G4Media.ro

Actorul Dorel Vișan și un un preot ortodox român participă la festivalul…

Sursa Foto: site-ul oficial al Festivalului de film de la Moscova

Actorul Dorel Vișan și un un preot ortodox român participă la festivalul de film de la Moscova în plin scandal despre interzicerea unor filme propagandistice rusești în România / Preotul, poză cu purtătoarea de cuvânt a diplomației rusești

Actorul Dorel Vișan și un preot ortodox român au participat, vineri seara,  la deschiderea festivalului de film de la Moscova în plin scandal despre interzicerea unor filme propagandistice rusești în România, după cum rezultă din imaginile postate pe site-ul oficial al festivalului consultate de G4Media.ro.

Informația despre participarea actorului Dorel Vișann la festivalul de film ”BRICS Film Festival 2024” de la Moscova au fost publicate și de Cozmin Gușă, pe site-ul solidnews.ro. Gușă propagă în România narativele pro-rusești și anti-occidentale.

Gușă susține că filmul ”21 de rubini” regizat de către preotul ortodox Ciprian Mega a fost selectat printre cele 9 filme finaliste. În fotografiile publicate de Gușă, preotul-regizor apare alături de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Sursa Foto: solidnews.ro

Zaharova a acuzat în urmă cu câteva zile România că, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada Rusiei la București. ”Aceasta este o încercare de a anula cultura rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția de presă rusă Tass.

„Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a reziliat contractele de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada noastră la București, care, în cadrul unei campanii educaționale, prevedea proiecția cu circuit închis a filmelor rusești „Vremea Pervîh” („Primii în spaţiu”) și „Vîzov” („Provocarea”) – a spus diplomatul.

„Decizia a fost împinsă prin presa părtinitoare condusă de redacția locală, așa-numita „Europa Liberă” și Ministerul Culturii din România” – a declarat Zaharova. Reprezentantul MAE rus a subliniat că aceasta este o manifestare tipică a așa-numitei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în tabloul general al acțiunilor Occidentului, care încearcă să impună o cenzură atotcuprinzătoare în lupta împotriva disidenței”.

Context

La începutul lunii aprilie, Centrul Rus, o instituție care promovează cultura rusă în România, anunța un proiect dedicat Zilei Cosmonauticii prin care îi invita pe români la vizionarea unor filme.

Două dintre ele, „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017) urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union pe 12 aprilie. Ambele sunt considerate filme de experți ca filme de propagandă rusă.

După articolul publicat de Radio Europa Liberă, ministrul Culturii Raluca Turcan a anunțat pe Facebook că ”Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice.”

Provocarea (The Challenge) este primul film din istoria cinematografului profesionist care ar fi fost turnat în spațiu. Aceasta este prima colaborare între agenția spațială rusă Roscosmos și postul public de televiziune Channel One.

Filmările ar fi avut loc în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o pe actrița Iulia Peresild în rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.

La doar câteva luni după încheierea filmărilor pe ISS, Rusia a invadat Ucraina și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează ca după 2024 să părăsească stația spațială pe care o operează în parteneriat cu agenția americană NASA.

Echipa de filmare a fost însoțită timp de 12 zile de cosmonauții Anton Șkaplerov, Oleg Novițchi și Piotr Dubrov, precum și de astronautul Mark T. Vande Hei, de la NASA.

Premiera peliculei a avut loc la Kremlin, pe 12 aprilie 2023, de Ziua Mondială a Cosmonauticii, dată la care Rusia aniversează primul zbor spațial cu echipaj uman, efectuat de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin.

Pentru publicul larg, filmul a fost lansat în Rusia pe 20 aprilie 2023. În aceeași zi a fost lansat și în Serbia.

Provocarea este considerat filmul cu cele mai mari încasări din istoria Rusiei, peste 2 miliarde de ruble (în jur de 20 de milioane de euro), conform presei ruse.

Filmările pentru această peliculă ar fi fost devansate și se consideră că au furat startul intrării în istorie a actorului american Tom Cruise și a regizorului Doug Liman.

