G4Media.ro

Alegeri Germania: Social-democrații revendică ei formarea guvernului, cele mai mari șanse pentru…

foto: captură ARD

Alegeri Germania: Social-democrații revendică ei formarea guvernului, cele mai mari șanse pentru funcția de Cancelar avându-le Olaf Scholz

22.35. Conform rezultatelor actualizate de la alegerile din Germania desfășurate duminică, Olaf Scholz (foto stânga), candidatul social-democraţilor (SPD), are cele mai mari șanse dă devină cancelar în locul Angelei Merkel. De precizat că, în teorie, și candidatul CDU, Armin Laschet (foto dreapta) mai păstrează șanse pentru funcție.

sursa foto: captura

22.26: actualizarea cifrelor privind scorul electoral în Germania

22.00:  Olaf Scholz, candidatul social-democraţilor (SPD) la funcţia de cancelar al Germaniei, este de părere că estimările privind rezultatul alegerilor legislative de duminică îi conferă partidului său mandatul de a forma viitorul guvern, relatează DPA.

„Cred că putem obţine un mandat pentru a revendica formarea viitorului guvern”, a declarat Scholz la postul public de televiziune ARD.

„Cetăţenii vor o schimbare. Vor ca viitorul cancelar să fie candidatul SPD. Se poate vedea asta foarte clar din sondajele de opinie, dar şi din rezultatul alegerilor”, a spus el, adăugând că şi alte partide au obţinut rezultate bune, în timp ce conservatorii au suferit pierderi semnificative.

sursa: captura

21.50: Principalul candidat al stângii radicale Die Linke la alegerile legislative consideră că partidul său va face parte din opoziţia parlamentară, în ciuda faptului că nu se ştie dacă a obţinut suficiente voturi pentru a intra în Bundestag, relatează DPA.

„Da, vom obţine peste 5%, nici nu se pune problema”, a spus Dietmar Bartsch, făcând referire la pragul necesar de 5% pentru intrarea în parlament. „Locul nostru în Bundestag va fi în opoziţie”, a declarat el.

Un alt membru important al Die Linke, Jan Korte, a fost mai puţin optimist, spunând că estimările privind rezultatele finale sunt proaste din orice perspectivă. „Este un rezultat dezastruos”, a declarat el.

Stânga-radicală se învârte în prezent în jurul unui procent de 5% din voturi, conform estimărilor bazate pe o numărătoare parţială.

captura

20.55: Secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, a recunoscut că CDU/CSU a înregistrat „pierderi amare”, dar şi-a exprimat speranţa că partidul va putea forma o coaliţie de guvernare cu Verzii şi cu liberal-democraţii (FDP).

20.51: Partidul de extrema-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut un rezultat solid în alegerile parlamentare de duminică, susţine principalul său candidat, Tino Chrupalla. Conform primelor estimări, AfD ar urma să câştige între 10% şi 11% din voturi, ceea ce înseamnă că a depăşit confortabil, pentru a doua oară, pragul necesar de 5% pentru a intra în parlamentul Germaniei.

La precedentele alegeri, din 2017, AfD a obţinut 12,6% din voturi.

„Avem un nucleu de votanţi pe care l-am consolidat”, a pus Tino Chrupalla, adăugând că obiectivul partidelor tradiţionale de a scoate AfD din Bundestag a eşuat.

20.45: Annalena Baerbock, candidata Verzilor la postul de cancelar al Germaniei, a recunoscut duminică, după încheierea alegerilor parlamentare, că a făcut greşeli în campania electorală, relatează DPA. Am vrut mai mult. Nu am reuşit asta, inclusiv din cauza propriilor greşeli la începutul campaniei – propriile mele greşeli”, a spus ea în faţa susţinătorilor partidului, la Berlin. În acelaşi timp, Annalena Baerbock a spus că votanţii le-au încredinţat Verzilor „o misiune pentru viitor”.
Potrivit acesteia, chestiunile legate de climă trebuie să fie o prioritate a viitorului guvern.

