G4Media.ro

7,6 milioane de români au o ocupație, peste 11 milioane sunt inactivi…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

7,6 milioane de români au o ocupație, peste 11 milioane sunt inactivi sau șomeri

Populația activă a României este de 8,18 milioane de persoane, dintre aceste 7,68 milioane de persoane fiind ocupate, alte 496.000 de persoane sunt șomeri (majoritatea bărbați), arată datele recensământului publicate de Institutul Național de Statistică.

Populația inactivă cuprinde 10,8 milioane de persoane, din care pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentă două cincimi (39,5%), iar elevii și studenții aproape o treime (32,0%).

Datele recensământului arată așadar că doar 7,6 milioane de români au o ocupație în 2022, în timp ce 11,3 milioane de persoane sunt fie inactive, fie șomeri.

Populația activă a României a scăzut cu 1,1 milioane de persoane în ultimii 10 ani, arată datele din Recensământ 2022. Datele arată o tendință îngrijorătoare: scăderea populației României se produce în zona persoanelor active, în timp ce populația inactivă rămâne constantă, potrivit unei analize Economedia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. In ziua de azi ca sa fii activ e fensi sa fii angajat/a la stat. Trebuie doar sa ai pe cineva care sa garanteze pentru tine și ești ca si plantat acolo.

    • * angajat „și” la stat.
      G4… tastez prea repede?

    • @mihai, dinnpacate g4 nu mi-a aprobat celalalt comentariu.
      Foarte multi angajati la stat au și afaceri private. In timpul programului de lucru de 8 ore pe zi pentru cine crezi ca lucreaza?…

    • Eu am o dilema: am vrut sa ma angajez la stat.
      Am ajuns la interviul cu seful direct, s-a comportat arogant, agresiv. Eu cum trebuia sa procedez? Inghit si merg mai departe?
      Sa-l reclam, sa spun ca are nevoie de un psiholog.
      Sau la stat asta e mediul de lucru, ca „e” probleme grele…

    • Toate posturile bune sunt „da-te” 🤪

    • Tu vrei sa spui ca… sa iau lanintamplare, politistii sau cei de la rar nu au sercixeurile lor auto, sau
      rudele angajatilor dea anpc nu au magazine de comerț.
      De marii producatori sau importatori nu se leaga nimeni pentru ca are cine sa vegheze afacerile lor…

    • Dragos, aplica pentru un post de magistrat, judecator ce vrei si crezi ca iti place. Sunt locuri libere garla prietene, nu sta si te irosi pe net. Ciudat, dar 11 milioane romani nu vor sa munceasca

    • Adi, gandesti in bugete, Cele 3 puteri în stat · Puterea Executivă · Puterea Judecătorească · Puterea Legislativă …
      Ce sa aleg, manager sau executant?
      Cât priveste judecator – e nevoie de experienta

    • Mihai, grilele de salarizare la stat sunt publice sau le poti cere cd. Legii.
      Unele companii sunt obligate prin lege sa le publice, in Monitorul Oficial partea a 3a,… si te trimit sa le cauti tu acolo…

    • Cloudfare, nimeni nu are nevoie de sfaturi, de legi, de regulamente… corpurile de control chiar daca isi fac treaba si publica un raport – au un șef care-l va ignora. Care mai e rostul.
      Șeful de la stat e șef pîna nu mai e șef!

      Singurul sens vizibil e dat de majoritatea din comisiile parlamentare de specialitate

    • @Cloudfare
      Sau o alta varianta ar fi sa nu te angajezi acolo si sa cauti in alta parte. In timpul procesului de recrutare poti oricand invoca un motiv in mod diplomat sa te retragi. Ceva de genul, din motive personale am decis sa nu merg mai departe.
      In cel mai rau caz se ataseaza omul de tine la interviu si te suna sa-i explici de ce si tu-i explici ferm ca au intervenit niste probleme personale despre care nu poti discuta ca tin de privat si ca poate pe viitor vei aplica din nou si sa te astepte sa revii. Ii spui va caut eu.

    • @fatuca visatoare: i-am spus barbateste – instant ca nu e nimic special la institutia lui, desi stiam ca nu am dreptate. Posturile speciale sunt intotdeauna date deja

    • Bine ai facut.

