fața reporterilor strânși în East Room de la Casa Albă și și-a apărat cu hotărâre decizia de a retrage forțele militare americane din Afganistan, spunând că poporul afgan trebuie să-și decidă propriul viitor și că el nu va face ca o altă generație de americani să ia parte la războiul care durează deja de aproape 20 de ani.

Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, liderul american a afirmat printre altele:

  • Preluarea controlului Afganistanului de către talibani nu este „inevitabilă” deoarece „trupele afgane au 300.000 de oameni bine echipați – la fel de bine ca orice armată din lume – și o forță aeriană împotriva a 75.000 de talibani. Nu este inevitabil” ca talibanii să preia controlul țării.
  • „Am încredere în talibani? Nu. Dar am încredere în capacitatea militarilor afgani, care sunt mai bine pregătiți, mai bine echipați și mai competenți acum în ceea ce privește conducerea războiului.”
  • „Nu este adevărat,” că serviciile americane de informații au concluzionat că, cel mai probabil, guvernul din Afganistan va intra în colaps. „Nu au ajuns – nu au ajuns – nu au ajuns la această concluzie.”
  • „Guvernul afgan și conducerea trebuie să se unească. Ei au în mod clar capacitatea de a susține guvernul. Întrebarea este: vor genera genul de coeziune pentru a face (asta)? Nu se pune problema dacă au capacitatea. Au capacitatea. Ei au forțele. Au echipamentele. Întrebarea este: o vor face?”
  • (Nu văd vreo paralelă între această retragere și ceea ce s-a întâmplat în Vietnam) „Niciuna. Zero. Ceea ce am avut atunci – brigăzi întregi care străpungeau porțile ambasadei noastre – șase, dacă nu mă înșel. Talibanii nu sunt sudul – armata nord-vietnameză. Nu sunt – nu sunt comparabile nici pe departe comparabile în ceea ce privește capacitatea. Nu va exista nicio circumstanță în care o să se vadă oameni ridicați de pe acoperișul unei ambasade – ambasada Statelor Unite in Afganistan. (Situația) nu este deloc comparabilă.”
  • „Probabilitatea ca talibanii să copleșească toate (forțele de securitate) și să controleze întreaga țară este foarte puțin probabilă.”

Aceste declarații, făcute în urmă cu doar cinci săptămâni, par acum neverosimile și în contradicție directă cu ceea ce se întâmplă pe teren, unde talibanii au intrat în capitala Kabul, președintele Ashraf Ghani a părăsit țara, forțele afgane demoralizate au fost decimate, capturate sau au abandonat în masă pozițiile lor, iar pușcașii marini americani sunt într-o cursă contracronometru să evacueze personalul ambasadei SUA și cetățenii occidentali care au fost blocați în Afganistan de ofensiva rapidă a militanților.

Niciodată un președinte american nu a spus atât de multe lucruri care sa fie contrazise de realitate într-un timp atât de scurt – este o frază care a fost repetată de nenumărate ori în ultimele câteva zile, pe măsură ce a devenit clar că realitatea din Afganistan a dat peste cap previziunile democratului și ale consilierilor săi.

Afirmațiile din iulie ale liderului de la Casa Albă au fost prezentate de mulți ca dovadă că președintele Biden, și prin extensie echipa sa de consilieri de securitate și administrația sa, au făcut mai mulți pași greșiți în ceea ce privește dosarul afgan.

Ce i se reproșează lui Biden

Anul trecut, președintele republican Donald Trump – care era dornic ca trupele americane să se întoarcă acasă și a criticat constant intervențiile militare ale SUA ca fiind costisitoare și ineficiente – a cerut retragerea completă a Statelor Unite din Afganistan până la 1 mai anul acesta.

Ulterior, în urma unui acord încheiat cu talibanii la Doha, SUA au început să-și retragă trupele după ce militanții au promis că vor opri atacurile împotriva forțelor internaționale și „țintelor moi,” și au declarat că nu vor permite al-Qaeda sau altor teroriști islamiști să opereze în zonele pe care le controlează.

