G4Media.ro

Un studiu britanic a analizat comportamentul mai multor adulţi care la începutul…

Un studiu britanic a analizat comportamentul mai multor adulţi care la începutul anilor 1990 au petrecut primii ani din viaţă în orfelinatele din România: Lipsa de afecţiune în timpul copilăriei are consecinţe dramatice

Politicile din epoca Ceauşescu interziceau avortul şi utilizarea pastilelor contraceptive, în timp ce familiile fără copii erau supuse unei taxe speciale. Din cauza măsurilor luate de guvern, mulţi copii au ajuns în orfelinate în care condiţiile adesea erau infernale. Orfanii care s-au aflat în centrul studiului amintit, au fost adoptaţi, ulterior, de familii din Marea Britanie, transmite publicația infostart.hu, citată de Rador.

Potrivit specialiştilor, chiar dacă familiile adoptive au creat un mediu plin de dragoste şi grijă faţă de aceşti copii abandonaţi, lipsa de afecţiune în primii ani de copilărie a cauzat leziuni permanente ale creierului, scrie portalul qubit.hu.

Copiii care cresc într-un mediu fără dragoste, atenţie şi îngrijire, mai târziu se confruntă cu dificultăţi de învăţare, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), anxietate şi depresie.

Studiul a analizat creierul a 67 de subiecţi cu vârste cuprinse între 23-28 de ani, care au fost crescuţi în orfelinatele din România timp de 3-41 luni. Structura creierului celor care au suferit traume în timpul copilăriei a fost comparată cu structura creierului a 21 de adulţi britanci de vârstă similară, care s-au născut în Anglia şi au fost adoptaţi înainte de vârsta de 6 luni.

Potrivit rezultatelor studiului, creierul orfanilor regimului Ceauşescu a fost mai mic cu 8,6% în comparaţie cu creierul copiilor britanici. Un alt aspect important – potrivit studiului – este acela că leziunile cerebrale traumatice suferite în timpul copilăriei rămân pe viaţă.

Astfel, se pare că neuroplasticitatea (respectiv acea capacitate de adaptare a creierului prin care funcţiile anumitor părţi ale creierului care au suferit leziuni pot fi preluate ulterior de alte zone ale creierului) nici nu s-a format şi nici nu s-a dezvoltat mai târziu la aceşti copii traumatizaţi.

Sursa: Infostart.hu/ Rador/ Sursa Foto: Captură Youtube

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Da, românii sunt brutali şi lipsiţi de compasiune. Altfel nu ar putea să-şi distrugă propria ţară pentru profit.

    • E suficient sa observi ca pentru a intra la liceu e nevoie si de media generala a anilor din gimnaziu. Așa parlamentari avem!
      Nici nu vreau sa stiu ce e in mintea unui copil sau parinte care tremura la gandul ca ar putea lua un 8 care sa-i strice media sa nu mai poata intra la un liceu „bun” in bucuresti unde ai nevoie de minim 9.90 sa fii acceptat.
      Ce e in neregula cu oamenii ăștia?

  2. Ce-mi plac la ăștia e ca studiaza ce vor.
    Dar pe copiii maltratati fizic si psihic in scoala de catre profesori in timpul orelor in vazul întregii clase de ce nu îi intreaba direct. Multi dintre profesorii lor inca mai traiesc! Exista martori.
    De ce nu ne spun (profesorii) cine îi impingea pe vremea lui Ceausescu sa-i maltrateze pe copii?
    Securitatea sau directorul securist?
    Noi suntem acei copii

    • Știu un profesor de matematica a carui „specialitate” erau „castanele”. Clănțăneau dinții în gura elevului de a 5.a când primea o porție „servita” bărbătește de cadrul didactic.

    • Acolo unde am urmat scoala generala (o scoala serioasa din Cotroceni) in anii lui Ceasca un profesor de muzica avea obiceiul sa ii ridice de perciuni pe elevii care il deranjau. Presupun ca era foarte dureros.

    • Sunt mai multe studii, nu trebuie sa te superi ca articolul de mai sus nu a publicat despre studiul pe care il vrei tu. E un studiu facut de britanici la ei acasa, ce voiai? sa faca britanicii un studiu despre maltratarea copiilor romani in scolile din Roamania? Se poate, insa fii serios, de ce ar face-o ei si nu cercetatorii britanici.

      Empatizez cu ce spui (si e perfect adevarat ce spui), insa nu sunt de acord cu „Ce-mi plac la ăștia e ca studiaza ce vor.”. Ce are coada vacii cu stampila prefecturii? Pricepi?

    • @critic.anonim, si ei stiu, si noi stim doar ca ei au controlul.
      Macar britanicii au muzica buna
      https://youtu.be/mip8PIhUx0s

  3. Studiile de acest gen considera o singura variabila si ingora ansamblul. Au considerat cumva ca acei copii au fost sever malnutriti? Cine stie ce batai or fi primit acei copii din partea unor angajati care ii considerau o corvoada. Au considerat in studiul lor efectele asupra fatului ale stressului enorm al mamei care a avut ghinionul teribil al unei sarcini nedorite? Nu numai ca nu existau mijloace contraceptive, dar nici educatie sexuala nu se prea facea iar cartile din care sa citesti erau rare si nu le gaseai decat prin biblioteci.

    • Pai in afara de articolul asta sumar, ai citit cumva studiul sa vezi daca au luat in considerare si alte „variabile”? Daca nu ai citit, intreaba dar sa iti dai deja cu parerea si sa si tragi concluzii negative doar pe baza a ceea ce crezi tu ca ar fi … seamana cu Gadea de la latrina3 „avem DOVADA a ceea ce PARE a fi” – ai dovada a ceea ce este, nu a ceea ce pare a fi.

  4. Stiinta pedagogiei a evoluat enorm. Fostele tari din Est (si unele din Vest) nu au prins trenul din anii 70-90 si nici acum nu incearca sa-i recupereze pe cei de moda veche cu niste cursuri speciale. Sper ca cei tineri sunt mai actualizati, dar de fapt toti specialistii ar trebui reciclati la fiecare doi-trei ani, indiferent de varsta. Plus testati psihologic, caci multi nu ar trebui de loc sa fie profesori: sadici, narcisisti, se afla in fata clasei pentru ei, nu pentru copii. Teatru.

  5. Nostalgicii care probabil si-au trimis copiii in astfel de lagare, in acele cotete umane, inca mai lauda dictatarura celor 2 criminali analfabeti.
    ”Era biiiine, ne dadea de munca si case , aveam tot ce ne trebuie”, adica in traducere libera eram atat de bine spalati pe creiere incat o mare puscarie de ”egali” umiliti, tinuti in frig, intuneric si mizerie morala era vazuta prin propaganda si teroarea zilnica ca fiind ”epoca de aur”.
    FMM de mizerii fara coloana, fara suflet si fara un strop de demnitate umana.

  6. Nu-mi mai amintesc , cand a fost interzisa pedeapsa corporala (nuiaua) in scolile britanice ? parca era relativ recent,dupa 1960 – poate isi aminteste cineva…