G4Media.ro

Adevărul: Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază. Cercetător: Când tăiem…

Sursa: Adevărul/ Autor: Iulian Bunilă

Adevărul: Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază. Cercetător: Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos

Goana după profituri rapide îi determină pe mulţi dintre legumicultorii din România să găsească soluţii pentru forţarea culturilor şi grăbirea recoltei, astfel încât să ia faţa concurenţei. Specialiştii în horticultură spun că această practică, dacă se bazează pe folosirea unor chimicale, are ca efect nu numai deprecierea legumelor, ci şi îmbolnăvirea gravă a consumatorilor, scrie ziarul Adevărul.

Mulţi români preferă să plătească în plus la piaţă, doar să ştie că achiziţionează tomate produse strict pe teritoriul ţării. Specialiştii avertizează că faptul în sine de a fi autohtone nu reprezintă neapărat şi o garanţie a purităţii produselor. De la o vreme, au apărut tot mai multe semnale de alarmă în spaţiul public care vizează obiceiul unor legumicultori români de a forţa coacerea tomatelor cu chimicale, pentru a le valorifica timpuriu, la preţuri foarte mari.

Pe lista substanţelor folosite, în top se află erbicidul 2,4D şi Ethrelul, un hormon de creştere. Deşi sunt interzise de legislaţie pentru utilizarea în legumicultură, produsele se găsesc în comerţul de nişă din România. Camelia Bratu şi Costel Vânătoru, specialişti în legumicultură FOTO Iulian Bunilă Specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău spun că perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie.

Aceştia adaugă că au motive întemeiate să creadă că, pentru a avea tomate timpurii, unii legumicultori recurg la aceste substanţe controversate, precum Ethrel sau 2,4D, interzise cândva tocmai pentru că erau folosite excesiv. Substanţele grăbesc coacerea legumelor, iar un prim efect este deprecierea calitativă.

Condiţiile climatice ale României asigură creşterea tomatelor într-o perioadă de 100 de zile. Dacă sărim peste aceste etape, nu mai beneficiem de calităţile nutritive şi obţinem nişte legume care nu mai au gustul celor coapte natural“, spune Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea legumicolă Buzău. Nu sunt puţini clienţii care au cumpărat din supermarket şi din pieţe roşii fără gust şi care, odată tăiate, au un aspect ciudat. Specialiştii în horticultură spun că, cel mai probabil, tulpinile acestor tomate au fost stropite cu erbicide sau hormoni de creştere.

„Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a «cârmit» planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare“, explică Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău.

Aceste substanţe sunt folosite în plantaţie, prin stropirea tulpinelor şi a frunzelor, substanţele producând modificări la nivel celular. Astfel se obţine înroşirea rapidă a tomatelor, în doar câteva ore. Existenţa unui moţ este unul dintre indiciile intervenţiei pentru maturarea rapidă a tomatelor.

Citește integral pe Adevărul 

Sursa Foto: Adevărul/ Autor: Iulian Bunilă

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Cum ziceam: pe scurtatura…

  2. Impuscatul Nicolae a fost etichetat „Geniul Carpatilor”. Incarceratul Nicolae, dand de pamant cu Occidentul, s-a autointitulat „Geniul patalagelor romanesti”… otravite, siliconate, inrosite ad-hotz.

  3. Deci nu straini ne omoara cu rosile baieti buni agricultori romani

  4. Nu pot să cred așa ceva! Păi nu ne-a zis nouă Nea Livache că ce ne otrăvește Occidentul cu roșii pe nașpa? Înseamnă că Occidentul s-a deghizat în țărani români ca să ne mierlească, românii verzi n-ar face niciodată așa ceva. Câtă ură pe acești străini, să accepte să se cace in curte doar ca să ne cucerească prin tertipuri infame țărișoara.

  5. ANPC şi ANSVSA ce fac? Ah, sunt PSDişti, nu fac nimic.

    • @Mda e un bolsevic putinist platit de ciumatii rosii! Mars la latrine, n-ai ce cauta pe saitul asta!

  6. De la coruptii de ciumati rosii se trage si problema cu rosiile! Am mancat eu rosii olandeji si belgieni, care n-avea nici un cap lemnos si niciun gust de nimic, rau! Ce ne impiedica sa luam legume de unde stim ca lucrurile sunt controlatate si nu-s toti corupti ca-n Teleorman!

    • Asistat e postac PSD.