Președintele Biden a fixat un termen ambițios de rertragere completă a celor 2.500 de militari americani din Afganistan – 11 septmebrie 2021, la exact 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA. Și aceasta în ciuda avertimsentelor repetate ale republicanilor și chiar ale unor colegi democrați, așa cum a fost Hillary Clinton, care au spus că o astfel de retragere este precipitată, va duce la reluarea activităților grupărilor extremiste în zonă și va crea o criză masivă a refugiaților.

Biden a ignorat însă avertismentele și și-a apărat ferm decizia de a retrage soldații americani din Afganistan. Ceea ce liderul american nu a luat în calcul a fost impotența soldaților afgani de a răspunde ofensivei fulminante a talibanilor și dezintegrarea guvernului afgan în doar câteva săptămâni. Iar acestea nu au fost singurele lucruri pentru care Biden este arătat acum cu degetul și criticat pentru „umilința” la care a supus America:

  • graba de a scoate trupele americane din țară până în septembrie, fără a coopera cu oficialii politici și cu armata afgană. De exemplu, americanii au evacuat baza Bagram la miezul nopții, fără să-i informeze pe partenerii afgani și fără să păstreze la fața locului avioane de luptă și drone cu care să-i poată țină la respect pe talibani. În dimineața următoare, baza a fost luată cu asalt de civili și militanți care au devalizat-o.
  • lipsa unui plan de rezervă pentru cazul în care talibanii, așa cum s-a întâmplat, își vor intensifica ofensiva. Forțele afgane care au continuat să lupte împotriva islamiștilor nu au avut sprijinul bombardamentelor americane, fiind lăsate complet singure să se descurce pe teren. Adela Raz, ambasadoarea afgană în Statele Unite, s-a plâns de altfel recent că actualul sprijin aerian al SUA este „extrem de limitat.”  Richard Fontaine, șeful Center for a New American Security și fost consilier de politică externă al Sen. John McCain, a declarat și el pentru Axios: „Este frapant faptul că, cu 20 de ani avuți la dispoziție pentru pregătire, Statele Unite și-au retras forțele fără un plan pentru ce se va întîmpla după. Pe măsură ce cea mai mare parte a trupelor americane a plecat, nu a existat un plan pentru asigurarea accesului la baza regională, pentru contractanții care întrețin armata afgană, pentru instruirea armatei după plecarea SUA, pentru evacuarea interpreților și ajutoarelor.”
  • analiza complet greșită a situației din Afganistan de către serviciile americane de informații, care au apreciat constant că armata afgană va fi capabilă să lupte, că guvernul de la Kabul va rezista și că talibanii nu vor prelua controlul în țară. Greșelile făcute de serviciile secrete din SUA în aprecierea exactă a evenimentelor din Afganistan au fost comparate cu eșecurile multiple care au făcut ca oficialii americani să nu prevadă atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 din New York și Washington.
  • greșelile spionilor americani, de care răspunde până la urmă președintele Joe Biden, comandantul suprem al forțelor SUA, au făcut și ca mii de americani și de occidentali – civili, diplomați, contractori – să fie acum blocați în Kabul și în alte orașe afgane. Pentru evacuarea lor, Biden a retrimis 5.000 de soldați în Afganistan, iar imaginile cu elicopterele americane care evacuează străni aduc în memorie, fără doar și poate, secvențe similare cu aparatele SUA care plecau supraîncărcate de pe acoperișul ambasadei americane din Saigon în aprilie 1975 de frica gherilelor comuniste din Viet-Cong.
  • evacuarea haotică a civililor și diplomaților care are loc în aceste ore a fost completată de neglijența care a însoțit retragerea soldaților americani și internaționali. Talibanii au confiscat depozite de arme de la forțele afgane, care sunt adesea furnizate de țările occidentale, talibanii punând mâna pe „mașini, vehicule Humvee, arme de calibru mic și arme ușoare, precum și muniție.” Un ziarist de la Bild a postat pe Twitter mai multe fotografii care arată echipamente militare americane pe care au pus mâna talibanii pe Aeroportul Kunduz în această săptămână, inclusiv vehicule Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP), drone ScanEagle și mașini Humvee. Este o pradă de război nesperată pentru insurgenți, care ar putea să le ofere Rusiei, Iranului sau Chinei, pentru a le exploata tehnologia. Comentatorii se întreabă de ce nu a existat un plan ventru distrugerea echipamentelor de către forțele americane.
