G4Media.ro

Agenda discuțiilor Gavriliță-Ciucă: interconectarea energetică, reducerea tarifelor la roaming și asistență financiară…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Agenda discuțiilor Gavriliță-Ciucă: interconectarea energetică, reducerea tarifelor la roaming și asistență financiară de 100 de milioane de euro

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a discutat, joi, la București, cu omologul său Nicolae Ciucă despre dezvoltarea relației bilaterale în zona proiectelor de infrastructură, reducerea tarifelor de roaming și semnarea unui nou contract de asistență financiară din partea României în valoare de 100 de milioane de euro.

Avem șansa istorică să transformăm comunitatea de limbă într-o comunitate a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, prin construirea la propriu și la figurat de noi poduri, fie că vorbim de interconexiunea în sfera energetică, fie că discutăm de racordarea infrastructurii de transport din Republica Moldova la rețelele europene, fie că punem bazele facilitării telecomunicațiilor”, a precizat Natalia Gavriliță.

Ea a adus mulțumiri României pentru ajutorul dat în timpul pandemiei de COVID-19 cu vaccinuri și echipamente medicale, dar și în timpul în timpul crizei gazelor din luna octombrie, atunci când Moscova a șantajat din nou energetic Republica Moldova.

Iar în contextul crizei energetice, România din nou a sărit în ajutor Republicii Moldova, gazul livrat în octombrie ajutându-ne să menținem presiunea în sistem, pe fondul limitărilor volumelor de gaze cu care ne-am confruntat. De asemenea, datorită finalizării conductei de transport al gazelor naturale Iași – Ungheni – Chișinău, Republica Moldova va putea face pași importanți în asigurarea independenței şi securității energetice”, a menționat prim-ministrul Republicii Moldova”, a declarat Gavriliță.

Nu în ultimul rând, Gavriliță a afirmat că „o prioritate absolută este ca până în 2024 să realizăm interconectarea sistemelor energetice dintre România și Republica Moldova”. În opinia sa, acest lucru ar conduce la consolidarea independeței și securitatea energetică a Republicii Moldova.

Premierul de la Chișinău a reiterat angajamentul Republicii Moldova de continuare a procesului de integrare în UE: „Integrarea Europeană este prioritatea strategică a Cabinetului pe care-l conduc. Actualmente, suntem angajați și ne concentrăm eforturile pe implementarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE. Republica Moldova cooperează strâns cu UE în procesul avansării reformelor cheie – statul de drept, justiție, combaterea corupției, precum și în promovarea recuperării economice, gestiunii problemelor aferente pandemiei COVID-19 și consolidării instituțiilor de stat.”

La rândul său, premierul României Nicolae Ciucă a declarat că România își dorește accelerarea proietelor comune de dezvoltare și aprofundarea relației comerciale între cele două state, România fiind în prezent principalul partener comercial al Chișinăului.

Vizita de astăzi marchează continuarea efortului comun de punere în practică a agendei bilaterale, care este ambițioasă și orientată spre viitor. Am stabilit să avem o conlucrare intensă, pragmatică și eficientă, nu doar la nivel de Guvern, ci și la nivelul fiecărui membru al Guvernului. Am evidențiat nevoia comună de extindere în domeniul economic, având un punct de plecare excelent: România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Ne dorim însă mult mai mult. Susținem consolidarea prezenței investițiilor românești în Republica Moldova, iar pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătățit mediul de afaceri dincolo de Prut”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a mai afirmat că și subiectul reducerii tarifelor la roaming între cele două state a fost pe agenda de discuții. Cei doi au mai discutat și despre construcția podului de fier de la Ungheni, dar și consolidarea podului rutier Galați-Giurgiulești. 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Agenda Rep. Moldova in Romania :

    1 Cersit.

    2 Miloaga.

    3 Pomana ceruta oficial si institutionalizat.

    4 Lista de cumparaturi ce trebuie achitata de Guvernul Romaniei.

    5 Lista de daruri ce trebuie donate de Guvernul Romaniei catre Republica Moldova.

    6 Mangleala si vrajeala pentru romani.

    7 Cateva zile de mancat, plimbat si stat la hotel platit de romani pentru zeci de bugetari „republico-moldoveni” si amantele lor:)))

    8 Ne dam „romani” la Bucuresti, nu spunem nimic de unire, dar la Moscova suntem „moldoveni”, iar „unirea” este vehement denigrata si categoric „republico-moldovenii” nu doresc unirea, pentru ca Rusia este mai importanta decat Romania, dar „republico-moldovenii” cersesc bani de la romani, nu de la rusi. Ok very nice very good !

    • agenda ta:
      1. te dai roman;
      2. trollezi pe site-uri de stiri pe 2 copeici pentru tatuca putin 🙂
      un mic sfat, ar fi avut mai mare impactul daca ai fi injurat-o pe moldoveanca 🙂 incearca pe viitor, baga si in limba nativa.
      alea 100 de meleoane „sta” mai bine pă amantele pesedu si penelu, nu?

    • Hai, marș, rus scârbos! România nu umblă cu miloaga după bani europeni? Vezi PNRR. Câți din banii ăia îi rambursăm? Troll infect…

  2. Pensionarii mor de foame, iar Ciuca le oferă 100 milioane de euro. Sper ca sunt bani rambursabili astia!

  3. g4 sunteti rusofili ?!?

  4. BASARABIA ESTE ROMANIA !
    CE DRACU VA DERANJEAZA?!?

  5. SUNTETI TRADATORI G 4

  6. Scadeti frate roaming-ul ala, eram in Chisinau si ma suna din Romania ba sa imi propuna abonament nou la mobil ba credit si unii nu se mai opreau din vorbit, „ba ba gata suna-ma cand ma intorc” 🙂

  7. Romanii de peste Prut trebuuie ajutati acum si ori de cate ori este necesar. In acest sens se poate vedea cum HUNgaria isi ajuta conationalii din tarile vecine. Sigur nu se poate sa observam ca la noi toate-s bune, dar asa dupa cum au decurs lucrurile in ultimii 30 de ani nu o sa scapam niciodata de probleme.
    Sfaturi
    Nu dati importanta trolilor.
    Vaccinati-va cat mai multi . Nimeni nu a murit de vaccin. Toti au murit de Covid. Odata biruita pandemia viata se intoarce la normal.