G4Media.ro

ANPC vrea să închidă 6 luni unele magazine Cora, după ce a…

Sursa Foto: Pexels

ANPC vrea să închidă 6 luni unele magazine Cora, după ce a descoperit produse expirate, frigidere cu rugină și mucegai, insecte în tăvile de expunere / Ce spune compania

Produse expirate, frigidere neigienizate, insecte moarte în tăvile de expunere din vitrine, vitrine frigorifice ruginite sau cu mucegai sunt doar câteva din neregulile descoeprite de inspectorii de la protecția consumatorului în urma unor verificări în 4 magazine Cora din Capitală.

UPDATE Retailerul Cora afirmă că va rezolva în cel mai scurt timp situațiile descoperite de ANPC, cea mai mare parte dintre acestea fiind deja remediate.

„Patru hipermarketuri cora din București au primit controale din partea ANPC în cursul dimineții de astăzi. În urma controalelor au fost constatate o serie de situații pe care le rezvolvăm în cel mai scurt timp. Cea mai mare parte dintre acestea au fost deja remediate până la această oră. Relația cora cu autoritățile este una constantă și de dialog. Apreciem de fiecare dată observațiile experților ANPC și colaborăm pentru îmbunătățirea activității. Îi asigurăm pe clienți că am implementat toate măsurile de siguranță sanitară și alimentară în magazine, care sunt certificate Safeguard, astfel încât aceștia să aibă o experiență plăcută și sigură la cumpărături. Magazinele cora sunt deschise pentru toți clienții”, arată compania, într-un comunicat.

Știrea inițială

Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), în data de 29 octombrie 2021, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) din Regiunea București-Ilfov, coordonate de Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au efectuat o serie de verificări ale modului în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, la cele 4 puncte de lucru din această zonă ale S.C. România Hypermarche S.R.L. (Magazinele Cora).

Redăm mai jos comunicatul ANPC:

”În urma controlului, au fost înregistrate o serie de abateri importante, care au dus la amenzi contravenționale în valoare totală de 120.000 lei și dispunerea unor măsuri complementare importante, după cum urmează:
– oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele 4 magazine
– oprirea temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată
mezeluri, cofetărie, pește, produse alimentare promoționale – Cora Lujerului
legume-fructe, gastro, cofetărie, măsline vrac – Cora Pantelimon
legume-fructe, gastro, cofetărie, brânzeturi și carne vrac – Cora Văcărești ( incinta Mall Sun Plaza)
gastro – Cora Alexandriei
– propunere de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru Cora Pantelimon și Alexandriei.
Cele mai frecvente abateri de la legislația în vigoare, constatate de comisarii CRPC București-Ilfov au fost:
– comercializare fructe și legume ca fiind calitatea I, când in realitate acestea prezintă modificări organoleptice de aspect, culoare, consistentă, fiind improprii consumului uman,
– lipsa informării consumatorilor asupra faptului că, la anumite sortimente de citrice, coaja nu este destinată consumului uman
– comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită,
– nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro,
– nerespectare temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare,
– utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depășită,
– utilizare unor bureți de sârmă și coșuri de gunoi fără capac, în zona de gătire
– existența unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum și agregate frigorifice neigienizate,
– existența la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse ambalate fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora
– existența insectelor moarte sub tăvile de expunere din vitrinele asistate
– existența unor depuneri masive de praf pe ventilatoarele agregatelor vitrinei asistate
– absența, de pe etichetele de produs, a mențiunilor prezeneia ingredientelor cu potențial alergen, în produsele preparate în magazine și alte deficiențe de etichetare a produselor realizate în unitate
– prezența unor arsuri de la congelare la produsele congelate sau a unor acumulări de gheață în amablaj
– lipsa igienizării la vitrinele frigorifice de la raioanele de produse congelate
– utilizarea unor vitrine frigorifice cu rugină, exfolieri ale vopselei, grad avansat de uzură sau în care existau resturi alimentare, acumulări de apă și mucegai
– comercializarea diferitelor tipuri de murături (în oțet), constatându-se faptul că nu se precizeaza originea oțetului, precum și faptul că acestea sunt prezentate ca murături în oțet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic.

ANPC supraveghează cu maximă atenție, în continuare, piața pentru a verifica modul în care operatorii economici respectă reglementările în vigoare, în domeniu, și îi asigură pe cetățeni că depune toate eforturile necesare pentru ca eventualele încălcări ale drepturilor consumatorilor să fie prevenite sau stopate.”