  • lăsarea în urmă a translatorilor afgani, a familiilor lor și a celorlalți localnici care i-au ajutat pe americani și pe cei din coaliția internațională în cele două decenii de război. Explicația lui Biden, potrivit căreia aceștia trebuie să aștepe în Afganistan ca să primească vizele de intrare în Statele Unite fiindcă „așa este legea,” a fost considerată ridicolă. Mai ales că aplicarea strictă a legii nu a fost făcută, prin comparație, în cazul sutelor de mii de imigranți ilegali care au pătruns în America pe la granița de sud, cu Mexicul, fără să fie opriți de oficialii americani fiindcă „așa e legea.” Neimplementarea unui program mai larg de acordare de vize pentru afganii care au colaborat cu americanii și trupele NATO ar putea să se dovedească tragică pentru aceștia.
  • când a devenit clar că talibanii vor copleși forțele afgane și se vor îndrepta spre Kabul, diplomații americani s-au grăbit să salveze ce mai poate fi salvat. Unele dintre eforturile lor au fost însă ridiculizate, așa cum s-a întâmplat în cazul Departamentului de Stat care a trimis diplomați „să preseze talibanii să oprească ofensiva lor militară și să negocieze o soluționare politică, care este singura cale către stabilitate și dezvoltare în Afganistan.” De asemenea, americanii i-ar fi implorat pe talibani să nu atace Ambasada SUA la Kabul, avertizând că acest lucru va afecta viitorul ajutor financiar pe care Statele Unite l-ar putea oferi unui guvern taliban. Republicanii de la Washington au criticat vehement aceste acțiuni care au „umilit” America în fața unor „fanatici din secolul al X-lea” și care pun sub semnul întrebării seriozitatea SUA în interacțiunile pe care le vor avea în viitor cu aliații săi și cu alte țări.
  • după ce talibanii preiau controlul complet în Afganistan, este foarte probabil ca Statele Unite să nu mai aibă niciun fel de prezență diplomatică în țară. Ambasada SUA va fi cel mai probabil capturată de talibani, un gest simbolic dramatic după ce, exact în urmă cu 20 de ani, americanii îi izgoneau din țară pe militanții islamiști. Ideea în jurul căreia a lucrat cercul interior al lui Biden a fost că Kabul ar putea rezista pe termen scurt, permițând SUA să rămână angajate diplomatic și să ajute femeile afgane să își asigure drepturile dincolo de retragerea SUA din țară. Desființarea misiunii diplomatice americane, cu coborârea steagului înstelat american de pe clădirea aflată pe teritoriu suveran al Statelor Unite, este o bilă neagră pentru Administrația Biden. Ambasada SUA la Kabul nu a fost doar o clădire diplomatică, ci și un important centru de informații cu documente sensibile și echipamente de spionaj. Pierderea acestora – distruse de diplomații americani sau capturate de talibani – este fără doar și poate uriașă.
  • haosul din Afganistan a devenit pentru mulți o dovadă a incompetenței actualei Administrații de la Washington de rezolvare a unei crize majore. După patru ani de zile în care l-au criticat constant pe președintele Trump pentru eșecurile sale de politică internă și externă, Biden și democrații se confruntă cu o situație dramatică în Afganistan, unde se așteaptă ca talibanii să reimpună restricții brutale, să execute opozanți, să instituie un regim despotic și să amenințe cu atacuri teroriste Europa și America. Mulți comentatori, politicieni, foști generali, veterani ai războiului din Afganistan sau afgani care trăiesc în America după ani de zile în care au îndurat ororile conflictului spun că responsabilitatea președintelui Biden în această criză este uriașă, iar istoria îl va judeca pentru tragedia care se desfășoară acum în regiune și pentru anii dificili care vor urma. Iar faptul că Biden nu a fost la Casa Albă în weekend, ci la casa de vacanță de la Camp David, nu a făcut să intensificile criticile celor care spun că președintele „se ascunde.”  Corului de critici din dreapta eșichierului politic american i s-au alăturat inclusiv democrați, așa cum sunt congresmenii Vicente Gonzales și Dean Phillips.

