G4Media.ro

Alexandroupoli – mărul discordiei între SUA şi Rusia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Johanes, plateste ti datoria la ANAF!

  2. Sunt și rușii băieți buni. Măcar americanii la fel ca fmmpesede dacă îți dă la muie măcar te fac să îți placă ba chiar să mai ceri. Votați pesede ciuma roșie. P.S.-ca să fiu în trend cu postacii fmmpesedisti.

  3. In literatura de specialitate se vorbeste despre “eastern rimland” care porneste din nord, in tarile Baltice spre sud in Bulgaria si Grecia. Aceasta linie nord-sud, de-a lungul careia s-a tras “cortina de fier” reprezinta in continuare falia care separa UE de Rusia. Desi, Europa se intinde pana la m-tii Urali… deci si partea estica a Rusiei, inclusiv in jurul Moscovei este parte din Europa. Astfel, in baza acestei realitati RO s-ar afla cam la mijlocul distantei dintre vestul si estul Europei, respective nordul si sudul ei.

    Influenta si reconfigurarea zonelor hegemonice rusa si americana ramane “multi-dimensionala”: economica, politica, militara, si de intelligence/securitate. Nimic nu trebuia sa-i mai mire pe romani.

    Astfel, nu trebuie sa ne mire actiunile subversive rusesti in Grecia, tarile baltice sau SUA, dupa cum nu trebuie sa ne mire actiunile sub acoperire americane din lume, inclusiv din Ucraina si Iran. Dupa cum reiterau ambii presedinti la Helsinki, fiecare dintre ei cauta sa promoveze interesele strategice ale tarii sale.

    In plus, Trump nu-l considera pe Putin nici prieten, nici dusman ci doar un rival/competitor. La randul sau Putin intreba si el retoric la o intrebare care i s-a pus daca Trump are incredere in el sau el, Putin, are incredere in Trump.

    In alta ordine de idei, se pare ca G. Pyatt, ambasadorul american in Grecia promoveaza (si e normal?!) o politica anti-Rusia in Grecia. Insusi, R. Grindell, ambasadorul american in Germania sprijina miscarile de dreapta si nationaliste. Cat despre amestecul in treburile Greciei, e si firesc ca Pyatt sa fie criticat. Asa a facut-o si Trump atacandu-l pe Rouhani intr-un tweet zilele acestea. La fel o face si Klemm in Romania insa mai “soft”.

    In plus, acelasi Pyatt (https://en.wikipedia.org/wiki/Geoffrey_R._Pyatt) a fost ambasadorul american in Ucraina in timpul loviturii de stat din 2014, lovitura la care se pare ca a fost amestecata si SUA pentru inlaturarea presedintelui Yanukovich. Mai mult, ambasadorul Pyatt a fost prins in scandalul diplomatic in urma inregistrarii discutiei sale cu V. Nuland despre situatia din Ucraina, cand aceasta afirma “Fuck the EU” (https://www.reuters.com/article/us-usa-ukraine-tape/leaked-audio-reveals-embarrassing-u-s-exchange-on-ukraine-eu-idUSBREA1601G20140207). Cei doi, Nuland si Pyatt, au fost “arondati” in acelasi segment de timp in Ucraina.

    {Aici trebuie amintit ca ati facut greseli de ortografie cu privire la numele ambasadorului american!}.

    Din nefericire, Romania se afla din nou in “ochiul furtunii” geopolitice. Si din nou, va suferi dupa cum a facut-o si in cele doua razboaie sau mai devreme in secolele anterioare.

    Sa intelegem ca vor veni vremuri tulburi pentru Grecia mai ales ca se afla in coasta Turciei, aliat NATO si el, care doreste sa cumpere sisteme anti-racheta S400 de la rusi?

    Istoric vorbind Grecia este anti-Turcia iar Turcia este anti-Rusia. Insa si Grecia si Rusia, de-a lungul istoriei, s-au inteles avand aceleasi radacini religioase. Insa, au fost dusmane ante-89.

    Cat despre M-le Athos, e si normal ca rusii sa manifeste interes si pentru Gradina Maicii Domnului. Putin a fost acolo in lunile trecute. In aceasta logica se inscrie faptul ca ortodoxia este la fel de importanta pentru Putin ca si politica, intelligence, relatiile internationale. La discursul sau anual de la 1 martie in fata Adunarii Federale se aflau si Patriarhul Chiriil, alaturi de Medvedev, si alti clerici.