    • Cu plăcere, constat că ești o mizerie PSD ista. Sper sa sfârșești că Livache. Tu cu o porție de arpacaș, iar nevasta ta cu unul tânăr în pat în 5imp ce ți te dai cu vasilină la Jilava ?

  7. „De la o vreme, au apărut tot mai multe semnale de alarmă în spaţiul public care vizează obiceiul unor legumicultori români de a forţa coacerea tomatelor cu chimicale, pentru a le valorifica timpuriu, la preţuri foarte mari.”
    Daca prin „de la o vreme” intelegem „cel putin din anii ’90”, atunci suntem de acord.

    Eu unul sunt dispus sa trec peste gust si, intr-o oarecare masura, chiar si peste aspect. Ma intereseaza mai mult daca nutrientii sunt la locul lor.

    • Inca si mai de demult, din vremea cand se furau pe apucate ingrasaminte de unde se putea si se dadeau si la pasarile de curte concentrate, tot asa, procurate.
      Iar tu te duceai la tara sa e iei direct „de la taran din curte”, nu de-alea de la IAS.
      Ca boabe… de unde?
      Era mai riscant sa furi boabe de la CAP decat ingrasaminte si concentrate de la FNC.
      Si atunci, a descoperit taranul cum creste productivitatea – partea proasta e ca se mintea singur ca e bine.

  8. Aș vrea să ne spună cercetătorii dacă aceste substanțe toxice/nocive din legumele și fructele de la piață n-ar putea fi depistate prin niște analize făcute ad hoc. Dacă da, atunci fiecare piață ar trebui să dispună de un laborator unde orice cumpărător să își poată testa produsele cumpărate, iar pentru cele găsite necorespunzătoare, comerciantul/producătorul să fie sancționat.
    Și e valabil pentru orice produs alimentar. Chiar dacă nu e bio, el poate fi corespunzător, însă vreau să știu dacă și câte substanțe toxice conține.

    • Prietene, atunci laboratorul in cauza ar fi preluat si el, ca toate autoritatile in domeniu, de mafia pietelor si legume-fructelor si situati ar ramine la fel, doar preturile ar creste, ca tre’ sa manince si gura lor o chifla.

    • Posibil cu niste testere care sa puna in evidenta anumiti compusi chimici. Si atunci nu mai ai nevoie de laboratoare care falsifica rezultate.
      Posibil?

    • Din doua una: ori s-ar desfiinta pietele, ori s-ar desfiinta laboratorul! :mrgreen:

      Ca solutie de compromis, cea prezentata de Florin, care este patentata si folosita in prezent in foarte multe domenii…

  9. Cum? Rosiile romanesti nu-s cele mai bune din lume?
    Romanii nu-s cei mai buni si mai cinstiti producatori?
    Fugi de-aicea, ca nu cred.

    • Eh, romanul uita repede ca am ajus sa cumparam din supermarket-uri din cauza producatorilor autohtoni care te furau la cantar sau din cauza replicilor de genul: „cum sa-ti dau pe alese, pai eu nu trebuie sa le vand si pe astea?”

    • Stai sa gusti carnea celebrui brand „Gusturi Romanesti”, ramai oripilat, friptura este talpa de bocanc iar mici sunt albi deoarece contin numai grasime. Sotia a cumparat turta dulce de la ei si era sa-si sparga dintii in ea. Erau pietre, nu turte dulci si erau in termenul de garantie.

    • Alin, e normal, erau de pe vremea dacilor.

  10. Oameni buni, țăranii din ziua de azi, nu mai sunt țărani, sunt comercianți. Fac cultura pt ei separat, iar pt piață altă treabă.
    La fel de bine,multi dintre ei nu sunt țărani, vin cu marfa frumoasă din depozite si pun la pret, marfa din românia cu pret mai mare decat in market deși este aceeași marfa.
    Cum vi se poate demonstra că ceea ce scriu ei lângă marfă este real? Orientati-va după marfa în funcție de anotimpul ei si de aspect .
    Nu mai departe în Hunedoara, în piața incep sa apara pepeni de dabuleni (romania). Cam in aceeasi perioada apar si la marketuri pepeni adusi din grecia etc… pe bune????? Pepenii de dabuleni apar în iunie în românia? MINCIUNI!!! Si platiti mai mult la piața.
    Nu mai credeti pe nimeni, luati in calcul sezonul fructelor si legumele atunci cand sunteti la piață!!!!

  11. Hăă, hăă… Da săpunu’ de câte ori are mai multă sodă caustică? Se pare că cifra corectă n-o știu decât ăia de nu-l prea folosesc!