G4Media.ro

LIVE Ziua 364 de război. Biden: Putin „a făcut o greșeală” prin…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

LIVE Ziua 364 de război. Biden: Putin „a făcut o greșeală” prin retragerea din tratatul nuclear cu SUA / Putin organizează un miting-concert masiv la Moscova / Liderul rus i-a transmis lui Wang Yi că relațiile dintre Rusia și China ating „noi etape importante” / Biden se întâlnește la Varșovia cu liderii formatului București 9

După discursul ținut marți seară, președintele american Joe Biden s-a întâlnit, miercuri, la Varșovia, cu liderii statelor formatului București 9 și cu șeful NATO, Jens Stoltenberg. În acest timp, Volodimir Zelenski afirmă că, în ciuda atacurilor crâncene din partea armatei ruse, linia frontului nu s-a schimbat.

Principalele evenimente ale zilei de miercuri, 22 februarie:

Ora 22:54 Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Varşovia, că România va sprijini Republica Moldova cu orice este necesar, ”în orice scenariu”. Şeful statului a precizat că scenariile vor depinde, însă, de situaţia concretă din teren, relatează news.ro. Detalii aici

Ora 22:05 Republica Cehă a furnizat sute de piese de echipament militar greu Ucrainei în ultimul an, între care 89 de tancuri, a declarat miercuri, la Varşovia, premierul ceh Petr Fiala după întrevederea cu preşedintele american Joe Biden, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 21:24 Vladimir Putin, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și șeful diplomației chineze Wang Yi nu au discutat despre „planul de pace chinezesc” pentru a pune capăt războiului din Ucraina în cadrul întâlnirilor care au avut loc miercuri, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de BBC. Detalii aici

Ora 20:35 Țările occidentale, unite în apărarea Ucrainei, susțin necesitatea ca Kievul să își recupereze toate teritoriile, chiar dacă acest lucru presupune prelungirea conflictului și creșterea numărului de victime. Pe de altă parte, populațiile mai multor puteri non-occidentale consideră că războiul trebuie să se încheie cât mai repede, chiar dacă acest lucru înseamnă că autoritățile ucrainene trebuie să cedeze o parte din țară Rusiei, scrie Le Monde. Detalii aici

Ora 19:50 Pe unul dintre canalele Telegram asociate lui Prigojin au fost publicată o fotografie cu zeci de cadavre ale mercenarilor înșirate pe un câmp înghețat din Ucraina, alături de solicitarea de primi muniție din partea ministerului rus al Apărării, scrie BBC. Detalii aici

Ora 19:15 Președintele Joe Biden a părăsit Polonia, la bordul Air Force 1

Ora 18:25 Parlamentul ungar va începe miercurea viitoare dezbaterea privind ratificarea intrării în NATO a Suediei şi Finlandei, dar votul parlamentarilor va surveni abia la începutul lunii martie, transmite miercuri EFE. Detalii aici.

Ora 18:22 Guvernul elvețian dorește să obțină aprobarea Parlamentului pentru a trimite un ajutor umanitar suplimentar de 140 de milioane de franci către Ucraina și Moldova, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 17:57 VIDEO LIVE Klaus Iohannis, declarații după summitul București 9: Rusia a readus războiul în Europa / Despre canalul Bîstroe: Politicienii noștri înainte să țină discursuri inflamate să lase experții să vadă ce este acolo

Ora 17:51 Marina chineză are avantaje semnificative față de rivalul său american, inclusiv o flotă mai mare și o capacitate mai mare de construcție de nave, în timp ce Beijingul încearcă să își proiecteze puterea pe oceane, a declarat marți șeful Marinei Statelor Unite, citat de CNN. Detalii aici.

Ora 17:50 Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, i-a îndemnat pe ruși să facă presiuni asupra armatei pentru a împărți muniția cu luptătorii săi din Ucraina, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 17:22 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să participe fizic la summitul NATO care va avea loc în luna iulie în capitala lituaniană Vilnius, a declarat miercuri ambasadorul ucrainean în Lituania, potrivit presei locale citate de agenţiei EFE. Detalii aici.

Ora 17:09 Producătorul olandez de bere Heineken a declarat că vizează o plecare din Rusia „în 2023”, după ce a fost acuzat de un site olandez de investigații că își menține operațiunile în această țară, deși a anunțat în 2022 că se va retrage după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit Le Figaro. Detalii aici.

