G4Media.ro

ANALIZĂ Cum încearcă armata rusă „să sufoce” forțele Ucrainei

sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski

ANALIZĂ Cum încearcă armata rusă „să sufoce” forțele Ucrainei

Forțele lui Vladimir Putin recurg în prezent la o strategie militară cunoscută sub numele de “Tripla strangulare” pentru a epuiza trupele ucrainene, potrivit experților. Această tactică vine în contextul în care analiștii avertizează că ofensiva pregătită de Moscova pentru această vară ar putea fi cea mai sângeroasă din întregul război dintre Ucraina și Rusia.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

 Informația pe scurt

·        Rusia recurge tot mai des la o doctrină militară eficientă

·        “Tripla strangulare” presupune atacuri inițiale de infanterie și unități mecanizate

·        Rușii lansează apoi drone și mine dispersabile

·        Faza a 3-a presupune raiduri masive cu bombe glisante, arme ieftine, dar extrem de eficiente

·        Ucraina și-a adopotat tactica pentru a răspunde atacurilor Moscovei

·        În acest context, Rusia se pregăteșe de o nouă ofensivă de vară

Strategia rușilor

The Telegraph a relatat despre strategia la care recurg în prezent forțele Kremlinului, afirmând că tactica cunoscută sub numele de “Tripla strangulare” face ca forțele guvernului de la Kiev să se confrunte cu o presiune severă pe mai multe fronturi.

În acest timp, Rusia încearcă să epuizeze apărarea ucraineană prin integrarea a trei elemente de luptă într-o strategie unificată, mai puternică decât suma părților sale. Astfel, această tactică include:

·        Desfășurarea de atacuri terestre cu trupe de infanterie și unități mecanizate pentru a bloca trupele ucrainene pe poziții fixe

·        Utilizarea de drone FPV (drone controlate de la distanță printr-o cameră video montată pe ele, care transmite în timp real imagini către operator), a dronelor kamikaze și a artileriei, urmate de lansarea de proiectile explozive de mare putere și mine dispersabile pentru a restricționa mișcarea apărătorilor ucraineni

·        Lovirea pozițiilor defensive ucrainene cu bombe glisante, care creează o dilemă pentru forțele ucrainene: fie rămân pe poziții fixe și riscă să fie distruse, fie își păstrează mobilitatea și se confruntă cu un proces lent de epuizare

Analiștii au scris că au existat semne timpurii că Rusia urma să înceapă să folosească această tactică pe câmpul de luptă încă de la începutul acestui an, însă armata rusă și-a intensificat semnificativ utilizarea acesteia în ultimele două luni, de-a lungul întregii linii a frontului.

“Întreaga armată rusă folosește strategia triunghiului,” a declarat Serhii Kuzan, președintele Centrului Ucrainean pentru Securitate și Cooperare. “Noi o numim strategia și războiul epuizării.”

The Telegraph a scris că, de la începutul acestui an, Rusia s-a confruntat cu o diminuare a resurselor și cu numeroase ofensive eșuate. ()

Potrivit estimărilorarmata lui Putin pierde peste 1.000 de soldați pe zi, în timp ce forțele armate ucrainene au distrus 1.159 de tancuri rusești și peste 2.500 de vehicule blindate de la începutul anului 2025. 

Pierderile grele determină Rusia să își valorifice tot mai mult avantajele-cheie pe care le are asupra Ucrainei, între care un flux constant de soldați și capacitatea de a produce rapid drone și bombe glisante, acestea din urmă fiind muniții ieftine, dar extrem de distructive. 

Eforturile rușilor se dovedesc eficiente, forțele Moscovei capturând aproape 4.000 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean anul trecut – cele mai semnificative câștiguri teritoriale de la începutul invaziei lui Putin, în februarie 2022.

Este un mod de război extrem de epuizant”, a explicat Nick Reynolds, cercetător în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI). Aceste trei elemente creează imperative contradictorii pentru apărătorii ucraineni.”

