G4Media.ro

Paradă a portului popular german la Timişoara / Aproape o mie de…

Paradă a portului popular german la Timişoara / Aproape o mie de şvabi s-au reunit la Zilele Culturale ale Germanilor din Banat

Aproape o mie de etnici şvabi, adunaţi din întreg Banatul, dar şi din Germania, s-au întâlnit la Timişoara, la Zilele Culturale ale Germanilor din Banat. Duminică a avut loc o paradă a portului popular şi dansuri specifice, în Piaţa Victoriei, relatează News.ro.

Femeile au îmbrăcat rochii cu şorţuleţe, iar bărbaţii au purtat pălării împodobite cu panglici, la parada portului care a avut loc în centrul oraşului Timişoara, pentru a marca Zilele Culturale ale Germanilor din Banat.

Ediţia cu numărul 16 a evenimentului a reunit la Timişoara aproape o mie de etnici germani din întreg Banatul, dar mulţi au venit tocmai din Germania înapoi acasă.

Manifestările au început în 2 iunie, atunci când a avut loc deschiderea oficială a evenimentului. Au fost organizate, în premieră, în Timişoara expoziţiile “Istoria cotidiană a germanilor din Banat în secolul al XX-lea” şi “Ulmer Schachtel” (Germania), ambarcaţiunea cu care strămoşii coloniştilor germani au venit pe Dunăre, expoziţia “Pictori germani bănăţeni” la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, cât şi momentul comemorativ “Adam Müller-Guttenbrunn, Banatul şi svabii bănăţeni” la Casă Adam Müller-Guttenbrunn din Timişoara.

Programul de duminică a debutat cu Liturghia pontificală celebrată la Domul Sf. Gheorge de către E. S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timişoara, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Dr. Franz Metz (orgă), corul “Exultate” al Domului şi de Fanfara Svabilor Bănăţeni din Augsburg (Germania).

Au urmat apoi parada porturilor populare germane, o depunere de coroane la Monumentul ”Crucificare” şi spectacole de muzică şi dans în Piaţa Victoriei.

Zilele Germanilor din Banat sunt un prilej de revenire acasă a celor emigraţi şi de reuniune cu membrii comunităţii şvăbeşti rămase în România. Este cea mai mare manifestare culturală a Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 👏🏻👏🏻👏🏻