G4Media.ro

Alegerile anticipate nu pot avea loc concomitent cu alegerile locale din 2020.…

Alegerile anticipate nu pot avea loc concomitent cu alegerile locale din 2020. O decizie a CCR din 2012 interzice comasarea celor două tipuri de scrutin

Declanșarea alegerilor anticipate în 2020 odată cu alegerile locale este unul dintre scenariile de lucru ale actualei opoziții pentru a scăpa mai rapid de guvernul PSD. Curtea Constituțională a respins însă în 2012 o lege care prevedea comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale.

E vorba despre o lege adoptată în decembrie 2011 prin asumarea răspunderii în Parlament de către guvernul Boc și atacată la CCR de USL. Legea prevedea organizarea concomitentă a celor două tipuri de alegeri, motivul invocat fiind nevoia unor economii la bugetul vlăguit de criza economică.

Curtea Constiuțională a respins însă argumentația guvernului și a declarat legea neconstituțională, invocând trei argumente principale:

– legea modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților
– legea determină dificultăți în exercitarea dreptului la vot (alegerile comasate presupun exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele consiliului județean)
– legea restrânge dreptul de a fi ales (legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator)

”Pentru considerentele arătate, Curtea constată că legea criticată încalcă, în ansamblul său, dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privitoare la obligația de respectare a Constituției, a supremației sale și a legilor și ale art. 37 privind dreptul de a fi ales, interpretate în concordanță cu prevederile art. 21 alin. (3) din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, art. 3 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în această materie”, se arăta în decizia Curții Constituționale publicate în Monitorul Oficial din 3 februarie 2012.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Atunci să le facă a doua zi….

  2. Asta e pentru Barna & co. Si Iohannis a intrat pe muzica, dar Barna & co sunt vioara intai. Au strigat de atatea ori alegeri anticipate incat e ca in povestea lui Ionica cu Lupul, nu-i mai crede nimeni. Oricum nu se putea.

  3. P.S. cei care vor zilnic alegeri anticipate, un sistem in care poti declansa alegeri anticipate dupa ce orice guvern nu mai are majoritate, scontand pe castiguri proprii pe termen scurt, vor de fapt o tara in instabilitate cronica, o tara neguvernabila – un fel de Italia si Grecia in vremuri de criza recent, cand in loc sa se guverneze se fac alegeri anticipate si referendumuri cu consecinte dezastruoase uneori. Ei sunt de fapt politicieni fara solutii, politicieni incapabili sa guverneze, falsi politicieni, cripto-populisti care isi descarca responsabilitatea guvernarii unor plebiscite ad-hoc din care spera sa traga cele mai mare ponoase. Macar italienii au inteles asta acum si nu cedeaza santajului lui Salvini, au inteles ca exista un optim intre alegeri permanente si stabilitatea guvernarii…In schimb, romanii – politicienii romani de dreapta de fapt – traiesc in alt univers si nu au inteles nimic din aceste vremuri, nici la opozitie si nici la putere. Mai ramane sa faca mitinguri si sa se bata in strada pana la alegeri.

    • Bai, profu’ (chiar esti profesor?!), lasa-ne cu analizele tale pro psd. Nu conteaza ca tara intra in faliment, nu avem voie sa facem alegeri anticipate dupa logica ta. Cica politicieni responsabili si o dai cu placa preferata s psdistilor sub acoperire, ca toti politicienii sunt la fel. Vad ca esti incapabil sa intelegi ca acest guvern psdist nu mai are majoritate, deci trebuie sa plece.
      Se pot organiza alegerile in a doua jumatate a lunii ianuarie. Nu trebuie sa aiba loc simultan cu cele locale. Dar si aici e un schepsis. Psdistii tai sunt terorizati de posibilitatea alegerilor locale in 2 tururi. Si totusi sper sa se intample sa va iasa pe nas „responsabilitatea voastra de politicieni dedicati binelui tarii”.

    • @Prostu: De unde ai scos ANALiza asta? Esti prof de-ala ca Dancila? Cu greu pot fi imaginate consecinte mai dezastruoase decat cele din prezent si mai ales din viitorul imediat provocate de grupul infractional organizat psd (si nu uitam contributia alde!).
      Mergi si mai da cu ciocanul in secera!