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Nu înțeleg ce vă miră, asta este România. Și aici nu mai sunt de vină politicienii, cum ne place mereu să dăm vina pe ei…

    • asta este Romania cand blocul franco-german are monopol pe magazinele alimentare

      nu exista competitie aici, capitalism de colonie iuropean da dreapta

      tarile europene au cel putin un lant de magazine national menit sa intre in competitie cu cele straine, cat sa mimeze capitalismul ala cu piata libera fara monopoluri pentru care ne-am vandut agricultura si industria construita de tineretea bunicilor si parintilor nostri la fier vechi (tarile europene au industrie si agricultura 🙂 romania nu are voie sa aiba asa ceva, in numele capitalismului bineinteles, defapt nu avem voie sa intram in competitie cu industria si agricultura vestica, mancam si noi poate 5-25% din cota „lor” de piata, asa ceva nu se cuvine pentru o colonie), asa au facut si rusii in anii 1950 cu noi

    • Cum poti fi atat de naiv (sau de sarac cu duhul)?
      Bineinteles ca aici se vede, in modul cel mai splendid cu putinta, impactul negativ al influentei politicienilor prin numirea conducatorilor agentiilor exclusiv pe baza relatiilor de rubedenie (sau de abilitati de lustruire a bastonului vreunui animal „politic”).
      In cazul in care (contrar dorintei sobolanului cariat) seful ANPC nu ar fi fost vreun analfabet numit politic, atunci ar fi existat controale cu o frecventa adecvata in magazine si nu ar fi ajuns sa rugineasca frigiderele.
      Oameni buni, nu strainii sunt problema…
      Cei care ar fi trebuit sa verifice lucrurile sunt problema.
      Adica, ai nostri falnici ca stejarii, dobitoace diplomate (oameni care au facut facultatea la fara frecventa pe la universitati particulare precum colacu), cei care nu au lucrat o zi in viata lor desi sunt platiti cu sume de sute de ori mai mari precum postacii de pe aici sunt problema.

    • @BRAVOGUVVERNULDA: Care este problema ca cele mai mari lanțuri de magazine alimentare sunt franțuzești și nemțești? Sunt prezente și în Europa de Vest și nu cred ca acolo sunt așa probleme.
      Apoi, au concurenta din partea Mega Image care de origine este din Belgia.
      Dacă nu îți convine situația, zbate-te și adu franciza Tesco și în România.

  2. Ce s-a intamplat, nu a cerut magazinul certificate verzi la intrare si li s-au trimis toate controalele posibile pe cap?

    • Nu, au atras atenția că cei fără certificat verde nu au acces la mall, deși în magazinele alimentare din mall ar avea voie să intre, fiind produse esențiale. Așa că au făcut culoare separate de intrare pentru cei fără certificat și au anunțat în presă, iar domnii de la ANPC s-au simțit datori să repare onoarea creierelor varză de la grupul care decide cum se implementează restricțiile.

    • chiar si asa, asta nu ii scuteste de respectarea legii. daca aveau certificat verde era ok sa vanda produse alterate si sa aiba mizerie in galantare?

    • @Alina M: Nu te lasă să intri în centrul comercial fără certificat verde chit ca ca vrei sa cumperi ceva din farmacie sau din hypermarket.
      Am fost azi în Sun Plaza și asta este procedura.

    • @horatiu

      Nu, nu era ok să vândă așa ceva nici într-un caz. Constatam doar că ANPC doar ia salarii fără să facă nimic, se mai trezesc când le spune cineva că au șefi incompetenți, altfel dumnezeu cu mila. Dacă ieșea Cora în presă cu declarații, azi încă vindeau marfă expirată sau neconformă.

      Și mă deranjează că ăsta e un mesaj pentru toți comercianții, să nu miște în front dacă vor să facă afaceri ca de obicei. Și sunt sigură că toți au înțeles. Tot noi pierdem, o dată că vom cumpăra marfă expirată din alte părți fără ca ANPC să se sesizeze, a doua oară că nu taxăm incompetența celor care ar trebui să facă reguli clare.

  3. Mda, ANPC și-a luat salariul degeaba până acum. Noroc că cei de la Cora au atras atenția guvernului că unele restricții de circulație se bat cap în cap, iar altele sunt ambigue, altfel nu mergea nimeni în control.