„Tripla strangulare”

Faza 1. Potrivit experților, abordarea metodică la care recurg rușii începe cu atacuri terestre menite să țintuiască trupele ucrainene, forțându-le să adopte poziții defensive și blocându-le capacitatea de manevră. Asalturile continue pun o presiune puternică asupra apărării ucrainene.

“Prin folosirea unui număr uriaș de oameni și trimiterea lor în asalturi asupra pozițiilor ucrainene, rușii încearcă să ne epuizeze soldații și resursele Ucrainei,” a declarat Kuzan. “Intensitatea luptelor în locuri precum Pokrovsk este foarte ridicată, cu atacuri la fiecare două ore. Desigur, acest lucru este extrem de obositor pentru soldații noștri.”

Un lucru important în acest sens este capacitatea Rusiei de a beneficia constant de un număr impresionat de soldați. Rusia se poate mobiliza pentru război la o scară comparabilă cu cea a Uniunii Sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dacă va fi necesar, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe 30 aprilie. ()

Dacă o mare țară trebuie să se ridice, se va ridica în orice moment. Nimeni nu trebuie să aibă niciun dubiu,” a spus Peskov în timpul unei prelegeri la Muzeul Victoriei din Moscova. 

The Kyiv Independent a scris, citând declarații făcute pentru Wall Street Journal de surse familiare cu informații din serviciile secrete ale SUA și UE, că autoritățile ruse recrutează între 30.000 și 40.000 de persoane în armată în fiecare lună.

În locul unei încorporări formale, Kremlinul se bazează pe stimulente financiare și campanii agresive de recrutare pentru a-și completa rândurile, inclusiv oferind contracte atractive voluntarilor.

Deși președintele Putin a evitat o altă recrutare masivă după mobilizarea parțială nepopulară din 2022, care a dus la exodul a peste 261.000 de ruși, liderii militari exercită presiuni asupra Kremlinului pentru a iniția o recrutare mai largă. 

Ritmul actual de recrutare este suficient pentru a acoperi pierderile raportate pe front, estimate de NATO la aproximativ 1.000 de soldați pe zi. Comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat în aprilie că Rusia ar putea mobiliza până la 5 milioane de rezerviști instruiți, având o capacitate totală potențială de 20 de milioane de persoane. 

Pe 31 martie, Putin a ordonat încorporarea regulată de primăvară a 160.000 de bărbați – cea mai mare chemare la înrolare din ultimii 14 ani. Deși recruții sunt oficial excluși din lupta directă pe front, mulți sunt implicați indirect în război prin diverse metode de recrutare. ()

Faza 2. În următoarea etapă a acestei strategii, roiuri de drone sunt desfășurate pentru a limita mobilitatea ucraineană, a efectua supraveghere, a viza puncte vulnerabile și a perturba mișcările trupelor prin lansarea strategică de mine.

Aceste atacuri includ drone FPV (First-Person View), care permit forțelor ruse să urmărească pozițiile ucrainene în timp real și să răspundă rapid la orice mișcare a trupelor, în timp ce dronele pentru plantarea de mine sunt folosite pentru a tăia căile de retragere. Din cauza acestor drone, Ucraina este obligată să mențină linia frontului cu poziții defensive statice, susținute de măsuri extinse de dezinformare, cum ar fi săpături pe scară largă, pentru a ascunde locurile în care trupele sunt concentrate,” a declarat Nick Reynolds.

Rusia dispune acum de unii dintre cei mai capabili piloți de drone din lume – experimentați, căliți în luptă și probabil net superiori omologilor lor din NATO, cred experții.

De exemplu, echipele de drone rusești au jucat un rol esențial în străpungerea pozițiilor defensive ucrainene din regiunea Kursk și în recucerirea controlului acestei zone din mâinile trupelor guvernului de la Kiev.

Faza 3. A treia componentă a strategiei “Tripla strangulare” face ca Rusia să desfășoare bombe glisante pentru a viza poziții cheie de atac de la distanțe mari, slăbind capacitatea Ucrainei de a susține operațiunile militare.

