G4Media.ro

Predeal, Rupea și Codlea nu mai îndeplinesc criteriul „populație” pentru a fi…

Sursa foto: Facebook Primăria Orașului Predeal

Predeal, Rupea și Codlea nu mai îndeplinesc criteriul „populație” pentru a fi încadrate în categoriile oraș sau municipiu

Aproape 80 de orașe și municipii din România nu mai îndeplinesc criteriul „populație” în ce privește încadrarea lor în această categorie, după cum reiese din datele oferite de Recensământul populației de anul trecut. În județul Brașov există un municipiu și două orașe care nu mai îndeplinesc acest criteriu, transmite Rador.

„La noi, la Brașov, avem pe Predeal, pe Rupea și pe Codlea o populație mai mică decât în 2011, în sensul că ei chiar au căzut oarecum sub pragurile la nivelul cărora se aflau acum 10 ani”, a precizat directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Brașov, Mihaela Pâtea.

Datele culese la recensământ arată că Predealul are 4.020 de locuitori, iar Rupea 4.907 locuitori.

Legea prevede că într-o localitate, ca aceasta să poată fi încadrată ca oraș, trebuie să existe cel puțin 5.000 de locuitori.

De asemenea, municipii pot fi orașele cu minim 25.000 de locuitori, iar Codlea mai are, potrivit datelor culese, 20.534 de locuitori.

Prefectul județului, Cătălin Văsii, amintește că datele culese se referă la populația rezidentă, nu la cei care au domiciliul în aceste localități. În al doilea rând, vorbim de date provizorii.

„În privința eventualei reclasificări a unor localități, potrivit Legii Nr 351 / 2001 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național, secțiunea a IV-a – rețeaua de localități – trecerea localităților de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populației, prin referendum, și a instituțiilor implicate, în condițiile legii”, a precizat prefectul județului, Cătălin Văsii.

Până acum, în România modificările de statut ale localităților erau în sensul creșterii rangului, de la comună la oraș sau de la oraș la municipiu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...