G4Media.ro

A treia încercare de a forma un guvern în Bulgaria, după Anul…

Sursa foto: Facebook - Rumen Radev/ Румен Радев

A treia încercare de a forma un guvern în Bulgaria, după Anul Nou / Alegeri anticipate în martie dacă tentativa eșuează

Al treilea mandat exploratoriu pentru formarea unui guvern în Bulgaria va fi înmânat după Anul Nou, astfel încât, dacă nu va fi realizat, să poată avea loc alegeri anticipate în luna martie anul viitor, transmite Dnevnik, citată de Rador.

Acest lucru a fost anunțat de președintele bulgar, Rumen Radev, în cadrul consultărilor cu formațiunea Bulgaria Democrată privind posibilitățile de formare a unui cabinet politic la Sofia. Până acum, cea mai discutată dată pentru noi alegeri anticipate este 12 martie, iar dacă s-ar întâmpla un astfel de scenariu, Parlamentul de la Sofia ar trebui dizolvat cel târziu la data de 13 ianuarie.

„După alegeri, eu mă voi ghida după două obiective principale – să se facă tot posibilul pentru a avea un guvern, să se dea timp pentru dialog și partidele să se îndepărteze de retorica electorală agresivă și să adopte legi importante. Sper că acest lucru va ajuta și se va gândi rațional. Al doilea obiectiv important este reprogramarea consultărilor și înmânarea mandatelor în așa fel încât dacă avem un eșec și nu se formează un guvern, alegerile anticipate să nu fie în cea mai grea perioadă – lunile ianuarie și februarie. Eu mi-am asumat această responsabilitate, o duc, nu voi programa alegeri pentru ianuarie și februarie, există riscul unei prezențe și mai mici la vot în această situație”, a spus președintele Radev la finalul întâlnirii sale cu reprezentanții formațiunii Bulgaria Democrată.

Cea mai mare parte din această întâlnire, însă, a trecut cu confruntări verbale între președinte și alianță în legătură cu poziția Bulgariei privind războiul din Ucraina, trimiterea de ajutor militar țării atacate de Rusia și reînarmarea armatei.

Radev a subliniat că el, ca militar, este extrem de critic la apelurile Bulgariei Democrate pentru dezarmare în timp de război, înainte ca Bulgaria să livreze noi arme și a cerut termeni concreți din partea alianței, iar cei de acolo au declarat că niciodată nu au avut pretenții cu privire la ce fel de arme ar trebui să se livrerze și că această decizie revine în întregime puterii executive.

Potrivit copreședintelui alianței, Hristo Ivanov, intervenția parlamentului nu a fost o modalitate bună de a lua o decizie. Totuși, oferă un mandat mai larg pentru modernizarea armatei bulgare și oferă argumente atunci când se poartă negocieri pentru ca Bulgaria să pară un aliat în care se poate avea încredere, potrivit lui Ivanov.

„Să fie clar că, dacă Putin reușește, asta nu va însemna o pace justă și durabilă, pentru că înseamnă că oricine printr-o politică de forță își poate impune opiniile în regiunea noastră. Pentru noi a fost important să dăm un semnal politic, acesta este o poziție pe termen lung, pe care ne vom baza”, a adăugat președintele formațiunii “Da, Bulgaria”.

Sursa: Dnevnik/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...