Concluzie. Alături de pandemie, inflație, criminalitatea în creștere din orașele americane sau sutele de mii de ilegali de la frontiera SUA cu Mexicul, Afganistanul a devenit o nouă povară – poate cea mai grea de dus – pe umerii președintelui Joe Biden. Criza politică, militară, umanitară și strategică din Afganistan este una care va avea repercursiuni majore nu doar pentru țara din Asia Centrală, dar și pentru Europa, America și Asia.

Un război care durează de 20 de ani, în care s-au pompat trilioane de dolari, care a făcut sute de mii de morți, răniți și refugiați, a devenit un dezastru pentru care este făcută responsabilă actuala Casă Albă.

Ryan Crocker, ambasadorul SUA în Afganistan sub președintele Barack Obama, a rezumat cel mai bine actuala situație, afirmând despre tragedia din regiune: „Cred că este deja o pată de neșters pentru președinția lui Biden.”

Din ignoranță, lipsă de experiență, infatuare, grabă, necunoașterea reală a situației sau pur și simplu din incompetență, pașii greșiți făcuți de administrația democrată au transformat Afganistanul în „Vietnamul lui Biden.”

Surse: FoxNews, New York Post, Axios, NPR, Politico, Washington Post, BBC

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

47 comentarii

  1. O fi uitat de Afganistan. Se mai intâmplă la 80 de ani…

    • Pe mine ma distrează cum vad uni în americani o speranța de pace și de siguranță, totul a fost planificat pana în cel mai mic detaliu, aceasta resetare mondiala are ca scop o singura religie, cultura și guvern, iar acum va urma o migrație de afgani către Europa, cu scopul de, a altera cultura și credința

    • Refugiații să se ducă în țările musulmane unde se încurajează să ai mulți urmași, chiar dacă nu ai bani pentru o viață acceptabilă.
      Europa nu trebuie să devină islamică cum vor unii nebuni!

    • Nu Trump a plecat din Afganistan, adevarat, el a negociat cu talibanii.
      De fapt Biden (si NATO) cu sprijinul UE, au dus la bun sfarsit retragerea, ca sa fim corecti.
      Un nou esec rasunator al exportului de ”democratie occidentala”.
      Evident, actuala administratie americana se simea cu musca pe caciula, are de explicat cea ce nu poate fi explicat, deci, arata cu degetul catre altii.
      (La fel se intampla si in Romania, intotdeauna altii au fost si vor fi de vina pentru esecuri.)
      Tehnica de manipulare de cand e lumea. Ce va avea un oarecare succes datorita faptului ca mass media globalista este majoritara.
      Intrebare: ”refugiatii” afgani vor fi primiti in Europa sau SUA?
      Cine va plati factura?
      Ce impact va avea asupra culturii si civilizatiei traditionale europene o noua invazie de musulmani?

