G4Media.ro

ANALIZĂ Programul Masa caldă în școli – instrument politic, la cererea premierului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

ANALIZĂ Programul Masa caldă în școli – instrument politic, la cererea premierului Nicolae Ciucă. Peste 63% dintre școlile înscrise în acest an au fost alese din localități conduse de primari PNL

Programul Masa caldă va continua și în acest an tot ca program-pilot, pentru al șaptelea an la rând. Ministerul Educației a publicat recent lista școlilor, de data aceasta fiind 300 de unități de învățământ incluse, față de 150 de școli anul trecut. Selecția pare că a fost una pur politică, potrivit analizei Edupedu.ro, care arată că peste 63% dintre instituțiile incluse în acest an în programul de masă caldă, sunt din localități cu primari PNL. Din localități cu primari PSD sunt 21,7% din școlile listate de Ministerul Educației. Reamintim că Ministerul Educației este condus de Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte PNL, care a declarat în luna mai că premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, i-a cerut să găsească soluții pentru extinderea semnificativă a asigurării unei mese în școală.

La începutul lunii iulie ministrul Sorin Cîmpeanu a prezentat „soluțiile” găsite. Prin ordonanța de urgență adoptată, numărul școlilor participante în program era dublat. Ce declara oficialul atunci, de la pupitrul Palatului Victoria:

„Am adoptat o ordonanță de urgență prin care, după șase ani de pilotare, se extinde programul “Masă caldă” de la 150 de școli la 300 de școli. Sunt vizați un număr de 140.000 de elevi. Finanțarea totală pentru anul școlar 2022 – 2023, programul “Masă caldă” în școli este de 354,9 milioane lei. Remarcăm faptul că este de zece ori mai mare decât finanțarea de 35 de milioane de lei acordată în anul 2016 pentru acest program, deci a crescut de zece ori finanțarea pentru acest program,” declara Sorin Cîmpeanu.

Însă lista completă a școlilor a fost publicată abia pe 31 august, la aproape două luni de la momentul adoptării OUG. Pe lista cu cele 300 de școli au fost adăugate 161 de unități de învățământ noi față de anul trecut, conform analizei comparative făcută de Edupedu.ro. Din aceste 161 de școli și licee, 102 sunt din localități cu primari PNL (63,4%), de trei ori mai multe decât cele 35 școli aflate în localități în care primarii sunt de la PSD (21,7%). UDMR are primari în doar 5,6% dintre localitățile din care au fost selectate școli pentru acest program. Restul de 9.3% școli sunt în orașe și sate în care primarii sunt de la USR, PMP, ProRomânia, PPU, FDGR, independenți sau de la alte formațiuni politice.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Programul „Cornul și osânza”.

  2. Localitățile care au votat USR ar trebui complet eliminate ca susținători ai corupției și hoției! Nu uităm că USR a tăiat pensiile prin Ghinea PNRR pentru că pensionarii nu votează USR! Nu uităm și vom vota!!

    • 1.Ghinea nu a facut nimic neaprobat de pnl si Fiinta Nelocuita in PNRR ! 2. In clipa in care au intrat in alianta cu pnl , psd a aderat si el la orice prevedere din PNRR ! 3.PNRR are prevederi restrictive doar pentru pensiile speciale . Daca sunteti special e normal sa urati usr. Eu, pensionara de rand, nu vad nici un motiv -in acest moment- pentru care sa nu-i votez iar …….

    • USR sunt de vina pentru tot raul din tara asta, ca nu au facut nimic. USR e de vina ca nu avem spital, tot ei ca nu avem justitie, tot ei sunt de vina ca polticienii au afaceri cu statul, tot USR de vina ca nu avem conditii de viata buna, nu avem infrastructura, etc. VOi sunteti pr0sti sau va faceti? Vad ca uitati ce s-a intamplat in 32 de ani si tot cu astia uitati, la astia care chiar au contribuit la distrugerea tarii? USR e de vina ca ai tu pensie mica?. PNRR e cu totul altceva.

    • Mai raspanditi multe minciuni?

      Prin PNRR s-a stabilit un plafon alocat pensiilor, pentru a incerca sa se elimine aberatii de genul „dau lege ca maresc pensiile cu 50% si apoi fug in opozitie, ca sa se descurce altii cu falimentul national ce urmeaza”

      Doar ca acel plafon este 9,4% din PIB. Adica e un procent la care nici nu visam sa il atingem vreodata, cand alocam 7,5% din PIB pentru asta (7,54% din PIB in 2021, 7,48% din PIB in 2022). Daca am merge pana la plafonul stabilit de PNRR, ne-am putea permite sa avem o pensie medie de aproximativ 450-500 de euro net. Azi.

      Asa ca roaga-i pe cei de la PSD sa respecte PNRR si sa mareasca pensiile cu macar 25%. Au o marja semnificativa, tot conform PNRR. Vorbeste cu Ciolacu, Caciu si Budai. Doar ca ei nu pot. Trebuie sa mareasca pensiile speciale, trebuie sa mai creeze niste categorii noi, trebuie sa mai angajeze inca 40-50.000 de pile in aparatul de stat, trebuie sa si mareasca salariile pentru pilele astea, trebuie sa verse niste miliarde inPNDL3, sa ajunga la primari si la clientela, si tot asa.

      Nu au bani pentru pensii, pentru ca asa au ales ei. Nu are nicio legatura cu PNRR-ul.

  3. Deocamdata suntem in programul scaunul cald, deoarece copii stau in banca/pe scaun. Daca s-ar urca cu fundul pe masa am rezolva si problema mesei calde.