G4Media.ro

Crucile gigant au împânzit România / Sunt identice, deși le-au ridicat oameni…

Sursa: Colaj G4Media.ro

Crucile gigant au împânzit România / Sunt identice, deși le-au ridicat oameni de afaceri sau administrații diferite / Harta locurilor în care au fost amplasate a fost realizată cu ajutorul cititorilor G4Media

Zeci de cruci gigant identice au fost ridicate în ultimii ani pe întreg teritoriul României, rezultă din imaginile transmise de cititorii G4Media.ro în urma articolului în care semnalam apariția a două cruci pe drumul dintre București și Sibiu, la Milcoiu și Brezoiu.

Din imaginile transmise de cititorii G4Media.ro rezultă că același model de cruce a fost ridicat și la Craiova (cel puțin șase pe drumurile dintre Craiova-Caracal-Filiași)), Cluj, Constanța (Agigea), Timiș, Caraș Severin (cel puțin șase identice), Târgu Jiu.

Nu este clar dacă acestea au autorizație de construție, însă în cazurile Brezoi (Vâlcea) și Micloiu (Argeș) administrațiile locale au declarat că sunt ridicate ilegal.

Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, în cazul crucii-gigant de la Brezoi, amplasată foarte aproape de axul drumului, Compania Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR)  a trimis notificări penru a fi demolate și amplasate la mai mult de 28 de metri de axul drumului.

Chiar dacă sunt ridicate de admistrații sau oameni de afaceri din locuri diferite, modelul este identic, de unde rezultă că există un comanditar unic. Biserica Ortodoxă nu și le-a asumat.

Craiova, Dolj

Unul dintre locurile în care au apărut mai multe cruci identice este Craiova.

Cititor G4Media.ro: ”E plină Oltenia de astfel de cruci. Aveți atașată pe cea de la intrarea în Craiova, în fața QFORT, dar mai sunt. Sigur mai este cel puțin una pe drumul din Craiova spre Drobeta”.

Un alt cititor G4Media.ro semnalează faptul că ”un ziar local din Craiova, în februarie, a abordat subiectul, deoarece orașul a fost împânzit de cruci asemănătoare celor din articol. În drumurile mele din regiunea Olteniei, am observat că toată regiunea e împânzită de cruci cu autor necunoscut. Autorul articolului îl indică pe dl Cherciu, patronul Casei Noastre și QFort, cunoscut donator al bisericii.
Pe o stradă din Craiova, am găsit o autoutilitară inscripționată QFort, care în loc de termopane îl cara pe Iisus așteptându-și crucea”.

cruce qfort, iisus
Sursa: Cititor G4Media.ro

Un alt cititor indică același nume de om de afaceri.

”Crucile, care au împânzit și la noi orașul, au fost donate Mitropoliei Olteniei de omul de afaceri Ștefan Cherciu, patronul firmelor QFort și Casa Noastră S.R.L. cu sediul în Pielești, Dolj. Domnul respectiv are un succes impresionant în afaceri și își explică succesul prin ajutorul lui Dumnezeu. Este exact fenomenul Becali, numai că omul din Craiova este discret. Foarte dur în afaceri, dar altfel „mielul lui Dumnezeu” și-a făcut altar la sediul firmei.”, a declarat pentru G4Media.ro o sursă din Craiova.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, pr. arhid. lect. dr. Ioniță Apostolache a declarat în februarie pentru presa locală că ”au fost puse de o persoană care nu vrea să fie cunoscută”.

”Crucile au fost puse în regim particular. Este o persoană care a făcut o jertfă cu ele, dar care nu vrea să fie cunoscută. Sunt ca un semn de mulțumire”, ne-a mărturisit reprezentantul Mitropoliei pentru site-ul știricraiova.ro

Timiș (Ghiroda)

cruce timisoara lugoj unu
Sursa: Google Maps

Caraș Severin

cruce centura caransebes
Sursa: Google Maps

Cluj

Cititor G4Media.ro: ”În cartierul unde locuiesc, Mărăști, Cluj-Napoca, a apărut o cruce similară cu cele semnalate în articolul dumneavoastră, motiv pentru care vă trimit aceste poze. Crucea pare însă să fie în curtea bisericii din zonă și am observat-o de câteva luni, undeva în aprilie anul acesta. Pare același tip de cruce, și bănuiesc că o iau ca exemplu celelalte cruci menționate în articol.”

cruce cluj, iisus
Sursa: Cititor G4Media

Tot în Cluj, o cruce identică a fost semnalată pe strada Frunzișului.

Sursa Foto: Google Maps

 

Agigea, Constanța

Cititor G4Media: „Cred că sunt peste tot în țară, la începutul anului am făcut un drum București, Sibiu, Timișoara, Craiova, București și erau relativ dese cam pe tot traseul ăsta, toate identice. Am mai văzut una, identică, în Agigea, Constanța, la giratoriul cu șoseaua care duce spre Techirghiol/Negru Vodă”

cruce agigea constanta
Sursa Foto: Google Maps

Drobeta Turnu Severin, Mehedinți

Sursa: Google Maps

Satu Mare, Ardud

”Cruce uriaşă la intrarea în Ardud. Un credincios din judeţul Satu Mare care s-a vindecat după ce a trecut printr-o boală cumplită a ridicat o cruce uriaşă la intrarea în localitatea Ardud. Crucea a fost ridicată pe un teren privat, sătmăreanul care a trecut prin boală fiind cel care a suportat toate costurile, atât cu realizarea crucii cât şi cu montarea”, a scris în noiembrie 2022 publicația portalsm.ro, fără alte detalii despre cel care a ridicat crucea.

