G4Media.ro

Actorii de la Hollywood, aflaţi în grevă, şi studiourile suspendă negocierile /…

Sursa Foto: X (ex-Twitter)

Actorii de la Hollywood, aflaţi în grevă, şi studiourile suspendă negocierile / Blocajul are loc pe fondul tensiunilor în creştere din cauza lipsei de compromisuri

Negocierile dintre SAG-AFTRA şi studiourile de la Hollywood au fost suspendate după ce sindicatul actorilor americani şi-a înaintat cea mai recentă propunere, a declarat miercuri Alianţa Producătorilor de Film şi Televiziune (AMPTP), transmite joi Reuters, citată de Agerpres.

SAG-AFTRA, cel mai mare sindicat de la Hollywood, care reprezintă 160.000 de actori de televiziune şi film, a început greva pe 14 iulie, solicitând creşterea veniturilor de bază şi a celor reziduale din streaming, precum şi restricţii privind utilizarea inteligenţei artificiale (IA) în industria divertismentului.

Sindicatul şi-a prezentat ultimele propuneri miercuri.

„Oferta actuală a SAG-AFTRA includea ceea ce a caracterizat drept un bonus de spectatori care, în sine, ar costa peste 800 de milioane de dolari pe an – ceea ce ar crea o povară economică insuportabilă”, a spus AMPTP, care reprezintă companii precum Walt Disney, Netflix şi alte studiouri.

Cu privire la chestiuni precum creşterile salariale generale, venituri reziduale pentru abonamente video la cerere (SVOD) şi bonusurile de spectatori, AMPTP a oferit aceleaşi condiţii ratificate de Sindicatul regizorilor americani (DGA) şi Sindicatul Scenariştilor Americani (WGA), adăugând că SAG-AFTRA le-a respins.

SAG-AFTRA nu a răspuns imediat unei solicitări formulate de Reuters pentru a face comentarii.

AMPTP şi-a exprimat speranţa că sindicatul actorilor americani va reveni curând la masa negocierilor.

Potrivit DPA/TCA, care citează surse apropiate discuţiilor, dar care nu au fost autorizate să comenteze, negocierile dintre SAG-AFTRA şi studiourile de la Hollywood s-au blocat, miercuri, din cauza unor probleme printre care se numără solicitarea sindicatul actorilor americani ca membrii din distribuţia producţiilor să beneficieze de o parte din veniturile generate de difuzările prin streaming.

Blocajul de miercuri vine pe fondul tensiunilor în creştere din cauza lipsei de compromisuri la mai bine de o săptămână după ce părţile au reluat discuţiile în speranţa de a pune capăt unei greve a actorilor care durează de mai multe luni şi care a paralizat producţiile de la Hollywood.

Directorii companiilor au respins solicitările sindicatului de a împărţi veniturile obţinute din streaming, care s-ar adăuga veniturilor reziduale actuale, într-un moment în care vechile companii de divertisment încă pierd bani din serviciile difuzate direct către consumatori, în timp ce încearcă să facă tranziţia de la serviciile tradiţionale prin furnizori de televiziune pe bază de abonament.

SAG-AFTRA a declarat de mult timp că doreşte 2% din veniturile din streaming. Directorii companiilor consideră că aceasta nu este o doleanţă realistă. Pe masa negocierilor s-a aflat, de asemenea, modul în care se poate ajunge la un compromis în privinţa utilizării IA generative, pe care actorii o consideră o ameninţare la adresa veniturilor lor.

Negocierile, care au fost reluate la 2 octombrie, au înaintat încet. Directorii de companii – inclusiv directorul executiv al Walt Disney, Bob Iger, co-CEO-ul Netflix, Ted Sarandos, CEO-ul Warner Bros. Discovery, David Zaslav, şi preşedintele NBCUniversal Studio Group, Donna Langley, au participat la sesiunile de discuţii care au avut loc o dată la două zile. Preşedintele SAG-AFTRA, Fran Drescher, s-a aflat, de asemenea, la discuţii.

Actorii americani de film şi televiziune sunt în grevă de la jumătatea lunii iulie. Doleanţele lor includ în special creşterea remuneraţiei şi venituri reziduale mai mari, pe lângă o cotă din veniturile obţinute în urma difuzării producţiilor şi protecţii sporite împotriva utilizării IA pentru reproducerea imaginii sau vocii unui actor.

SAG-AFTRA a propus utilizarea unui instrument de evaluare a conţinutului de la firma terţă de cercetare a datelor Parrot Analytics pentru a determina veniturile generate de programele de streaming, urmând ca studiourile să le plătească actorilor 2% din contribuţia la veniturile programului respectiv.

Însă, AMPTP s-a arătat îngrijorată cu privire la această propunere, exprimându-şi îndoielile cu privire la capacitatea datelor furnizate de Parrot de a indica o „legătură demonstrabilă cu veniturile reale primite de serviciu sub formă de abonaţi noi sau păstraţi”.

Parrot îşi bazează calculele pe diverse metode de evaluare a consumului producţiilor de către public, directorul executiv al Parrot declarând pentru The Times că tehnologia utilizată, care surprinde acel comportament, este un bun indicator al performanţelor financiare.

Scenariştii de la Hollywood, care s-au aflat de asemenea în grevă, au aprobat săptămâna aceasta în cvasiunanimitate un acord la care au ajuns cu studiourile, în favoarea unei creşteri a remuneraţiei lor, afectată în era streamingului, şi a sporirii măsurilor de protecţie în faţa inteligenţei artificiale (IA). S-a pus astfel capăt oficial uneia dintre cele mai îndelungate greve din istoria acestei industrii în Statele Unite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...