    • În primul rând cifra reală ac.t.u.a.lă este de 1,4 milioane de bugetari. Având în vedere faptul c.er.t că statul a funcționat în 2008 cu 800.000 de bugetari foarte bine, rezultă incontestabil că cel puțin 600.000 de bugetari taie frunză la câini.

    • C.ifra reală ac.t.u.a.lă este de 1,4 milioane de bugetari. Având în vedere fa.p.tul c.er.t că statul a f.u ncț.ionat în 2008 cu 800.000 de bugetari foarte bine, rezultă inc.o.n.testabil că cel puțin 600.000 de bugetari taie f.ru.nză la câini.

  2. Păi dacă voi plătiţi doar bugetarii, asistaţii şi pilele şi vă aşteptaţi să se muncească alţii pentru toţi ăştia pe un salariu de să nu aţi ajungă nici două săptămâni unde credeaţi că o să ajungă măi reduşilor mintali?

    • @Era normal să se ajungă aicea – Iti inteleg supararea si ingrijorarea, zau, da’ fa-i ceva, mai omule, la limba aia romana ca mi s-au strepezit dintii incercand sa citesc ce scrii!

  3. Unii supraviețuiesc din pariuri și păcănele. De ce să își mai ia serviciu? Le place să trăiască riscant :))

    • Ca becap isi pot lua o diploma in drept de la o privata si oricand gasesc un post caldut la stat, daca „au pe cineva”

  4. Care persoane inactive?Habar nu aveți câte astfel de ,,persoane inactive”detin vile de 150-200m2,doua trei mașini scumpe,câștigă mii de euro lunar,nu figurează cu nici un venit lunar,eventual unul din familie(de obicei femeia)este angajat,iau lunar ajutor de la stat și râd de pr…știi care muncesc legal plătind biruri la statul incompetent care habar nu are(sau are?) cum se trăiește șmecherește în țară.

    • Nu știu daca ai fost fizic in interiorul unei institutii de stat… nepasare e senzatia… angajati simpli fara experienta pusi sa rezolve probleme complexe
      sau angajati superiori si atat (cu tine)

    • @Mihai – si atunci de unde atata ură pentru usr? Că parca astia sunt singurii care ar incerca sa elimine aceste obiceiuri stravechi si neproductive din mediul bugetar. Nu spun ca ar reusi, dar macar nu ar conserva actuala situatie cum fac istoricele partide politice prin analfabetii de seamă din fruntea lor.

    • Cât e… 30.000 euro limita la contract ca sa fie nevoie de SEAP?…

    • Consumabilele sunt pe alt buget…
      Sunt firme de stat care au card de cumparaturi… probabil nu sunt toți egali in drepturi

    • Pai citeste Art 7 Paragraful 1 Praguri | Lege 98/2016
      Companiile de stat (auto)finantate care au un presedinte, un CA sau ceva similar fac cam ce vor din punct de vedere contabil.
      Au doar niste praguri peste care tre sa dea niste bani inapoi la stat.

    • Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziţiona direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 132.519 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziţiei, fără TVA, este mai mică decât 441.730 lei.

    • Exista companii de stat care isi pemit sa doneze sau sponsorizeze… privatul

    • @Mihai. Spui ca nu stii pe nimeni care sa aiba si afaceri in privat. Uite, eu am lucrat doar la “privat” si cand aveam nevoie de contracte, documente, avize… trebuia sa lucrez cu firmele unora de la stat. Bine, nu ale lor. A lui nefasta sa, varu su, fracsu… cand directori din institutiile statului “ iti recomanda” sa lucrezi cu firma x ca altfel nu primesti hartia, as putea spune ca nu e rau sa ai si afaceri in privat ca angajat la stat dar sa conditionezi obtinerea unor drepturi e cam la limita legii.
      Pe de alta parte de ce s a ajuns ca la stat sa nu mai semneze nimeni ? Cine cumpara birorica, produse de curatenie, solutii IT sau orice altceva la suprapret ? De la care firme? Primari care conduc primaria prin delegare. Nu semneaza in mandat un act. Cine merge la DNA cu subsemnatul ? Ani de zile de abuzuri. Rebuturi cumparate la pret de lux. Daune in buget nerecuperate. Etc
      As vrea si eu la “privat” sa beneficiez de sporurile de la stat, bonuri de vacanta, spor de antena, de monitor, de confidentialitate, program redus, zilele libere legale care sunt doar la stat. Pile, interventii, cadouri, senzatia de mic mosier ca deh, am partidul in spate. Daca se plateste atat de prost si nu e bine, de ce mai vrea lumea sa se angajaze la stat ?? Daca la 6 milioane de angajati la privat ai 1 milion la stat si ti se pare putin, mai uita te in jur sa vezi si in alte tari. Nu tre sa mergi la etajul 2 sa depui o declaratie online…..