    • si totusi…
      Ma uit la o harta: iran intre arabia saudi si afganistan, pakistan langa si citesc intr-un articol bbc publicat recent Cine sunt talibanii : “ The Taliban, or „students” in the Pashto language, emerged in the early 1990s in northern Pakistan following the withdrawal of Soviet troops from Afghanistan. It is believed that the predominantly Pashtun movement first appeared in religious seminaries – mostly paid for by money from Saudi Arabia – which preached a hardline form of Sunni Islam.”
      Oare iesirea trupelor americane nu este solutia gasita pentru focosul din regiune? Discutiile cu talimbanii au inceput din 2018, Trumptime? Nu suntem prea mici cand spunem Kabul -Saigon? Planul e mai complicat.
      Ce se intampla cu populatia? La mila lui Dumnezeu, Allah dar nici cei doi nu cred ca mai pot scoate populatiile alea cu nasul ori dintii din naswar – drogul scarbos- despre care am citit cu oroare intr-un alt articol G4.
      Aviz institutiilor care ar trebui sa ne pazeasca de marele pericol al lumii in care traim, halicinatiile sintetice. Din saracie mai iese omul, de oriunde ar fi el, dar din gheara drogurilor nu prea mai exista scapare.

    • Precum în Vietnam, americanii se ruinează apărând civilizaţia, iar Europa occidentală comentează meciul, protestează pacifist şi aşteaptă migranţii.
      Pe de altă parte, sunt greu de rezolvat intern bombele logice ale corectitudinii politice, inventate de universităţi cu sprijinul oligarhilor.
      Geopolitic, catastrofa e că talibanii sunt ajutaţi de Pakistan, un aliat al Chinei.

    • Credeam ca iran e aliat cu cina si ca odata ce afganistanul intra sub umbrela saudi, despre care am crezut ca sunt aliatii sua, se intrerupe culoarul de trecere de la cina catre eu si n-africa, drumul matatasii

  2. Biden nu trebuia sa se ia dupa descreieratul de Trump, tatal nevaccinatilor la propriu si la figurat al americanilor. Un idiot ca Trump trebuie bagat in puscarie, nu in seama.

    • Cat îți dă Soroș la postare gustere

    • Biggus , esti un trumpist bekalist de nimic .

    • Senilul bideu e de vina si echipa lui de gusteri neomarxisti!

    • marinica, Trump a negociat ceva, iar Biden a incalcat acel acord
      rezultatele se vad astazi
      (presa globalista niciodata nu va detalia, dar cauta si compara cele doua abordari prezidentiale, apoi comenteaza)

  3. Este nevinovat și senil. K. Harris Gaga , lgbt, stanga mizerabila ăștia trag sforile.ceausescu redivivus, neamestecul în treburile altor tari!!! O fi avut dreptate cei care au cucerit pentagonul, împotriva jegurilor astea?

  4. Vai de oamenii abandonați acum de foștii lor aliați!
    Cine știe ce vremuri grele vor veni peste Europa, după acest moment istoric rușinos.

  5. La câtă prostie și corupție există în armata afgană, nu e surprinzător că au plecat americanii. Foarte bine au și făcut.

  6. Biden a avut dreptate cand a luat decizia. Nu lupta altul la nesfarsit pentru drepturile tale, trebuie sa lupti si tu pana la urma.

    • Americanii si-au abandonat aliatii.
      Asa fac tot timpul.
      O intrebare: Cabul Pride, se mai organizeaza anul acesta, sau e pandemie si trebuie pastrata distantarea?

    • Din punctul meu de vedere, pe mine ma poti ajuta sa-mi recapat libertatea si apoi ma poti abandona, nu am nevoie de dadaca. Dar inteleg ca la nivel colectiv este mai greu cu sincronizarea. Cam cum s-au dus bucurestenii nostri la protest pe 14 sa lupte pentru drepturile unora in loc sa iasa sa-l forteze pe premier sa-si dea demisia de exemplu, na, este de inteles. Totusi alte popoare au reusit. Le-au trebuit 20 de ani? Mai mult, mai putin, cine stie?

  7. Trump a fost cel care a semnat acordul cu talibanii. E tipic pentru lichelele republicane să dea vina pe alţii pentru ce au făcut ei.

    • Gunoiere, ai mintea tulbure de la resturile de ,,prafuri,, găsite prin tomberoane.
      Citește articolul cand ieși din amețeală.

