G4Media.ro

Administrația Biden a informat guvernul afgan despre intenția de a revizui acordul…

sursa foto: NATO

Administrația Biden a informat guvernul afgan despre intenția de a revizui acordul bilateral, în special pentru ”a evalua” respectarea angajamentelor de către talibani/ Trump încheiase un acord care prevedea retragerea completă a trupelor americane

Administraţia Joe Biden a notificat vineri guvernului afgan dorinţa sa de a revedea acordul semnat în februarie de Statele Unite cu talibanii, în special pentru „a evalua” respectarea de către talibani a angajamentelor asumate, relatează AFP.

Consilierul pentru securitatea naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a discutat la telefon în cursul zilei cu omologul său afgan, Hamdullah Mohib, pentru a exprima „dorinţa Americii ca toţi liderii afgani să profite de această ocazie istorică de pace şi stabilitate”, a indicat purtătoarea de cuvânt a acestuia, Emily Horne, într-un comunicat.

Jake Sullivan a „afirmat clar că Statele Unite intenţionează să reexamineze acordul din februarie 2020 dintre Statele Unite şi talibani şi, în special, să evalueze dacă talibanii îşi respectă angajamentele de a tăia orice legătură cu grupările teroriste, de a reduce violenţa în Afganistan şi de a se angaja în negocieri serioase cu guvernul afgan şi cu alţi actori”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Fosta administraţie Donald Trump a încheiat un acord istoric cu talibanii după 19 ani de război, care prevede retragerea totală a forţelor americane până la mijlocul anului 2021 în schimbul angajamentului insurgenţilor de a nu lăsa grupuri teroriste să acţioneze în zonele pe care le controlează.

Acordul prevedea, de asemenea, lansarea primelor negocieri de pace directe între talibani şi autorităţile de la Kabul, care au început în septembrie, dar nu au condus încă la rezultate concrete, mai ales în ceea ce priveşte reducerea violenţei.

Marţi, viitorul şef al diplomaţiei americane, Antony Blinken, a afirmat că noua administraţie democrată va reexamina acest acord, considerând că este esenţial să „fie păstrate progresele obţinute pentru femeile şi fetele din Afganistan în ultimii 20 de ani”.

Afganistanul a fost, de asemenea, tema centrală a primei discuţii telefonice dintre noul secretar american al apărării, Lloyd Austin, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat Pentagonul, fără a oferi alte detalii.

La 15 ianuarie, administraţia Donald Trump a redus efectivele militare ale Statelor Unite în Afganistan la 2500 de militari, cel mai scăzut nivel din 2001.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: NATO

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Ia ghici, nu se mai retrag, ci poate mai încep un razboi, că unii din Deep state de acolo sunt disperați, Trump n-a început niciun război. O sa va iasă bideul pe nas in 4 ani….

    • A avut noroc DT, nu l’au assasinat. Razboiul, este un lucru serios in SUA. Cel mai usor mod de a face bani seriosi cu statul. Iar Trump a refuzat sa le faca pe plac (un razboi)

  2. Nu au decat amerloci sa fie carne de tun in Afganistan pentru politicieni lor …problema este ca amerloci o sa ceara alogenului Klaus sa trimita si soldati romani….din pacate multi soldati romani au murit sau au fist schiloditi pe viata in Afganistan..pentru ca asa vor cei ca Biden….si alogeni ca Klaus….

  3. „This film is dedicated to the brave Mujahideen fighters of Afghanistan.” Sper ca domnul Stallone e multumit acum.

    • Catre @Rambo. Esti aiurea/ magar !. Ce treaba are politica de aprovizionare cu arme a SUA catre Mujahedinii din anii ’80 cu Razboiul din Afganistan din prezent ?.
      Cei care au inceput Razboiul din Afganistan au fost rusii si nu SUA- istii.
      La Sedinta Biroului Politic, unde s-a decis Invazia Afganistanului, Brejnev (de fapt era impotriva Invaziei) s-a Abtinut Oficial sa se Pronunte, dar sefii KGB si sefii Armatei Sovietice au facut presiuni pentru realizarea Invaziei. La Sedinta, Brejnev, nu a putut sa reziste presiunii KGB si a Armatei pentru Invazie, ca altfel isi pierdea foarte probabil postul de Conducere a URSS.
      Asa a inceput Nebunia Razboiului din Afganistan care continua si acum.