G4Media.ro

Analiză în Italia: Încălzirea cu aparatele de aer condiționat e mai eficientă…

Sursa foto: Pixabay

Analiză în Italia: Încălzirea cu aparatele de aer condiționat e mai eficientă decât cea cu centralele de apartament /  În orașele din nord diferența ajunge la peste 1.000 de euro pe an

Din punctul de vedere al consumului de energie și, prin urmare, al costurilor și al producției mai mici de CO2, la încălzire, aparatele de aer condiționat cu pompe de căldură sunt mai eficiente decât centralele termice de apartament pe gaz, scrie Corriere della Sera care prezintă o analiză realizată de compania italiană Enea.

Aceasta a comparat consumul de încălzire cu ajutorul centralelor pe gaz cu cel al aerului condiționat pentru un apartament „tipic” de aproximativ 100 de metri pătrați, cu o izolație redusă, din cinci orașe italiene.

Potrivit lui Nicolandrea Calabrese, șeful Laboratorului Enea pentru eficiență energetică în clădiri și dezvoltare urbană, „presupunând că aparatul de aer condiționat este folosit pentru încălzire, se fac economii foarte importante: în valori absolute, economiile pentru o familie ar fi de 1.180 de euro în Cuneo, 955 de euro în Milano, 586 de euro în Roma, 533 de euro în Napoli, 308 de euro în Palermo, adică de la -46% în Cuneo la -57% în Palermo. Reducerea dioxidului de carbon este, de asemenea, considerabilă, de la 70% mai puțin în Cuneo la 76% în Palermo”.

Potrivit lui Luca Molinaroli, un expert în energie care predă la Politehnica din Milano, ”în comparație cu un cazan, o pompă de căldură necesită cu aproximativ 70% mai puțină energie pentru a genera aceeași producție”.

În schimb, de multe ori se crede contrariul. Un sondaj Ipsos privind obiceiurile italienilor în ceea ce privește aerul condiționat pe timp de iarnă arată că utilizarea aerului condiționat în sezonul rece este foarte limitată și că există un decalaj puternic între dovezile științifice și percepțiile utilizatorilor.

De fapt, pentru aproape nouă din zece persoane intervievate, aerul condiționat este mai rău sau substanțial comparabil cu un boiler în ceea ce privește consumul și impactul economic, în timp ce pentru șapte din zece este mai dăunător pentru mediu.

În plus, aproximativ 20% dintre proprietari nu știu că aparatul lor de aer condiționat poate fi folosit și pentru încălzire în timpul iernii, iar 30% nu îl folosesc din cauza confortului scăzut (uscăciunea aerului, temperaturi neuniforme).

Pentru Marco Dall’Ombra, liderul grupului de pompe de căldură de la Assoclima,”17,5 milioane de pompe de căldură sunt deja instalate în aparatele de aer condiționat din Italia. Soluțiile instalate sunt destul de recente (șapte ani pentru aparatele de aer condiționat) și au un nivel ridicat de eficiență. O utilizare mai intensă a parcului instalat, o mai bună izolare a anvelopei locuințelor și o înlocuire treptată între cazane și pompe de căldură sunt de dorit pentru a permite rețelei de distribuție a energiei electrice să țină pasul cu cererea crescută de transport de energie”, spune el.

Dar cum rămâne cu aerul uscat și cu zgomotul? „Este nevoie doar de o serie de trucuri și de alegerea produselor potrivite”, spune Giorgia Baldocchi, Senior Product Manager Daikin.

„Cu o ventilație redusă și o temperatură de ieșire setată la 23°, aerul nu va mai fi perceput ca fiind uscat , iar zgomotul va fi practic imperceptibil. În plus, datorită oscilației aripioarelor, temperatura este distribuită uniform în întreaga încăpere. Toți parametrii sunt ușor de setat cu ajutorul aplicației: prin intermediul acesteia puteți monitoriza întotdeauna consumul și înțelege cât de surprinzător de scăzut este acesta”, spune Baldocchi.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Analiza este gresita pentru ca (cel putin in Romania) pretul unui kWh de gaze naturale este de aproape 3 ori mai mic decat al curentului electric.
    De asemenea, multi posesori de pompe de caldura aer-aer care locuiesc in tari nordice se plang ca nu le porneste aparatul pe vreme foarte rece si ca, atunci cand totusi functioneaza, aerul este incalzit insuficient.

    • Este vorba despre incalzirea cu AC, nu cu pompe de caldura aer apa.
      Este mai ieftina decat incalzirea cu gaz, eu la 200 de metri patrati platesc 1200 lei pe iarna la incalzirea cu AC. Pe iarna, nu pe luna, sa nu existe confuzii.

  2. Viitorul e al uscătorului de păr, datorită încălzirii globale.