    • Ti-a intrat narativa antirepublicana in cur. Știm cu toții ca idolul tău e xitimping, acel ecologist neînțeles pe care îl lauzi cu mândrie. Biden e doar un mos senil instalat prin frauda. Oricum, dupa Afganistan democrații vor pierde alegerile in America pentru câteva decenii dacă nu vor mai fura voturi. De aia e și frenezia asta cu open borders. Ultima șansa. Așa ca marș pe maidan cu colegii tai “progresisti” din usrplus si accept.

    • Nush ce se agita lumea, chiar in articol scrie ca Trump a semnat acordul cu talibanii, ba mai mult ca el vroia retragere completa pana la 1 mai..

    • Trumpistii , adică cei care simpatizează omul după avere nu dupa fapte , nu pot gândi rațional. Gen biggus în gura lui și alți multi pe aici .

    • Mă piș pe Trump, dar nu are nicio vină în povestea asta.
      Retragerea a fost organizată exclusiv de Biden. Dacă decizia lui Trump nu era bună, putea să o schimbe.
      Biden e senil sau CIA și-a bătut joc de el.

  8. Imi aduc amintr de articolele pro Biden , luati cu paine baieti Trump era ala rau.

    • Oftezi dupa Trump? Si el vroia sa-si retraga oamenii de acolo…

    • Nu ca Biden ar fi vreun luceafar, dar iti dai seama ca Trump a semnat un acord cu talibanii si promitea o retragere si mai devreme decat Biden, nu?

    • Nu ne mai ajung personajele politice de la noi, polemizam si in legatura cu cele din SUA? Ideea ca statul afgan intarit si antrenat de infuzia de tehnologie si experienta americana sa isi ia soarta in mainile sale nu era neaparat una rea. Nu poti sa fortezi o tara sa se civilizeze (ca dovada ca dupa 20 de ani lucrurile au revenit instantaneu la stadiul dinainte). Dar executia retragerii trupelor a fost sub orice critica. O gramada de lucruri se puteau face pentru ca tranzitia sa fie cat mai putin dureroasa.
      Pana la urma SUA a arata ca nu o interesa absolut niciun pic bunastarea sau pacea acelei tari. Avea pur si simplu interesele sale, iar cand acestea nu au mai coincis cu ale afganilor i-a abandonat. Era vorba sec de bani. Nu cred ca este mana lui Biden. Cred ca e politica SUA in general. Trump ar fi facut la fel.

    • Dacă Trump era așa un prost și incompetent, nu ar fi fost normal ca Biden și sfinții democrați să demonstreze cum acționează o administrație profesionistă și competentă? Din ce văd, întreaga lume este de acord că ceea ce se întâmplă acolo este un eșec total.

    • Biden e senil sau CIA și-a bătut joc de el.

      Ce treabă are Trump cu retragerea, decizia lui putea fi schimbată oricum, dacă ar exista cineva cu creier la Democrați.

  9. Asta cu retragerea e doar praf in ochi, sa ii scoata pe talibani din gauri .. 🙂
    Stai sa vezi ce invazie urmeaza in curand, si nu m-ar mira ca US & RU sa fie aliati si sa scape definitiv de talibani.
    E curios cum de trimit ei mii de soldati, doar asa ca sa evacueze niste conationali.. foarte curios.

  10. S-a născut al doilea stat Islamic. Ne putem da seama, ce înseamnă acest fapt nu numai după haosul evacuării străinilor, dar poate și mai pregnant după sentimental de groază de care a fost cuprinsă populația autohtonă, care e pe cale să părăsească țara cu sutele de mii. Ei știu că noua generație de talibani este la fel de fanatică și de ucigașă, ca și prima, în ciuda faptului că aceștia folosesc mas media să propage pacifismul și promit a reconciliere cu populația țării ( de ex. au invitat ziariști străini în orașele ocupate, dar li se pare normal să decapiteze un translator sau o femeie care li se părea prea lejer îmbrăcată ). Ne putem da seama de adevărata față a lor din faptul că foarte mulți militanți din fosta ISIS sunt în rândurile lor și că, ocupând câte un oraș important , au deschis închisorile, eliberând o seamă de ucigași.