Bombe glisante sunt create prin adăugarea de aripi pliabile și navigație GPS la munițiile sovietice vechi. Acestea sunt lansate de pe aeronave militare care zboară mult în spatele liniilor frontului și sunt ghidate către țintă.

Aceste muniții ghidate cu precizie și cu rază lungă de acțiune au permis Rusie să folosească stocurile sale vaste de armament sovietic pentru a lovi poziții cheie ucrainene, în special instalații de artilerie și defensive. Aici apare adevărata dilemă, sau cea mai dificilă, pentru care practic nu există un răspuns,” a spus Reynolds.

Să te adăpostești, iar toate măsurile de protecție sunt excelente pentru a reduce pierderile cauzate de artilerie sau drone FPV, însă bombele glisante vor distruge acele fortificații și vor îngropa oamenii sub ele.”

Această combinație forțează soldații ucraineni să aleagă între a-și păstra pozițiile – riscând pierderi grele și epuizarea resurselor – sau să rămână mobili, ceea ce crește expunerea la atacuri cu drone și atacuri izolate. Ceea ce ține forțele ucrainene blocate pe poziții este amenințarea combinată a operațiunilor terestre ruse, a artileriei și dronelor, în special dronele FPV și vehiculele aeriene tactice fără pilot,” a adăugat Reynolds.

Bombe glisante au devenit cel mai critic element al acestei strategii, susținute de capacitatea Rusiei de a le produce rapid.

Ritmul de producție și utilizare a bombelor glisante și dronelor FPV de către Rusia a crescut considerabil pe măsură ce războiul a evoluat,” a declarat John Hardie, director adjunct al Programului Rusia la Foundation for Defence of Democracies.

Rusia plănuiește să producă 75.000 de bombe glisante în 2025, cu o medie de aproximativ 205 pe zi, conform RUSI, crescând foarte mult capacitatea de a implementa această tactică.

Într-un material publicat anul trecut, BBC a scris că Rusia este capabilă să stocheze bombe glisante în cantități mari, deoarece acestea sunt produse destul de ușor. 

“Partea explozivă este în esență o bombă convențională din fier, din care Rusia are sute de mii în depozit din perioada sovietică,” a explicat profesorul Justin Bronk, specialist în puterea aeriană și tehnologie militară la RUSI.

“(Bombele) sunt echipate cu aripi de tip pop-out care, după ce bomba este aruncată, vor ieși pentru a-i permite proiectilului să planeze pe distanțe mult mai mari,” a afirmat specialistul.

În plus, sistemul lor de ghidare prin satelit atașat permite țintirea unei poziții staționare cu o precizie relativ ridicată.

Potrivit profesorului Bronk, mecanismul bombelor le oferă rușilor o mare parte din funcționalitatea unei rachete care costă mai multe milioane de dolari, dar pentru o fracțiune din acel preț.

Expertul a spus că kiturile de alunecare – care sunt produse în serie și destul de simple din punct de vedere mecanic – sunt adăugate bombelor sovietice, pe care rușii le dețin în cantități mari. Acest lucru face ca costul pentru o bombă să fie între 20.000 și 30.000 de dolari.

Postul DW l-a citat și el pe Valerii Romanenko, expert în aviație ucrainean, care a spus că “bombele glisante sunt doar bombe convenționale care s-au transformat în bombe inteligente, de precizie, cu adăugarea unor truse speciale de aripi și sisteme de navigație prin satelit.”

Asta înseamnă că piloții ruși pot lansa aceste bombe  din afara razei de acțiune a majorității sistemelor antiaeriene ucrainene. Și prin reutilizarea bombelor din epoca sovietică din depozitele sale vaste, Rusia poate produce aceste arme rapid și cu costuri mult mai mici decât pentru o rachetă. 

Ziariștii s-au referit și la distrugerile “extraordinare” provocate de bombele glisante. Armamentul cel mai frecvent utilizat pentru bombele aeriene se crede că este FAB-1500, care cântărește 1,5 tone.

Pentru comparație, un obuz rusesc de 152 mm conține aproximativ 6,5 kg de material exploziv. Chiar și cea mai mică bombă glisantă, FAB-500, conține însă mai mult de 200 kg.