Ora 16:38 Șeful diplomației chineze, Wang Yi, i-a spus lui Vladimir Putin că Beijingul va juca un rol „constructiv” în găsirea unei soluții politice la criza din Ucraina, relatează agenția de presă rusă de stat TASS, preluată de The Guardian. Detalii aici.

Ora 16:19 Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că liderul rus Vladimir Putin „a făcut o greșeală” prin suspendarea ultimului tratat de arme nucleare rămas în vigoare cu SUA, relatează The Guardian. Detalii aici.

Ora 16:07 Reprezentantul republican Michael McCaul, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA, a declarat jurnaliștilor că vede un „impuls din ce în ce mai mare” la Washington pentru a furniza Ucrainei avioane de vânătoare F-16 și rachete cu rază lungă de acțiune din cadrul Sistemului de rachete tactice al armatei (ATACMS), relatează CNN. Detalii aici.

Ora 15:42 Joe Biden se întâlnește acum cu liderii celor Nouă de la București (formatul Bucharest 9 – B9), un grup de națiuni aflate în cea mai estică parte a alianței NATO și cele mai apropiate de Rusia, relatează The Guardian.

Alianța include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Ora 15:20 Putin, spectacol grandios la Moscova cu ocazia împlinirii unui an de la invazie: „Suntem mândri de cei care luptă în Ucraina. Întreaga țară vă susține”

Ora 14:49 Rusia a efectuat luni un test al unei rachete balistice intercontinentale care pare să fi eșuat în jurul orei în care președintele Joe Biden se afla în Ucraina, potrivit a doi oficiali americani familiarizați cu acest subiect, relatează CNN. Detalii aici.

Ora 14:25 Un blogger militar care l-a catalogat pe Vladimir Putin drept „cadavru politic” se numără printre personalitățile rusești proeminente care au criticat marele discurs de marți al președintelui rus, relatează Sky News. Detalii aici.

Ora 14:13 Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a respins miercuri apelurile preşedintelui american Joe Biden ca Moscova să-şi retragă trupele din Ucraina şi a atras atenţia că, fără o victorie în Ucraina, „Rusia va înceta să existe, se va dezintegra”, relatează DPA. Detalii aici.

Ora 14:06 Ministerul Apărării rus a calificat miercuri drept ”absolut false” declaraţiile ”exaltate” ale şefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care a susţinut în ajun că armata rusă a încetat să mai furnizeze combatanţilor săi muniţie pe frontul din Donbas şi că aceasta echivalează cu o trădare din partea conducerii militare ruse, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 13:50 Ministerul Apărării rus a calificat miercuri drept ”absolut false” declaraţiile ”exaltate” ale şefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care a susţinut în ajun că armata rusă a încetat să mai furnizeze combatanţilor săi muniţie pe frontul din Donbas şi că aceasta echivalează cu o trădare din partea conducerii militare ruse, transmite EFE. Detalii aici.

Ora 13:37 Rușii se adună în număr mare la mitingul lui Putin din Moscova. Oamenii sunt aduși cu autocarele, iar studenții sunt eliberați de la cursuri / Interzisă purtarea culorilor galben și albastru. Detalii aici.

Ora 13:28 Întâlnire Putin – Wang Yi: Președintele rus spune că așteaptă vizita lui Xi Jinping, pentru a discuta despre „situația internațională dificilă” / Diplomatul chinez promite că relațiile dintre China și Rusia nu vor ceda la presiunea altor țări

Ora 12:57 Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a aprobat miercuri un proiect de lege privind suspendarea participării Rusiei la tratatul de dezarmare nucleară New START (sau START III) încheiat cu SUA, la propunerea preşedintelui Vladimir Putin, relatează EFE şi Reuters. Detalii aici.

Ora 12:42 Rusia a acuzat miercuri ONU de blocarea rotaţiei experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care se află la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), pe care trupele ruse o controlează din martie 2022, exprimându-şi ‘profunda îngrijorare’ în legătură cu acest fapt, informează Reuters. Detalii aici.

Ora 12:34 Camioane încărcate cu Coca Cola trec graniţa în Rusia, turiştii ruşi revin din străinătate cu valize pline cu haine de la Zara iar platformele online locale oferă mobilă IKEA, astfel că deşi mărcile occidentale au plecat din Rusia, produsele lor sunt în continuare accesibile ruşilor, transmite Reuters. Detalii aici.