    Americanii nu au învățat nimic din strategia cu care Anglia și-a demontat – volen nolens – uriașul imperiu colonial, lăsând totuși, prin granițele trase pe vremea lor, câteva ”bombe” cu efect întârziat.

    Nu mă miră deloc eroarea monumental de gravă a lui Biden, ea este continuarea unui număr mare de prezență armată americană în diferite părți ale lumii, sub un șir de președinți care nu cunoșteau specificul țării respective, lăsând astfel după ei o lume întoarsă cu fundul în sus ( Irak, Libia, Siria, Afganistan ) sau au trebuit să plece cu coada între picioare ( Vietnam, Cuba pe vremea lui JFK, Nicaragua ).

    America trebuie să înceteze definitiv să mai joace rolul de pacificator și de aducător al democrației în regiunile ”sălbatice” ale lumii, având în vedere multele exemple care dovedesc cât de dăunător este să joci rolul de ”jandarm al lumii” atât de prost.

  11. Daca chinezii ajung până aici, vom avea aceeași soartă.

  12. Alte intrebari irelevante:
    1. Mai sunt romani de evacuati din *Stan? Cati ?
    2. Pe ton amuzant: il trimitem pe Ciolacu la o vanatoare de mistreti, sa pozeze cu guverul lui? Negociaza niste fructe locale si vize turistice ?
    O zi buna, tuturor

  13. E clar ca nu iti iei suficiente ruble ca sa iti dai seama de ce paradox graiesti domu caru mare :)))
    Chiar se (te) vad.

  14. Talibanii au negociat de luni de zile ”acorduri de încetare a focului” , la început cu unități mici ale armatei afgane, apoi cu unități din ce în ce mai mari. De fapt șefii acestor unități au primit bani în schimbul predării armelor. Alții și-au asigurat viața și existența după preluarea puterii de către talibani. Această tactică generală e mărturisită sub anonimitate de membri ai trupelor speciale, polițiștilor sau soldaților loiali, care ”se simt rușinați” de viteza cu care orașele mari și capitala țării au fos preluate de talibani fără lupte semnificative.

    Toată povestea a început imediat după semnarea înțelegerii de la Doha din Februarie 2020, pe care majoritatea din armata afgană au considerat-o dovada irefutabilă a cedării țării în mâinile talibanilor de către americani. Înțelegerea a fost încheiată ”pentru a aduce pacea în Afganistan” și în ea apare și noua denumire a statului afgan ( Emiratul Islamic Aganistan ) vezi punctele 2 și 3, din partea III a înțelegerii.

    https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/02/Agreement-For-Bringing-Peace-to-Afghanistan-02.29.20.pdf

    Sursa : Washington Post pt. primul aliniat.

  15. Si nu este singura pată neagra pe administrația Biden. Sa nu uitam de North Stream 2, acest cadou oferit Rusiei si Germaniei sau de retragerea unor fregate trimise in Marea Neagra atunci cand existau niste amenințări ruse teribile. Biden nu mai este credibil, iar o procedură de impeachment ar fi necesară. Ne întrebăm ce se va întâmpla cu bazele americane din Romania sau cu parteneriatul strategic cu SUA.

  16. Să dea Biden vina pe Kamala Harris, cum a dat Cîțu vina pe Voiculescu pentru eșecul gestionării pandemiei (vaccinarea și GCS fiind în ograda MAN și MAI).