Ele transformă chiar și pozițiile ucrainene bine fortificate în ținte vulnerabile,” a scris BBC anul trecut.

Ce soluții are Ucraina?

Cum răspund trupele guvernului de la Kiev la “Tripla strangulare” la care recurg rușii? Experții militari afirmă că Ucraina s-a adaptat la tactica trupelor Moscovei schimbându-și strategia într-o apărare dinamică – repoziționări constante și imprevizibilitate, în loc să mențină poziții fixe. Ucrainenii folosesc o combinație de mine, diverse modele de drone de atac și foc tradițional de artilerie împotriva forțelor ruse, înainte ca acestea să reușească să cerceteze pozițiile insuficient apărate ale infanteriei ucrainene, conform declarațiilor lui Hardie.

De asemenea, Ucraina a extins unitățile de drone de atac, care servesc ca un multiplicator-cheie de forță, și a crescut dramatic producția de drone FPV și alte sisteme fără pilot. “Ucrainenii au devenit foarte pricepuți și inovativi în contracararea tuturor tipurilor de atacuri rusești,” a spus Hamish de Bretton-Gordon, fost colonel în armata britanică și expert în arme chimice.

Această strategie a împins Ucraina și mai mult într-un război de rezistență. Însă, până acum, câștigurile Rusiei sunt doar incrementale, iar tactica nu a dus la niciun progres operațional major. “Rusia ține forțele ucrainene blocate pe loc, dar nu poate manevra pentru a da o lovitură decisivă,” a afirmat de Bretton-Gordon.

Aici intervin din nou problemele Rusiei legate de soldații insuficient instruiți și lipsa vehiculelor blindate, lucruri care rămân nerezolvate. Martorii au raportat de altfel despre utilizarea motocicletelor și chiar a trotinetelor electrice de către trupele ruse pentru a avansa către liniile defensive ucrainene. 

Bombe glisante au, de asemenea, o rată semnificativă de eșec.

“Le-a fost foarte greu să concentreze forța pentru că acest tip de manevră necesită multă instruire și coordonare,” a explicat de Bretton-Gordon.

“Majoritatea soldaților de pe linia frontului sunt acum recruți abia instruiți, care pot doar să atace în linie dreaptă,” a adăugat el. “Mulți nici măcar nu își pot curăța corespunzător armele,” a explicat expertul.

Pregătiri de ofensivă

Dezvăluirile legate de tactica militară aplicată de ruși vin în contextul în care analiștii avertizează că ofensiva de vară pregătită de Rusia ar putea fi cea mai sângeroasă din întregul război. Aceasta în condițiile în care eforturile de pace desfășurate de americani nu dau deocamdată rezultate, iar Putin pare doar să tragă de timp, fără să lase impresia că are dorința reală să pună capăt conlictului cu Kievul. 

Potrivit celor de la grupul de tip think-tank Atlantic Council, în lunile următoare, Rusia speră să profite de avansurile lente din acest an pentru a obține breșe pe frontul de est, în timp ce Ucraina urmărește să demonstreze partenerilor săi că este capabilă să oprească mașina de război a lui Putin și să mențină linia frontului.

Deși Kremlinul susține că este pregătit pentru pace, evoluțiile de pe câmpul de luptă indică altceva, cred comentatorii. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, Rusia își intensifică operațiunile ofensive și a suferit aproximativ 160.000 de victime în primele patru luni ale acestui an – cel mai mare număr pentru această perioadă de la începutul invaziei pe scară largă. Dacă această tendință continuă, 2025 ar putea deveni cel mai mortal an al războiului pentru Rusia. 

Strategia Rusiei continuă să se bazeze pe asalturi frontale costisitoare, dar natura acestor atacuri evoluează.

