G4Media.ro

AI la locul de muncă: Cinci moduri în care inteligența artificială ar…

sursa foto: Pexels

AI la locul de muncă: Cinci moduri în care inteligența artificială ar putea afecta piața muncii în 2024

Așa cum anul 2023 a marcat un punct de cotitură pentru inteligența artificială, impactul acesteia se preconizează a fi chiar mai mare în 2024. Totuși, de data aceasta, muncitorii sunt pregătiți, scrie BBC. 

Acum, inteligența artificială generativă se află pe radarele angajaților de mai bine de un an, iar aceștia nu numai că sunt mai bine poziționați pentru a înțelege locul său în peisajul de lucru contemporan, dar sunt și echipați pentru a îmbrățișa schimbările și posibilitățile care vin odată cu ea.

BBC a alcătuit o listă de cinci trenduri de urmărit în 2024:

1. Inteligența artificială va ajuta angajații cu dizabilități

Inteligența artificială este posibil să devină un instrument puternic pentru muncitorii cu dizabilități – iar aceste progrese ar putea determina schimbări pentru toți oamenii.

În primul rând, multe instrumente de învățare automată dezvoltate în beneficiul lucrătorilor cu dizabilități ar putea deveni din ce în ce mai accesibile, consideră Victor Santiago Pineda, director al Laboratorului pentru orașe incluzive de la UC Berkeley, SUA. Un exemplu ar fi instrumentele de tip speech to text și text to speech, care îi pt ajuta pe utilizatorii cu deficiențe de vedere și, respectiv, de auz să obțină informații suplimentare.

„Tehnologiile de asistență alimentate de inteligența artificială au potențialul de a doborî barierele și de a împuternici persoanele cu dizabilități, promovând un sentiment de independență și incluziune”, spune el.

2. Inteligența artificială va face ca procesele de angajare – și de concediere – să fie mai echitabile

Profesioniștii din domeniul resurselor umane sunt deja pregătiți să folosească inteligența artificială în procesul de angajare pentru a crea un peisaj mai echitabil de angajare, dar tehnologia actuală este departe de a fi perfectă. Ca răspuns, academicienii și experții din industrie lucrează pentru a reduce prejudecățile algoritmice pe platformele electronice de angajare și alte instrumente de resurse umane prin intermediul AI.

Unii experți acordă deja prioritate acestor obiective. Institutul Hire Aspirations, condus de Cynthia Dwork, profesor de informatică la Harvard John A Paulson School of Engineering and Applied Sciences, se concentrează pe identificarea prejudecăților în instrumentele de selecție și în profesioniștii care le utilizează.

3. Inteligența artificială poate încuraja diversitatea și ajuta la formarea profesională a noilor angajați

Dincolo de nivelarea condițiilor de concurență pentru candidați, instrumentele de inteligență artificială în evoluție pot contribui, de asemenea, la asigurarea faptului că membri grupurilor vulnerabile nu încep un job nou pe picior greșit.

Pentru început, dezvoltarea AI ar putea împinge autoritățile de reglementare să se concentreze din ce în ce mai mult pe finanțarea practicilor de incluziune în sectorul public și privat. În recentul său Plan strategic de aplicare (SEP), Comisia pentru egalitatea de șanse la angajare din SUA a acordat prioritate depășirii discriminării la locul de muncă într-o lume tot mai asistată de inteligența artificială. În UE, legea recent adoptată privind AI prevede că datele și procesele de resurse umane din cadrul firmelor trebuie să respecte standardele stabilite pentru drepturile muncitorilor, în caz contrar fiind pasibile de amenzi.

Investițiile în tehnologii incluzive, cum ar fi modelele de învățare a limbilor străine, de exemplu, ar putea ajuta angajatorii să creeze programe educaționale personalizate, adaptate la un set larg de experiențe ale angajaților. Acest lucru are potențialul de a ajuta lucrătorii din toate mediile să aibă același start.

4. Angajații doresc să lucreze cu inteligența artificială, iar angajatorii vor investi în perfecționarea profesională

În timp ce unii experți spun că îngrijorările legate de înlocuirea unor roluri de către AI sunt întemeiate, aceștia au prezis, de asemenea, că nu va elimina toate locurile de muncă umane. În schimb, lucrătorii vor evolua pentru a coexista cu această tehnologie emergentă, iar angajații care sunt dispuși să învețe și să se adapteze la inteligența artificală vor vedea cele mai mari beneficii.

Pentru mulți, acest lucru va necesita recalificare în domenii specifice și oportunități de învățare sponsorizate de angajator. Un sondaj realizat în 2023 de către Centrul pentru inteligență artificială și viitorul muncii (JFF) din cadrul Jobs for the Future a arătat că majoritatea respondenților consideră că vor avea nevoie de noi competențe pentru a concura într-o forță de muncă bazată pe inteligență artificială. Lucrătorii mai tineri resimt în special presiunea: 66% dintre respondenții din generația milennials și din generația Z au declarat că simt nevoia de a-și perfecționa și actualiza seturile de competențe pentru a menține un avantaj competitiv.

5. Reglementarea privind AI va continua să se lupte pentru a ține pasul cu tehnologia

Inteligența artificială va veni cu beneficii, dar implementarea acestor progrese nu va fi neapărat ușoară.

În timp ce AI este tot mai des folosită, unii lideri din domeniul tehnologiei solicită un impuls pentru a-i defini limitele. Autoritățile de reglementare au sarcina de a extinde tehnologia, protejând în același timp drepturile – și ocupațiile – unei forțe de muncă umane diverse. Între timp, pe măsură ce AI devine ceva obișnuit în multe industrii, experții spun că un cadru de reglementare de succes va necesita o colaborare globală din partea corporațiilor, a guvernelor și a cercetătorilor din mediul academic.

Pe măsură ce progresele rapide ale tehnologiei AI amenință să depășească eforturile de creare a unui cadru flexibil și cuprinzător pentru utilizarea acesteia, preocupările printre îngrijorările angajaților se pot număra protecția locurilor de muncă, confidențialitatea la locul de muncă și schimbările din domeniu. Aceste preocupări au consecințe în viața reală – conform sondajului 2023 Workplace in America al Asociației Americane de Psihologie, respondenții care erau îngrijorați de faptul că AI le-ar putea afecta locul de muncă au raportat cantități mai mari de stres, anxietate și epuizare profesională, decât cei care au acceptat această tehnologie.

Cea mai mare concluzie: AI nu pleacă nicăieri. În aproape toate fațetele mucii lor, angajații vor asista la o evoluție rapidă a modului în care tehnologia le afectează viața profesională în anul care urmează, iar companiile vor trebui să se adapteze la fel de rapid ca și lucrătorii lor.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Google o sa inlocuiasca in curand 30.000 de oameni din Ads cu AI