  17. Cand presedintele SUA e un bosorog senil de 80 de ani ce pretentii poti sa mai ai. Armata SUA va pierde mult din prestigiu si din increderea aliatilor.
    Pe de alta parte se vede de la posta cat de mult a decazut SUA, cu o societate unde dicteaza feminismul si miscarea LGBT a baietilor efeminati.
    Si cu presedinte de paie, care in mod normal ar trebui sa zaca la azil

  18. Analiza nu e imparțială, nu are în vedere eșecul „guvernului” și „armatei” afgane, sprijinite și pregătite 20 de ani, de 4 x mai numeroși și mult mai bine dotați decât talibanii. Până când trebuiau alții să scoată castanele din foc pentru ei? Adică SUA aveau o seamă de obligații, dar afganii, că până la urmă e vorba de țara lor, nu? Dacă nu vor sau nu sunt în stare, n-au decât să se întoarcă în evul mediu. Întotdeauna există și victime colaterale, majoritatea celor victimizați acum știau ce-și asumă când au început colaborarea cu o armată străină, de eliberare sau de ocupație, în funcție de poziția comentatorului.
    Eu nu exclud calculul unei capcane, îi lăsăm pe talibani să-și facă de cap până se revoltă toată lumea împotriva lor, ca să avem după aceea motiv să-i radem cu totul de pe suprafața pământului (după modelul Hiroshima & Nagasaki).
    Nu mă îndoiesc că sunt destule cercuri care de abia așteaptă, pe de altă parte, să colaboreze cu talibanii, mari furnizori de heroină, în consecință rentabili.
    Starea de sănătate a președintelui nu cred că e relevantă, oricum nu se ocupă personal de aceste treburi.
    Dacă e să dau o notă de la 1 la 10, analiza nu trece de 6.

  19. Nu va bate-ti capul .Totul merge după plan.Nu știm ce va urma .Oare de ce soldații noștri au murit în Afganistan.Tara asta nu a putut fi cucerită,pacificare niciodată.Au încercat englezii atunci când Anglia era in culmea puterii,apoi rusii si acum Americanii.Trbuie sa mai încerce și chinezii.

  20. Eu as întreba guvernul României de ce a cheltuit zeci de milioane de euro, au murit soldați romani și toate investițiile în training cu armata afgana.
    Pentru ce? Un război inutil dacă nu îl duci pana la capăt.
    Talibabii au câștigat 9/11, asta e începutul sfârșitului SUA.
    Dacă pe noi ne ataca rusii nu poți conta pe ei.

  21. acum, suprinzator, talibanii respecta distanta

    oare de ce?

    Tapalagilor, ce-o sa faceti voi in ziua cand Suinul Muniz ia ultimul C-130 de pe Henri Coanda?

  22. Cei care cred ca rusii ne pot ataca, sunt bolnavi la cap !!! Rusii nu or sa atace pe nimenea ! Putin o avea el defectele lui dar este departe de a fi un tampit. Ca ramolitul de Biden de exemplu.

  23. Jo – RAHAT Biden este IN CONCEDIU !!! Madam mahala Harris – dracu stie pe unde haladuieste Iar „marele Sef al Pentagonului – boul care trebuia sa coordoneze retragerea A DAT BIR CU FUGITII ! USA s-a facut INCA ODATA de RAHAT ! Si daca ne gandim cum ne-ar ajuta ALTII din NATO …. – vezi Mutter Germania (cu Nordsream I si II – sluga prea plecata a Kremlinului !) sau Franta – cacacioasa lui „macrou” – ca de rest nu merita sa vorbim …. Grea viata de cand in USA hoarda de colorati „left progressivs” – socialisti – marxisti si intr-un cuvant PUNGASI DEMOCRATI au pus mana pe putere si jefuiesc in veselie ….. Nimic decat SCARBA si SIKTIR !

  24. bidon are dreptate.

    De ierati voi soldati americanici din america nu va comvenea sa va tot enervati prin strainanate in razboiuri civile necivilizate. Ia sa trimeata din nato si tarile aleate soldati in termen in front in kabol si Kandarahuri fara calculator si fara tastaturi programabile sau claviaturi fara radio si sa vedeti ca nu va convenea. Ati fi fugit ca soarecii in mare numai s anu mereti la razbel.