20.44:  Social-democraţii (SPD) din Germania revendică ei formarea viitorului guverului, a anunţat duminică secretarul lor general, Lars Klingbeil. „Avem mandatul de a forma un guvern. Olaf Scholz (cap de listă – n.r.) va deveni cancelar”, a declarat Klingbeil, în contextul în care SPD este cotat cu 26% într-un exit-poll, comparativ cu 24% pentru creştin-democraţi.

sursa captura

20.40: Conservatorii cancelarului Angela Merkel au recunoscut, prin vocea secretarului general Paul Ziemiak, că au înregistrat „pierderi amare” la alegerile legislative.

20.29: Candidatul CDU la funcţia de cancelar la Germaniei, Armin Laschet, a declarat duminică seară că nu poate fi mulţumit de rezultatul obţinut de conservatori la alegerile legislative, dar şi-a exprimat speranţa că va putea exista, în premieră, un guvern de coaliţie cu trei partide, condus de creştin-democraţi, relatează agenţiile internaţionale de presă.

El a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a forma un guvern condus de conservatori.

Laschet a mai spus că rezultatele alegerilor sunt o mare provocare pentru Germania şi pentru toate partidele democrate.

20.15: Secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, a recunoscut că CDU/CSU a înregistrat „pierderi amare”, dar şi-a exprimat speranţa că partidul va putea forma o coaliţie de guvernare cu Verzii şi cu liberal-democraţii (FDP).

19.00: Știrea inițială

Potrivit rezultatelor parțiale, Uniunea Creștin Democrate (CDU) și ramura sa din Bavaria, Uniunea Creștin Socială (CSU), condusă de Armin Laschet, au obținut 24,7% cel mai slab rezultat CDU/CSU la nivel federal din istoria de 72 de ani a Republicii Federale Germania, SPD condus de vice-cancelaruș Olaf Scholz, 24,9% și Verzii (Grune), lider Annalena Baerbock cu 14,6%.

Acesta este cel mai strâns rezultat din istoria Republicii Federale Germania și este prima oară când niciun partid nu depășește 30%.

Pragul de 5% mai este trecut de Partidul Liber Democrat (FDP), cu 11,7%, Alianța pentru Germania (AfD), cu 11,1%, , și Stânga (Linke), cu 5%.

Estimarea numărul de mandate dă CDU/CSU 198 de mandate în fața SPD cu 197 mandate, din totalul de 730 (număr record) câte va avea Bundestag-ul nou ales. Verzii sunt la 115, FDP 92, AfD 88 și Linke 39. Partidul minorității daneze, SSW, din landul Schleswig Holstein, primește în premieră un mandat în Bundestag.

CDU/CSU și SPD au guvernat în coaliție în 12 din ultimii 16 ani și cum alianța dintre ele este singura din două partide care întrunește majoritatea absolută în Bundestag, camera inferioară a parlamentului, aceasta pare practic obligată să continue deși nu este clar cine va fi cancelar.

Varinatele alternative de coaliție din trei partide sunt „Jamaica” (după culorile drapelului jamaican) CDU/CSU – Verzii – FDP sau „Semafor” SPD – FDP – Verzii.

Nu este absolut sigur că Linke va depăși pragul național de 5%, dar partidul are șansa să intre în parlament dacă va câștiga trei mandate la scrutinul majoritar uninominal cu care sunt alese jumătate din mandate, ceea ce-i va permite să obțină reprezentare la nivelul votului de listă, chiar dacă acesta este sub 5%.

În afară de alegerile pentru Bundestag au avut loc alegeri în landurile Berlin și Melcklenburg Pomerania Inferioară, precum și un referendum la Berlin privind naționalizarea proprietarilor care dețin mai mult de 3.000 de apartamente.

La Berlin Verzii sunt dați pentru prima oară în istorie cel mai mare partid din Senat.

Foto: Captură ARD

În Mecklenburg Pomerania Inferioară SPD s-a clasat detașat pe primul loc

Foto: Captură ARD

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Partidul madamei merkel culege roadele popiticii de migratie, incalzire globala, elgibitism si pandemiei.

    • Greșit. Daca Merkel mai candida ar fi castigat alegerile. Nu la distanță mare, dar câștigau. Problema CDU/CSU a fost candidatul Laschet. Slab pregătit si gafeur.