Așa cum am scris anterior, trupele ruse folosesc tot mai mult motociclete și alte vehicule improvizate pentru a avansa în grupuri mici și a pătrunde în liniile defensive ale Ucrainei. Aceste atacuri sunt sprijinite de drone de atac, bombe glisante și artilerie, ceea ce face dificil pentru Ucraina să trimită întăriri sau să asigure sprijin medical și logistic. Scopul este de a forța retrageri tactice ucrainene și de a avansa treptat.

De partea sa, strategia defensivă a Ucrainei se bazează în principal pe uzură. Aceasta include folosirea de mine la distanță pentru a canaliza trupele ruse în zone de foc, împreună cu utilizarea extinsă a artileriei tradiționale. Unitățile de drone ucrainene, tot mai numeroase, joacă un rol crucial, permițând țintirea unităților ruse până la 15 km în spatele liniei de contact.

Prin extinderea acoperirii cu drone de-a lungul frontului, comandanții ucraineni speră să încetinească logistica forțelor de invazie ruse și să reducă semnificativ potențialul de avansuri ulterioare. Această abordare este numită “zidul de drone” și ar putea juca un rol cheie în eforturile de a îngheța linia frontului. Totuși, Rusia inovează rapid pentru a contracara superioritatea ucraineană în acest domeniu, ceea ce duce la o cursă tehnologică paralelă cu luptele propriu-zise.

În prezent, Rusia deține inițiativa și avansează în mai multe puncte de pe linia frontului, iar comandanții lui Putin pot alege dintr-o serie de locații strategice pentru ofensiva de vară, a scris Atlantic Council.

În nord-estul Ucrainei, Rusia își extinde prezența în regiunea Sumî, după ce a împins în mare parte formațiunile ucrainene din regiunea rusă Kursk. Au existat recent și progrese localizate în regiunea Harkov. Totuși, principala direcție a ofensivei ruse este așteptată în estul Ucrainei, în sectoarele Pokrovsk și KostiantynivkaUn succes acolo al trupelor lui Putin ar putea deschide calea pentru ocuparea întregii regiuni Donețk, obiectivul politic imediat al Rusiei.

Moscova controlează acum aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, inclusiv aproape întreaga regiune Luhansk și porțiuni mari din regiunile Donețk, Zaporojie și Herson. De asemenea, Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014 .

Atlantic Council crede că, deși nu se află sub presiune internă, Putin va dori să obțină o victorie semnificativă în lunile următoare pentru a demonstra, atât intern cât și internațional, că armata rusă poate obține o victorie în Ucraina. El a declarat recent că Rusia are “resurse suficiente pentru a duce războiul până la concluzia sa logică,” însă realitatea rămâne că armata rusă nu a reușit să cucerească și să păstreze nicio capitală regională din Ucraina în peste trei ani de război. (Detalii aici)

Pentru Ucraina, obosită de război, campania din această vară va fi un test major de rezistență. Dacă forțele ucrainene reușesc să oprească avansurile rusești în ciuda scăderii ajutorului militar din SUA, acest lucru va constitui un argument puternic pentru politicienii pro-ucraineni din Europa și America, ceea ce ar putea duce la consolidarea sprijinului și ar putea convinge Administrația Trump să adopte o poziție mai fermă față de Rusia.

Autoritățile ucrainene au acceptat deja o propunere americană pentru un armistițiu necondiționat de 30 de zile și rămân deschise la o soluție de pace sustenabilă. Dar, cum Rusia nu dă semne că ar face același lucru, Ucraina se pregătește pentru o altă vară lungă de lupte brutale. (Detalii aici)

Concluzia analiștilor de la Atlantic Council este că poziția actuală de negociere a Kremlinului ar lăsa Ucraina postbelică împărțită, izolată și lipsită de apărare. O pace în astfel de condiții ar însemna aproape sigur sfârșitul statalității ucrainene. În schimb, Ucraina trebuie să continue să se apere, speranța fiind ca Rusia să nu mai poată suporta pierderi masive înainte ca Occidentul să își piardă hotărârea de a-l opri pe Putin.

Surse: The Telegraph, The Kyiv Independent, Wall Street Journal, BBC, Deutsche Welle, Atlantic Council, Reuters, minfin.com.uasan.com, Telegram, X

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.