G4Media.ro

Deputaţi USR cer demisia lui Alexandru Rafila: Refuzul de aplicare a legii…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Deputaţi USR cer demisia lui Alexandru Rafila: Refuzul de aplicare a legii de combatere a infecţiilor intraspitaliceşti reprezintă o crimă

Deputaţii USR Tudor Pop şi Emanuel Ungureanu au solicitat, marţi, demisia ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, pe motiv că ar refuza să pună în aplicare legea pentru prevenirea, combaterea şi tratamentul infecţiilor intraspitaliceşti prin neelaborarea normelor de aplicare la acest act normativ.

„Avem bani europeni ca să reducem acest risc şi o legislaţie dedicată siguranţei pacientului încă din ianuarie 2021. Vestea proastă este că avem şi un leneş incompetent care blochează şi banii şi legea, pentru că, fără lege, nu putem accesa aceşti bani. Numele leneşului incompetent este Alexandru Rafila şi, din păcate, este ministrul Sănătăţii în România. Ştiţi ce face domnul Rafila atunci când nu încearcă amânarea Planului naţional de combatere a cancerului? Îşi pune mâna la ochi şi se preface că nu vede cum de ani de zile infecţiile intraspitaliceşti fac ravagii în spitalele din România. Nu vede că avem, încă din 2021, ianuarie, o legislaţie la standarde europene pentru prevenirea, combaterea şi tratamentul infecţiilor intraspitaliceşti. Legea, domnule Rafila, se numeşte stop nosocomiale şi a fost votată în Parlamentul României în decembrie 2020 şi a fost promulgată în ianuarie 2021”, a afirmat Tudor Pop, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

El a precizat că legea introduce „o revoluţie în adevăratul sens al cuvântului a sistemului sanitar”.

Potrivit acestuia, legea stimulează raportarea la nivel de spitale prin identificarea periodică a bacteriilor rezistente din secţii, obligă autorităţile locale şi centrale să urmeze măsurile legale pentru prevenirea şi controlul infecţiilor intraspitaliceşti din unităţile medicale subordonate, obligă fiecare unitate medicală din România să elaboreze şi să actualizeze anual planurile de prevenţie şi de control al infecţiilor intraspitaliceşti şi utilizarea judicioasă a antibioticelor, obligă la screening-ul medical al pacienţilor internaţi înainte de intervenţiile chirurgicale sau cele invazive, schimbă structura spitalelor de categoria I astfel încât să aibă capacitatea de a izola pacienţii infectaţi sau colonizaţi, înfiinţează o supraspecializare pentru asistenţii de igienă spitalicească şi alocă o linie de finanţare separată pentru fiecare unitate medicală în vederea combaterii şi prevenirii infecţiilor asociate actului medical.

„Astăzi, domnului Rafila nu-i lipseşte nimic. Are cei mai mulţi bani din istoria miniştrilor Sănătăţii, are legislaţie ridicată pentru siguranţa pacientului, are majoritate în Parlament, dar ştiţi ce n-are? Nu prea are chef de muncă. Asta e problema”, a susţinut Pop.

El a adăugat că mor oameni cu zile în spitalele româneşti din cauza infecţiilor intraspitaliceşti.

„Zilnic mor oameni în România de infecţii intraspitaliceşti şi zilnic se bagă gunoiul sub preş. Domnule Rafila, doamnă secretar de stat Pistol, dacă astăzi legea privind combaterea infecţiilor nosocomiale avea norme de aplicare poate că am fi reuşit să salvăm aceste vieţi şi multe altele care s-au pierdut nu doar în acest an, ci şi în ultimii ani. Domnule Rafila, plecaţi acasă, nu sunteţi nici harnic, nu sunteţi nici competent, nu sunteţi nici bine intenţionat. Sunteţi doar un politruc care nu face decât să se plimbe prin străinătate şi care îşi pune mâna la ochi când se confruntă cu problemele sistemului sanitar românesc, pe care încearcă să le acopere cu tot felul de declaraţii sforăitoare. De aceea, domnule Rafila, în numele dreptului la siguranţă al pacienţilor, vă cerem să vă daţi demisia şi să plecaţi din funcţia de ministru de care nu prea sunteţi deloc vrednic”, a completat Tudor Pop.

La rândul său, deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe ministrul Sănătăţii că se află de şapte zile „în vacanţă pe bani publici în Cuba” şi a spus că acesta trebuie să demisioneze pentru „cinismul”” de care dă dovadă.

„Avem un ministru al Sănătăţii care ieri a avut o întâlnire, să vă ţineţi bine, cu Ministerul Regiunii Caraibelor. Domnul Rafila este de şapte zile în Cuba, într-o vacanţă pe bani publici, împreună cu un consilier, Cătălin Lungu, care îi organiza cu firma lui evenimente la Societatea Română de Microbiologie. (…) Faptul că Rafila a încercat să distrugă Planul naţional de cancer este o crimă cu premeditare. Am folosit cuvinte slabe în Comisia de sănătate. Aţi spus că am jignit. Vă întreb ce spune un pacient cu cancer pe care îl amâni cu un an? (…) Uitaţi-vă la premeditarea distrugerii unui plan naţional de cancer cu care s-a lăudat Iohannis, Ciucă şi toată lumea. Refuzul lui Rafila de a face norme de un an pentru o lege care are consensul tuturor partidelor din Parlament este crimă cu premeditare şi bătaie de joc şi la adresa memoriei unui coleg din Comisia de sănătate. Rafila trebuie să demisioneze de pe planetă, nu doar de la Ministerul Sănătăţii, pentru cinismul de care dă dovadă”, a afirmat Ungureanu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Tăticul torţionar a făcut vreo 30 de crime, aşchia nu sare departe de trunchi.

  2. Rafila această le.pră psdistă care taie frunză la câini…

  3. Un PSDist să aplice legea?

  4. Unde sunt capcaunii acuma? Nu mai iesiti sa urlati „Rafila demisia” ?

  5. IN sfarsit USR-ul face opozitie cum trebuie, ar trebui sa fie la fel de duri in fiecare zi sa nu mai poata ascunde televiziunile de casa aceste realitati si toti sa vorbeasca numai si numai despre razboiul din Ucraina.

  6. Sataniștii știu să lege trei cuvinte, PSDist agramat ce ești.

  7. Tot ei au fost si inainte in spatele la astia asa ca nu vor face nimica.
    Pai cine a fost 25 de ani la guvernare, nu astia mai?

  8. Nu dispare comunistoidul, e tinut in brate de pezedisti!

  9. Ideal este de pus la prezidentiale … pt..castigat locul 2 …

  10. Nu vă mai bateți capul degeaba cu fătălăii de usristi.Locul lor este la spitalul de nebuni.

  11. Ce tupeu au avortonii ăștia de la Usr….