    • Economia Germaniei cum merge? Duduie. Economia Romaniei cum merge? Duduie doar in capul lui Citu.

      Esti o mizerie, ABC.

    • Numai in gemanika partidul care are cel mai mare procent la alegeri desemneaza primul ministru ?!

      In „mintea” vorbaretului din cotroceni asa ceva nu a fost posibil.

  2. Nasol , PSD jubileaza.

  3. In prima poza, cea de sus, Armin Laschet e in dreapta ecranului, iar Scholz e in stanga. Citim de la stanga la dreapta, da?

  4. E un exemplu foarte clar ca se schimba spectrul politic în Europa,iar semnalul îl da cel mai dezvoltat stat de aici-Germania.Dupa ani buni de dominație conservatoare ,social democrații fac un reviriment și par să câstige ,,la mustață,,.Dar scena politică este foarte fărâmițată și este foarte greu după distribuția voturilor în urma sondajelor la ieșire de la urne să se formeze o alianță guvernamentală.Dar și aici nemții pare că ne dau lecții.Deși cu viziuni si ideologii antagonice-SPD și CDU(social-democrați și conservatori) au putut depăși interesele politice de moment și au format o alianță care a rezistat mai bine de un deceniu pe scena politica a Germaniei și au facut-o nu oricum și cu succes,pe proiecte majore de dezvoltare a Germaniei,care să corespundă interesului național, iar fiecare formațiune și-a păstrat identitatea.La noi coalițiile se sparg destul de repede din ambiții de putere și partidele de multe ori ajung să se fragmenteze.
    Cred că asta trebuie să învețe lumea-să guverneze în coaliție,căci fața politicii începe să se schimbe și nu mai există învingători detașați.Trebuie o artă a negocierii pe o scenă politică fărâmițata pentru a forma o alianță de coaliție,pentru a ajunge la un numitor comun pe marginea unor proiecte și obiective majore de dezvoltare a Germaniei și apoi să poți să respecți un protocol de coaliție și lucrul acesta e valabil pentru orice țară aflată în situații similare.
    Social democrații sunt pe val,sunt cei care au căstigat procente multe față de alegerile anterioare și cererea lor de a da cancelarul și a conduce guvernarea este oarecum îndreptățită.Scholtz simte acest lucru și vrea să-l speculeze în negocieri,dar șansa lui în acest caz e legată mai mult de aceeași alianță cu CDU în care să se schimbe vioara primă, deși sunt posibile prin negocieri și alte formule.Conservatorii îsi pot perpetua puterea cu rol de vioară primă prin alianță cu liberalii și cu verzii.E de urmărit cu atenție evoluțiile politice viitoare care ne vor oferi o lecție despre arta negocierii de a forma alianțe pe o scenă politică farâmițată.Deci cine va da cancelarul?Cel care va forma prin succesul negocierilor alianța căștigătoare .E interesant de urmărit.
    Și mai e un fapt clar-prezența partidelor extremiste care îsi fac loc și aici,AfD de extremă dreapta consolidând scorul electoral.Iată însă că și extrema stângă e aproape să intre în Bundestag.E interesant de văzut dacă va reuși.De la stânga la dreapta,practic toate forțele politice sunt ponderat reprezentate și scena politică este foarte fărâmițata,cel mai mult se pare din toate alegerile desfășurate în Germania.Acesta să fie trendul in Europa?În alte țări acest lucru conduce la crize politice sau guverne minoritare,dar germanii pot oferi lecții de formare de alianțe de durata,cu respectarea strictă a protocoalelor de coaliție.Asta trebuie să învățăm și noi.

  5. Bs Brandy, parcă n-ai auzit de pana de șoferi, și asta e doar un simptom. Nu omori găina cu oua de aur când ai nevoie de bani. Din proiectul lui Merkel, ăla cu inginerii electrici și doctorii somalezi Germania s-a ales cu încă 2M de paraziți pe lângă ceilalți 20M cărați de ceilallți din ’60 și până în 2015 care sunt semi integrați sau în fii cărora se trezesc mujahedinii. Ăsta este interesul național al stângii, un balast de care nemții nu vor mai putea scăpa dar care trage votul la stânga, indiferent cum se numește ea.