G4Media.ro

VIDEO Mărginimea Sibiului în imagini vechi de peste 50 de ani /…

Sursa foto: Colecția Emil Fischer / Muzeul ASTRA

VIDEO Mărginimea Sibiului în imagini vechi de peste 50 de ani / Țesătoarele din Săliște, sașii din Hamba, nunțile din Rășinari și divorțurile din Tilișca

Imaginile video care surprind momente din viața sibienilor de acum 50, 60, chiar 70 de ani sunt tot mai rare, iar vizionarea lor produc emoții puternice celor care sunt atașați de aceste locuri, scrie Turnul Sfatului.

Fie că sunt filmate de cameramani germani, înainte de al Doilea Război Mondial sau de televiziunea publică din timpul guvernelor comuniste, imaginile arată momente din istoria pe care mulți tineri nu o mai știu nici măcar din fotografii.

Într-un documentar despre satul Tilișca din anul 1975 găsim subiectul divorțurilor în anii comunismului. Primarul de atunci al localității vorbește despre felul în care ”Comisia de omenie” a reușit să convingă mai multe cupluri din localitate să nu divorțeze.

”Când am pus în fața oamenilor să judece aceste fapte, vă spun sincer că am rămas uluiți de felul în care au reacționat consătenii lor, neamurile lor, obștea comunei, și dimineața, când am venit la primărie mi s-a spus că toate aceste familii s-au împăcat. Și noi nu avem la ora asta, nicio familie pe care Comisia de omenie, obștea satului să nu o fi putut rezolva”, explică oficialul în film.

”Iată, Tilișca nu mai e demult un sat de ciobani preocupați de păstorit și de oi. Gospodarii văd deja satul de mâine, modern, urbanizat”, vine concluzia naratorului.

Un alt video, din anul 1966 prezintă obiceiurile unei nunți din Rășinari. Sunt arătate o serie de tradiții, de la procesiunile din ziua nunții, până la strigături și trasul cu săgeți.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...