Cei doi cineaști americani doreau să cucerească premiul pentru primul film de lungmetraj filmat în spațiu și au dezvăluit, în 2020, că lucrează la un astfel de proiect în tandem cu NASA și compania Space X a lui miliardarului Elon Musk.

Lansarea filmului Challenge a fost catalogată de revista The Times ca una dintre puținele ocazii în care rușii ar fi simțit mândria națională după invadarea Ucrainei.

Deși regimul de la Kremlin a produs mai multe documentare care aveau rolul de a explica așa-zisa operațiune specială din Ucraina și pe care le-a prezentat publicului larg din Rusia, ele nu au avut impactul scontat.

Jurnalistul Jaroslav Simov de la Serviciul rus al Europei libere a explicat pentru publicul de la București că filmul se încadrează în ceea ce se numește „soft propaganda”, având în vedere finanțarea primită de la statul rus și campania masivă de promovare de care filmul a avut parte.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Nu este nici o mirare, Vișan este un comunist filorus sadea iar în BOR marea majoritate a preoților și ierarhilor sunt filoruși. Ce ne vinde nouă conducerea BOR despre UE și celelalte este apă chioară

  2. Cine este Dorel Visan???

  3. Numai sapa și lopata mai scot comunistul din Vișan pe care revoluția l-a prins secretar PCR al Teatrului Național din Cluj

    • Nu este despre comunism, este despre josnicie, micime.

    • Pacat ca un actor bun e asa un nevertebrat! Tov. visan pupa dosu’lui cea’sca-secu’ dupa aia a ajuns mare fesenist acum e la dosu’rusesc si mare haurolac… cica patriot… tot ce e josnic la ei e patriotism. De popa nu ma mir, o gramada „inclina” catre „A treia Roma” (visul rusesc de dominatie a lumii ortodoxe).

  4. Marele guzgan alb din dealul Mitropoliei și-a trimis emisarul ca să pupe poala marelui guzgan orc?

    • Ba deloc, pentru ca e pro-occidental convins nu e agreat nici de „dreapta” radicala chiar din sânul BOR iar pentru ca e un bun administrator si a construit „prea multe” biserici nici de stânga radicala reprezentata in general prin câteva ONG-uri si publicații media.

  5. Ce hahalere fără rușine.
    Spre Stalin și Lenin, tot înainte.
    Ce nație e asta, tovarăși?

  6. Articolul este de fapt despre filmul romanesc 21 de rubini, cenzurat în România și scos din cinematografe. Filmul îl are în distribuție pe Dorel Visan și o distribuție de excepție. Cat de bun este nu știm, pentru ca avem cenzura și în România.

    Apoi în articol, începe delirul cu cele 2 filme rusești… nu suntem departe de Rusia. Și pana nu vom putea vedea și noi undeva 21 de rubini, cinematografe sau platforma streaming, suntem mai rău ca în Rusia, de fapt, pentru ca ne pretindem occidentali. O tara de impostori.

    • Nu stiu despre ce cenzura vorbesti pentru ca filmul (21 de rubini) are pagina pe imdb, instagram, facebook,etc. Cit despre anularile proiectiilor poate ar fi bine sa intrebi pe cei care au facut-o, nu e nimeni obligat sa proiecteze filmul daca nu vrea sau se razgindeste. Oricum, exista canale alternative care nu pot fi blocate de politicieni locali.

    • Băi, tipul cu nume șir alfanumeric.
      Ție ți se pare corect și normal să umbli la Moscova cu filmu’ de artă când țara ta e amenințată de chiar Ruzzia?

  7. Papagali

  8. Dacă nu mergea la Moscova nu se vorbea despre el. Cam asta e valoarea lui.

  9. Nu mi-am putut închipui că un actor de asemenea valoare poate face o gafă de acest gen . Numai oamenii care duc lipsă de creier pot merge în Rusia în aceste timpuri. Maestre ne – ai dezamăgit pe toți. La bătrânețe te-ai prostit. Păcat.

  10. Ce nesimtiti trebuie sanctionati dur sovieticii astia 2

  11. Daca v-ar durea prostia majoritatea dintre voi ar trebui să fiți internați!Incercati sa gândiți cu mintea voastră dar este greu pentru voi atâta timp cât duceți lipsa de neuroni!!