G4Media.ro

LIVE Ziua 396 de război: Rusia va amplasa arme nucleare tactice în…

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

LIVE Ziua 396 de război: Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus/ NATO: Retorica nucleară a Rusiei este „periculoasă și iresponsabilă”/ Zelenski spune că Ucraina nu poate lansa o potențială contraofensivă în estul țării până când nu va primi mai multe muniții

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a anunțat că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus și că această mișcare „nu va încălca acordurile de neproliferare nucleară”, comparându-o cu staționarea de către SUA a armelor sale în Europa, au transmis Agenția TASS, potrivit BBC. „Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică”, a declarat Departamentul american al Apărării într-un comunicat. „Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO”. Comentariile lui Putin vin după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reînnoit apelul pentru mai mult sprijin militar din partea aliaților săi occidentali.

Principalele evenimente ale zilei de duminică, 26 martie 2023:

Ora 21:13 Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord între Moscova şi Minsk pentru staţionarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit. (detalii aici)

Ora 19:47 Statele Unite nu au văzut niciun indiciu că Rusia ar fi mutat încă arme nucleare în Belarus, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate națională, John Kirby, potrivit AFP. „Nu am văzut niciun indiciu că el (președintele rus Vladimir Putin) și-a respectat această promisiune sau că a mutat arme nucleare”, a declarat Kirby pentru CBS, transmite The Guardian.

Ora 18:46 O dronă ucraineană ar fi explodat în centrul unui oraş rus situat la 220 de kilometri de Moscova, conform autorităților rusești

Ora 18:29 Ministerul de Externe de la Kiev a calificat planurile președintelui rus Vladimir Putin de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus drept „un alt pas provocator” al Moscovei care subminează „sistemul internațional de securitate în ansamblul său”.

„Rusia își confirmă încă o dată incapacitatea cronică de a fi un administrator responsabil al armelor nucleare ca mijloc de descurajare și de prevenire a războiului, nu ca instrument de amenințare și intimidare”.

Ora 18:07 Cercetările arată că refugiații ucraineni devin din ce în ce mai mult ținta exploatării sexuale, mai ales pe internet

Ora 17:28 NATO a criticat Rusia pentru retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă”, la o zi după ce președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, relatează Reuters, citată de The Guardian. (detalii aici)

Ora 17:27 Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze „şantajul nuclear”, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va staţiona arme nucleare tactice în Belarus ca represalii faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres. (detalii aici)

Ora 15:41 Fostul reporter al televiziunii ruse de stat Marina Ovsyannikova, care în 2022 a întrerupt o emisiune de știri în direct în care denunța războiul din Ucraina, a declarat că fiul ei a numit-o „trădătoare” pentru acțiunile sale, adăugând că s-ar putea să nu se mai poată întoarce niciodată în Rusia, transmite The Guardian. (detalii aici)

Ora 15:22 Rusia şi China nu creează o alianţă militară şi nu ascund nimic în termeni de cooperare militară, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu pentru televiziunea naţională rusă difuzat duminică, relatează Reuters, citată de Agerpres. (detalii aici)

Ora 14:15 Preşedintele rus Vladimir Putin ameninţă să folosească obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina, dacă Kievul primeşte acest tip de muniţie din Occident, aşa cum anunţa recent un oficial britanic, relatează AFP.

Ora 14:00 În condiţiile în care exodul producătorilor auto occidentali a redus opţiunile pentru consumatorii din Rusia, companiile din China încearcă să umple golul, forţând ruşii să-şi depăşească ezitările şi să apeleze la brandurile chineze, arată datele analizate de Reuters. Brandurile chineze, cum ar fi Haval, Chery şi Geely sunt responsabile acum pentru aproape 40% din vânzările de maşini noi în Rusia, arată datele agenţiei ruse Autostat şi ale companiei de consultanţă PPK, faţă de sub 10% în perioada ianuarie-februarie 2022, profitând de oportunitatea ieşirii de pe piaţa rusă a unor firme ca Renault, Nissan şi Mercedes.

Ora 08:55 Președintele Rusiei  Vladimir Putin a declarat sâmbătă la televiziunea de stat rusă că liderul belarus Alexander Lukașenko a ridicat de mult timp problema staționării de arme nucleare tactice în Belarus. „Nu este nimic neobișnuit nici aici”, a spus el. „În primul rând, Statele Unite fac acest lucru de zeci de ani. Ei și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor lor aliate”. Rusia va fi finalizat construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, a adăugat președintele Putin, conform BBC. Un număr mic de sisteme de rachete tactice Iskander, care pot fi folosite pentru a lansa arme nucleare, au fost deja transferate în Belarus, dar  Moscova nu va transfera controlul asupra armelor sale către Minsk, a transmis Putin.

Ora 08:40 La începutul acestei săptămâni, aproximativ 18 țări au semnat un acord pentru a aproviziona Ucraina devastată de război cu cel puțin un milion de proiectile de artilerie în următorul an. Însă, într-un interviu acordat unui ziar japonez, președintele Zelenski a declarat că Ucraina nu poate lansa o potențială contraofensivă în estul țării până când nu va primi mai multe muniții.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Faceți kg de cartofi 20 lei ca să aibă destule arme Zele…pandemia/războaiele = profit pt șmecheri/sărăcirea momâilor. În 2-3 ani revine Codruța pe contractele de înarmare (dacă nu au corupt-o hienele de la Bruxelles între timp).