G4Media.ro

Un judecător polonez de rang înalt a cerut azil în Belarus /…

Captura X

Un judecător polonez de rang înalt a cerut azil în Belarus / Update: Parchetul a deschis o anchetă cu privire la spionaj

Update 21.32: Parchetul polonez anunţă luni că a deschis o anchetă cu privire la spionaj, după ce judecătorul Tomasz Szmydt a cerut azil politic în Belarus motivând că se teme de un „scandal de spionaj fabricat” în Polonia, relatează AFP, transmite News.ro.

Articol inițial:

Un judecător polonez de rang înalt a cerut luni azil politic în Belarus, afirmând că face acest lucru în semn de „protest față de politica nedreaptă și dăunătoare a Poloniei” față de Belarus și Rusia, transmite Politico.

În scrisoarea sa de demisie publicată pe X, Tomasz Szmydt a declarat că renunță la postul de judecător la Tribunalul Administrativ din Varșovia „cu efect imediat”.

Szmydt și-a motivat decizia ca fiind un protest împotriva „activităților de împingere a țării mele spre un conflict militar direct” cu Belarus și Rusia și a făcut apel la autoritățile poloneze să „normalizeze” și să stabilească „relații de bună vecinătate” cu Minsk și Moscova.

Judecătorul a apărut, de asemenea, la o conferință de presă la Minsk, unul dintre puținii aliați ai Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, lăudând regimul președintelui Alexander Lukașenko pentru că a condus o „țară înfloritoare”.

El a susținut că autoritățile de la Varșovia, sub influența Statelor Unite și a Marii Britanii, „conduc țara spre război”.

Decizia sa a fost denunțată de autoritățile de la Varșovia.

„Oricine fuge din Polonia în Belarus pentru a defăima Polonia și comunitatea NATO din care facem parte este un ticălos și un trădător”, a declarat Stanisław Żaryn, un consilier al președintelui Andrzej Duda, reporterilor din Varșovia.

Ministrul de externe, Radosław Sikorski, a declarat: „Este o informație șocantă pe care îmi este greu să o comentez”.

Relațiile dintre Polonia și Belarus se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Varșovia a acuzat regimul de la Minsk că a orchestrat o criză a migrației de-a lungul graniței lor comune, că a susținut războiul Rusiei din Ucraina și că a zdrobit violent disidența după alegerile prezidențiale din 2020.

Site-ul polonez de știri Onet a relatat în 2019 că Szmydt a făcut parte dintr-un grup informal care a discutat despre cum să discrediteze judecătorii care nu au jurat loialitate fostului guvern al partidului naționalist Lege și Justiție.

Dezertarea lui Szmydt în Belarus nu este prima de acest fel.

În decembrie 2021, soldatul polonez Emil Czeczko a fugit în Belarus și a apărut ulterior în mass-media de stat din Belarus pentru a critica modul în care Polonia a gestionat criza migrației. Czeczko s-ar fi sinucis la Minsk în martie 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Din cate se aude pe lângă rețelele de socializare și Geoorge Simionav este tot mai aproape de granița cu Belarus.

  2. Ar fi putut foarte bine sa ceara azil si in Romania, unde, in sistemul judiciar, au loc toate gunoaiele umane…

  3. Cârcotașii, vorbesc despre faptul ca judecatorul avand pe rol cazul soldatului dezertor polonez Emil Czeczko, la apelul partilor prezente in sala …
    A comis-o ca la Mangalia si n-a mai suportat rusinea…

  4. o savoniera poloneza , sugeram si celor de la noi emigrarea in tara mama orcia (dar merge si bela-orcia)