G4Media.ro

STUDIU Obezitatea este cauzată mai degrabă de o dietă bogată în calorii…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. „Totuși, există o dispută continuă în ceea ce privește cauza principală a obezității: alimentația sau lipsa de exercițiu fizic”

    poftim?

    „Deși exercițiul fizic nu este principalul factor declanșator al obezității, autorii studiului încurajează exercițiul regulat”

    ????????????

  2. E o falsa dilema, nu e niciun mister, e matematica pura. Arzi un numar de calorii pe zi, numar care creste daca ai activitate fizica. Mancarea contine si ea un numar de calorii. Daca diferenta intre ele e pozitiva, slabesti. Daca e negativa, te ingrasi. Daca sunt egale, greutatea ramane stationara.

    Iar tipul de mancare, neprocesata, ultraprocesata, etc. nu conteaza decat daca nu te uiti pe eticheta cate calorii au produsele respective si mananci cantitati dupa ureche. Daca mananci doua produse complet diferite, dar cantitatile din fiecare corespund aceluiasi numar de calorii, ambele vor avea exact acelasi efect asupra greutatii tale.

    Poti slabi chiar si mancand cea mai nesanatoasa mancare, si la fel de bine te poti ingrasa mancand cele mai sanatoase mancaruri. In functie de cate calorii contin, poti slabi mancand doar fast food si te poti ingrasa mancand doar mancare gatita acasa.

    Nu vorbesc teorie aici, am testat si practic de-a lungul mai multor ani. Am un ceas care estimeaza caloriile arse zilnic in functie de puls, pasi efectuati si greutatea mea. Si, daca mananc cu aproximativ 1000 de calorii sub caloriile arse zilnic calculate de ceas, slabesc cu aproximativ un kg pe saptamana (mai exact 800 de calorii diferenta pe zi sunt echivalentul a aproximativ 900 grame pierdute sau adaugate pe saptamana).

    Inca ceva, daca te cantaresti zilnic, fluctuatiile de greutate de pana la 2 kg de la o zi la alta (si chiar de la o saptamana la alta) nu sunt neaparat „reale”, pot depinde de multe lucruri. Dar, daca iti calculezi media greutatii pe intervale mai lungi, de macar doua saptamani, vei vedea ca tendinta de scadere sau crestere a greutatii este aproape complet liniara cand pastrezi zilnic o diferenta constanta intre caloriile mancate si cele arse. Asta e tot ce trebuie sa faci.

    Deci, problema este ca majoritatea persoanelor nu stiu cate calorii are mancarea consumata, si/sau nu stiu cate calorii ard zilnic. Daca nu te uiti pe eticheta la caloriile continute, este foarte usor sa sari calul, chiar si neintentionat.

    De exemplu, azi ma uitam pe meniul unui restaurant, doua produse similare din vita, acelasi pret, aceeasi cantitate, unul dintre ele avea cu 66% mai multe calorii decat celalalt. Deci doua persoane cu metabolism si nivel de activitate fizica similare, care mananca de la acelasi restaurant, in functie de produsul ales, pot slabi sau se pot ingrasa.

    In concluzie, activitatea fizica nu e suficienta, fara a controla consumul de mancare ca sa corespunda nivelului de activitate. La fel si invers, nu e suficient sa mananci putin, daca activitatea fizica nu este suficienta pentru a nu avea excedent caloric. Ambele conteaza, si e decizia ta cum iti atingi tinta de greutate: mancand mai putine calorii, facand mai multa activitate fizica, sau o combinatie intre ele.

    Singura diferenta este ca, teoretic, e mai usor sa mananci mai putin, pentru ca nu iti mananca foarte mult timp (trebuie doar sa citesti etichetele si sa calculezi caloriile), si nici nu te costa de obicei, ba chiar din contra. In schimb activitatea fizica necesita timp, uneori semnificativ, uneori si bani, si nu toata lumea are timp liber suficient la dispozitie, nu mai vorbesc de bani.

    Avand in vedere beneficiile suplimentare, cand timpul imi permite, prefer sa fac mai multa activitate fizica decat sa reduc semnificativ consumul de alimente. Dar depinde de situatia fiecaruia.