G4Media.ro

Aderarea palestinienilor cu drepturi depline la ONU: „Nu a existat un consens”…

Sursa foto: Organizația Națiunilor Unite/ dam.media.un.org

Aderarea palestinienilor cu drepturi depline la ONU: „Nu a existat un consens” în Consiliul de Securitate

Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au reuşit joi să cadă de acord cu privire la cererea palestinienilor de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite, a anunţat ambasadoarea malteză, care prezidează Consiliul în aprilie, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Nu a existat un consens” cu privire la admiterea unui stat palestinian, a declarat Vanessa Frazier după o şedinţă cu uşile închise, dar această lipsă de consens nu împiedică un stat membru să supună chestiunea la vot în Consiliu.

Ea a afirmat că „două treimi” dintre membrii Consiliului sunt în favoarea acestei aderări cu drepturi depline a palestinienilor, fără a-i numi.

Luni, Consiliul de Securitate al ONU a decis că va răspunde până la sfârşitul lui aprilie la cererea palestinienilor de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite, un demers considerat ca fiind „istoric” de către palestinieni şi denunţat cu virulenţă de Israel.

În septembrie 2011, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a lansat procedura solicitând „aderarea statului Palestina la ONU”, care nu a fost niciodată finalizată. Palestinienii au obţinut în cele din urmă în noiembrie 2012 statutul de „stat observator nemembru”.

Evidenţiind ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, săptămâna trecută ei au relansat cererea de aderare într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, care a iniţiat luni procesul de examinare.

„Este un moment istoric”, a comentat ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour. Chiar dacă succesul este mai mult decât puţin probabil.

Pentru o reuşită ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puţin 9 voturi pentru, fără veto din partea unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală.

Dar observatorii se îndoiesc că iniţiativa va trece de etapa Consiliului, având în vedere poziţia SUA, care s-au opus deja în 2011.

Statele Unite consideră că ONU nu este locul pentru recunoaşterea unui stat palestinian, care în opinia lor ar trebui să fie rezultatul unui acord între Israel şi palestinieni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Care „stat palestinien” mai desteptilor!
    Ala din memorie ca pe fata pamantului nu exista. Ba mai au si ambasade, un stat care nu exista. Rusine!