cruce satu maru
Sursa Foto: Portalsm.ro

Mănăstirea Lainici, județul Gorj

cruce manastirea lainici gorj
Sursa Foto: Cititor G4Media.ro

Valea Mare, județul Olt

Cititor G4Media.ro: În localitatea Valea Mare din Olt, la intersecția DJ657 cu DN65(E574), există de mai bine de un an o astfel de cruce.

cruce valea mare olt
Sursa: Google Maps

Context

G4Media.ro a dezvăluit, marți, că două cruci identice, înalte de 10 metri, au fost instalate pe Drumul Național 7, în județul Vâlcea, fără autorizație, conform administrațiilor locale. G4Media a luat legătura cu primăriile din comunele Brezoi și Milcoiu (Topolog) pentru a afla cine a instalat crucile de pe marginea drumului. Funcționarii au răspuns, în ambele cazuri, că este vorba despre amplasamente ilegale pe terenuri private, care ar fi fost instalate la inițiativa unor fețe bisericești. Nimeni nu a putut indica însă cine este autorul inițiativei.

Sursa Foto: G4Media.ro

Întrebat de G4Media care este poziția Patriarhiei Române, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a declarat că ”orice monument public, mai mare sau mai mic, cu sau fără semnificație religioasă, ridicat pe un teren care (nu) aparține Bisericii, e rodul unei inițiative care are în spate un autor omenesc identificabil. Patriarhia Română/ Arhiepiscopia Bucureștilor nu oferă aprobări pentru ridicarea unor monumente din eparhiile care sunt autonome administrativ. În cazul menționat, misterul poate fi elucidat de autoritățile locale, bisericești sau nu”.

La solicitarea G4Media, Arhiepiscopia Râmnicului a precizat că ”nu are legătură cu edificarea acestor cruci la care faceți referire, însă amplasarea unei cruci se poate realiza în mod voluntar de orice creștin în virtutea dreptului constituțional privind libertatea religioasă garantat de articolul 29 din Constituție. Manifestarea credinței creștine, inclusiv prin amplasarea și/sau realizarea unor cruci, nu poate fi, așadar, îngrădită atât timp cât sunt respectate dispozițiile legale”.

Notă: Mulțumim cititorilor G4Media.ro pentru contribuția lor la realizarea acestui articol.

Citește integral

Misterul crucilor-gigant de pe drumul dintre București și Sibiu / Două cruci înalte de zece metri au apărut la Brezoi și Milcoiu / Administrațiile locale spun că au fost ridicate fără autorizație

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. de asta nu o ducem bine … multimim QFORT

  2. Niste daci traditionali probabil

  3. Se pune cruce Romaniei, or sti astia ceva. Vedem la anu cand USL+HAUR vor aduna 60-70% din voturile bab uinilor.

  4. au fost pusa ca sa aibe Simion pe ce sa se urce cand o sa sabatoreasca victoria AUR din 2024

  5. E plina tara , si nu de ieri alaltaieri, de cruci, altare si alte monumente funerare prin santuri si pe marginile drumurilor. In zona asta pare ca oamenii actioneaza cu completa impunitate, cu alte cuvinte administratia inchide ochii. Crucile gigant sunt rezultatul firesc al acestei povesti istorice a romanilor care fac o cruce in cimitir mortului si mai fac una pe marginea drumului unde si-a gasit sfarsitul, de zici ca acolo e ingropat.

  6. Și uite așa, privită de sus, Romania arată ca un imens cimitir…

  7. Gata, suntem salvati. Nu mai trebuie sa fim cinsititi, nu mai trebuie sa fim corecti, nu mai trebuie sa muncim, nu mai trebuie sa ne respectam aproapele pentru ca aceste cruci vor proteja intreaga Romania, mai ales fata de strainii rai, fata de americani, fata de unguri, fata de Soros, fata de LGBT…, fara de #rezist. Romania viitor de „AUR” are…

  8. Parcă seamănă cu cea cărata în spate de Becali zilele trecute!

  9. Titlul articolului specifica o harta ca fiind realizata. Unde e harta. Nu o gasesc in articol? O insiruire de locatii in text nu este o harta.

  10. Asta arata diferit, dar nu mai bine, si e tot gigantica si super aproape de drum; e inainte de Orsova cand vii dinspre Drobeta. https://goo.gl/maps/tXciYF15WpsKAYHh7

  11. Ce simbolizeaza ? Ca Romania e un imens cimitir ? Pierderea\refugierea a peste 5 milioane de cetateni ?

  12. Nu este vorba de niste cruci de lemn, ci este vorba de mesajul acestora care arata ca Romania se duce spre Evul Mediu si nu spre o natiune moderna care sa contribuie la istoria mondiala mai mult decat bigotism.

  13. Republica Ortodoxa Fundamentalista ro. Ccr ma-ro

  14. Buna ziua,

    Doresc sa adresez o intrebare: din ce bani au fost platitle crucile?

    Multumesc anticipat,
    Un platitor de taxe ingrijorat.

  15. Totusi de ce au la temelie un cap de mort?
    Or fi antene 5G?