G4Media.ro

Analiză BBC: Ce se ascunde în spatele raidului cu drone în orașele…

Captura Telegram

Analiză BBC: Ce se ascunde în spatele raidului cu drone în orașele rusești?

Apariția unor drone în Rusia în Belgorod, regiunea Briansk, Tuapse și Adygea, precum și rapoartele privind apariția unei drone în zona Sankt-Petersburg reprezintă cel mai mare eveniment de acest fel din ultimele săptămâni, notează BBC.

Nu există date cu privire la proprietatea acestor dispozitive, dar cel mai logic lucru într-o astfel de situație este să presupunem că armata ucraineană ar putea fi în spatele lor.

Este greu de spus ce au vizat dronele: doar una dintre ele – în Tuapse – a explodat pe teritoriul rafinăriei Rosneft. Acestea sunt incidente destul de diferite.

Moscova a declarat marți că forțele sale au doborât două drone ucrainene care au vizat infrastructura civilă din sudul Rusiei.

„Regimul de la Kiev a încercat să folosească vehicule aeriene fără pilot (UAV) pentru a ataca infrastructura civilă din regiunea Krasnodar și din Republica Adygea. UAV-urile au fost neutralizate de unitățile de război electronic”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP.

Judecând după fotografiile rămășițelor, care au fost găsite la locul exploziei aparatului din Adygea, acesta era echipat cu un motor turbojet. În rețea a ajuns și o înregistrare video care ar fi arătat momentul atacului asupra depozitului de petrol din Tuapse.


Anterior, Forțele Armate ale Ucrainei au folosit vechile drone de recunoaștere cu reacție sovietice Tu-141 Strizh, care au fost transformate în drone de atac kamikaze, pentru a lovi aerodromurile din adâncul Rusiei. De fapt, o rachetă de croazieră a fost fabricată din vechiul vehicul.

Guvernatorul Adygea, Murat Kumpilov, a mai spus că explozia a avut loc în apropierea satului Novy, care este de fapt o suburbie a marelui oraș Krasnodar, situat pe malul opus al Kubanului.

Judecând după informațiile din regiunea Belgorod, acolo au fost folosite și alte drone, mai ușoare, care, potrivit informațiilor preliminare, nu au reușit să atingă ținta.

O altă circumstanță care ar putea fi legată de atacul nocturn cu drone este anunțul avertizărilor de raid aerian care au sunat în mai multe regiuni – în special în regiunile Voronej și Belgorod, precum și în Teritoriul Krasnodar. Acestea au fost difuzate de posturile de radio și canalele de televiziune locale. Ministerul pentru Situații de Urgență din Rusia a declarat că acesta a fost rezultatul piratării sistemelor de avertizare de către hackeri.

Toate acestea la un loc par a fi o operațiune bine planificată, care include utilizarea de drone de diferite clase, posibil în paralel cu un atac cibernetic.

În cazul Tuapse și Adygea, dacă dronele ar fi fost lansate de pe teritoriul controlat de Forțele Armate ale Ucrainei, acestea ar fi trebuit să zboare peste 400 de kilometri. În acest caz, traiectoria de zbor ar trece peste linia frontului, în spatele grupului rusesc, coastele ucrainene și rusești ale Mării Azov, peste marea însăși, precum și peste Teritoriul Krasnodar. Ca urmare, cel puțin o dronă a reușit să atingă ținta, iîn Tuapse, un oraș care este foarte departe de linia frontului războiului din Ucraina.

În plus, dronele ar putea ajuta la dezvăluirea locației instalațiilor de apărare aeriană rusești și a modului lor de operare. Teoretic, informațiile despre acest lucru ar putea fi obținute cu ajutorul unui avion de recunoaștere deasupra Mării Negre. De la începutul operațiunii militare, avioane de recunoaștere cu sau fără pilot ale țărilor NATO au fost deseori la datorie în această zonă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...