  5. Bugetarii sunt baza pentru menținerea la putere. Mulți bugetari, multe voturi. Partidul unic se descurca. Poate vă întrebați ce au cu pensionarii civili? Când erau tineri acești oameni au început o revoluție. Furată de actualii conducători.

  6. La următoarea MARE criză economică tot sistemul bine pus la punct de furat de la stat va fi imposibil de aplicat de jefuitorii țării adică vor avea o mare problemă, aia că vor trebui să muncească jj.E INEVITABIL.Daca trăiesc să văd clipa asta (șanse ff mari izi) va fi meritat tot stresul jajajaja

  7. Daca ca asistat, cocalar si smecheras bugetar e mai atractiva ca munca pentru care nici nu esti platit ce vreati mai sa fie fraiesi si sclavi si sa nu fie nici platiti popandailor?

  8. La regimul de taxare din România, numai în 2022 peste 13 mii de afaceri private sau inchis. Salariul minim s-a majorat numai să existe o taxa mai mare pentru bugetul de stat.. munca la stat e cu salarii majorate. Ex un politist comunitar/local ce tine de primărie are asa spre 8000-9000 lei brut.
    Un muncitor cu 35 ani de vechime in munca are o pensie de cca 1700 lei iar un asistat cu numai 15 ani de vechime primeste 1125 lei pensie. Practic nu mai esti incurajat sa muncesti. Directia este spre institutile de stat…cele mai corupte. Păi cum rămâne cu lupta împotriva corupției ?
    Da sa nu mai amintim despre privatii care lucreaza si la stat. Ex. medicii platiti 8 ore la spital, stau 2-3 ore si apoi fuga spre cabinetul medical propriu unde tocmai a trimis bolnavii din spital pentru analize etc. Sa incepi o afacere privata 100% … trebuie să te ții de cap ! Statul te trimite intr-un sistem in care esti fugarit de: ITM, FISC, BANCA sau CAMATARI cei mai mulți in primi 2-3 ani raman fara casele cu care au girat imprumuturi si apoi iau calea vestului, desigur dacă nu sunt ..politicieni pentru ei sistemul lucreaza diferit.
    Cam asta este in mare treaba cu activi si pasivi.

  9. Mai merita sa muncesti?

  10. Șomer e una, adică ia bani de la stat pe când inactivi de fapt sunt oameni care se descurcă pe cont propriu prin diverse activități/servicii, exceptând ăia care stau pe ajutoare exclusiv etc.

    Cei mai dead weight pt buget sunt tot barosanii pe pensii/salarii speciale și alte nuliăți care s-au proțăpit în poziții de conducere ducând România la sapă de lemn intelectuală.

  11. Nu-i bai! Daca fiecare isi ia al doilea job vor ajunge banii pentru PSD. Iar daca nu vor ajunge exista intotdeauna posibilitatea unui imprumut extrern care sa fie platit de copii si nepoti.

  12. Aici este o conversație între Dragoș și Mihai, nu mai e loc de alte comentarii !
    In speranța că totuși comentariul meu nu va fi șters, zic și eu doua vorbe: copiii și pensionarii nu sunt asistați social și nu toată lumea trebuie să muncească, de la naștere până la moarte, așa cum reiese din acest articol !!

  13. Până acuma criticau doar pensionarii că trăiesc pe spinarea altora, acum pun în aceeași oală și copiii, adică vor și pe ăștia să-i trimită la munca, din pătuțul de bebe direct pe șantier !! Capitalism sălbatic, de obicei doar in India oamenii muncesc, adică sunt „productivi” de la vârsta de 8 ani, le calcam indienilor pe urme ??
    Va salut, in speranța că publicați și acest mesaj !!