Ora 12:25 Franţa supraveghează activitatea companiilor chineze susceptibile de a furniza ajutor Rusiei, a afirmat marţi ministrul francez de externe, Catherine Colonna, în contextul în care apropierea chino-rusă îi îngrijorează tot mai mult pe occidentali, scrie AFP. Detalii aici.

Ora 12:06 Belgia a deschis o anchetă cu privire la activităţile unei „nave de spionaj” ruseşti reperată în noiembrie în zonele în care există parcuri eoliene, gazoducte submarine şi cabluri de comunicaţii, a anunţat marţi ministrul Mării Nordului, Vincent Van Quickenborne, scrie AFP. Detalii aici.

Ora 12:01 La aproape un an de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia ordonată de preşedintele Vladimir Putin, conducerea de la Moscova nu dă niciun semn că este deschisă la negocieri pentru a încheia conflictul, potrivit serviciilor secrete ale Germaniei, citate miercuri de DPA. Detalii aici.

Ora 11:54 Invitaţia adresată preşedintelui francez Emmanuel Macron de a vizita Kievul este „încă valabilă”, iar responsabilii ucraineni speră că va avea loc în curând, a făcut cunoscut marţi ambasadorul ucrainean în Franţa, Vadîm Omelşenko, citat de AFP. Detalii aici.

Ora 11:51 SUA sunt cele care au distrus arhitectura stabilităţii internaţionale prin faptul că au încetat să-şi onoreze angajamentele şi au respins propunerile Rusiei cu privire la problemele de securitate globală, a denunţat miercuri preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de Reuters. Detalii aici.

Ora 09:16 Acuzele confuze venite de la Moscova sunt doar o altă dovadă a eficienţei noastre – a Ucrainei, a Statelor Unite şi a întregii lumi libere, a spus marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în singura sa referire la discursul lui Vladimir Putin, care a anunţat continuarea ostilităţilor din Ucraina. În schimb, liderul de la Kiev a subliniat că în ciuda atacurilor crâncene din partea ocupanţilor, pe mai multe direcţii din sud şi est, linia frontului nu s-a schimbat, luptătorii ucraineni continuând să opună rezistenţă în aşteptarea armamentului occidental, mai performant, promis, transmite News.ro.

Ora 09:12 Președintele american Joe Biden se află încă în Polonia, unde se va întâlni cu liderii țărilor care participă la formatul București9, membre ale NATO din Europa de Est, și cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.

Ora 09:10 FOTO VIDEO Putin și Biden în imagini care spun totul. Cum s-a văzut ziua discursurilor la un an de la războiul pornit de Rusia în Ucraina

Ora 08:35 Avioane pentru Kiev. Cât le-ar trebui piloților ucrainienilor să învețe să lupte pe un F-16 (detalii aici)

Ora 08:23 Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a dat asigurări marţi, în cursul unei vizite la Kiev, că Roma „nu are intenţia de a slăbi” sprijinul său pentru Ucraina, în pofida divergenţelor din cadrul coaliţiei la putere în Italia, notează AFP, citată de Agerpres. (detalii aici)

Ora 08:12 Polonia va livra 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei în „următoarele două sau trei săptămâni”, odată ce antrenamentul trupelor ucrainene va fi finalizat, a declarat marţi ministrul de externe al ţării, potrivit CNN, transmite News.ro. (detalii aici)

Ora 08:01 Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, spune că există mai multe scenarii de destabilizare a situaţiei din ţară, inclusiv planul menţionat de preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu presupusa intenţie a Rusiei de a prelua controlul asupra Aeroportului Chişinău, dar noul şef al executivului moldovean dă asigurări că instituţiile ţării sunt pregătite să facă faţă unor provocări, relatează news.ro. Detalii aici

Ora 07:46 Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit marți, la Varșovia, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Întâlnirea are loc la câteva zile după ce secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA sunt „profund îngrijorate” de eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova, potrivit CNNDetalii aici

Ora 07:30 Șeful diplomației chineze, Wang Yi, i-a spus marți lui Nikolai Patrușev, secretarul puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, că relația dintre Beijing și Moscova este „solidă ca o stâncă” și că va rezista oricărui test într-o situație internațională în schimbare, transmite agenția ReutersDetalii aici

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...