    De aici observăm că statul își face treaba doar ca represalii pentru că i se atrage atenția asupra incompetenței și miserupismului, altfel îl doare la patină că sănătatea cetățenilor e pusă în pericol.

    • Care e probabilitatea ca ITM sa vina in control la firma privata la care lucrezi dupa ce reclami ca ANPC nu-si face treaba?
      Cam aceeasi de la Rise Project care au avut control de la ANAF.
      Doar la „răzbunari” e bun românul.

  4. Fascinant, cum merge ANPC sa controleze ceea ce se vede, ceea ce putem vedea si noi.
    Dar sa controloze calitatea produselor, existenta ingredientelor, lipsa lor. De exemplu procentul de aur din inelele de aur. Etc.

  5. La sesizarea tovarășului arahat de la Sanepid. Așa toarasu, combate.

    F m m de ciuhap

  6. Legea trebuie aplicata de catre toata lumea. Cei care circula prin acel culoar respira si inspira aerul doar din acel spatiu prin care trec? Din moment ce este un spatiu deschis(galerie comerciala), cand ai creat acel culoar ai incalcat legea.Cautam mereu tot felul de smecherii si chichitze, in Franta procedau asa? In nici un caz.

  7. Cândsunt găsite nereguli la Kaufland ori Lidl nu se dau numele expres tre’ să ghicești tu,când sunt găsite nereguli la concurenta imediat…hop numele.

  8. Chiar sa existe persoane care sa nu-si dea seama ca a fost un control la comanda?
    De fapt nu ma mai mir de nimic.

    • Evident ca-i la comanda. E aproape imposibil sa gasesti hipermarketuri curate. Langa mine este K***land si de fieacare data gasesc cate ceva in neregula. Daca veneau macar odata in timpul verii la un control in zona de fructe si legume, atunci acea zona era inchisa instant la cate nereguli erau. Acum multe nereguli se gasesc in zona de carne, mezeluri si la lactate. Chiar acum vreo saptamana am gasit la „oferta” un cotlet marinat expirat de 4 zile.

  9. Chiar luni am cumparat din Cora Lujerului un produs neconform. Am fost sa-l returnez, cu bonul, si mi-au zis ca nu mi-l iau inapoi pentru ca nu au ce face cu el, ca am deschis ambalajul si n-am decat sa-l arunc. Ca sa va dati seama la ce nivel sunt. Ar fi fost legal sa-mi recuperez banii dar lor nu le-a pasat.

    • Daca nu-i produs alimentar, ai tot dreptul sa-l returnezi in 14 zile, fara ca ei sa comenteze. Daca nu fac asta, te duci frumos la Protectia Consumatorilor si ii reclami. De abia asteapta sa-i amendeze.

    • Ești pe dinafară, la cumpărături din magazin fizic nu ai drept de retur. Doar la online. Că magazinul îți dă 30 de zile, e de la ei.

  10. In baza a ce lumea presupune ca a fost un control la comanda și de unde pana motivul este ca au criticat măsura Guvernului de a nu permite accesul celor nevaccinati în centrele comerciale unde au magazin?

    • In baza faptului ca de marti incoace, de cand au facut culoare separate prin mall-uri catre magazine, le-au trimis pe cap politia, politia locala, itm-ul, acum opc-ul. Problema e ca ‘organele’ nu au putut sa le arate baza legala care nu permite sa se faca acele culoare si de aici circul. Ai citit paragraful asta – ‘sunt prezentate ca murături în oțet, iar în lista de ingrediente se declară acid acetic’ – din lista de abateri?

    • Problema e ca ‘organele’ nu au putut sa le arate baza legala care nu permite sa se faca acele culoare.

      HG 1090/2021
      Art.12-(9) Accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării,
      testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 este
      permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea
      cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și în
      unitățile de alimentație publică în care se comercializează
      produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în
      afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor,
      cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de
      protecție sanitară.

      Aflate IN AFARA centrelor comerciale, da?
      Dar noi, romanii, suntem maestri in a gasi portite.
      Fumatul interzis? Deschidem fereastra si-l facem spatiu deschis.
      Acces permis pentru numai 10 persoane? Lasam 100, si dupa ce ia clubul foc dam vina pe aia dinauntru.
      Viteza maxima 90 km/h? Lasa ca mergem cu 9 km/h in plus, pentru ca am auzit noi pe undeva ca radarul nu stie sa faca diferenta.
      Alcoolul interzis la volan? Lasa, ca un paharel, doua, o sticla acolo nu se simte. Si daca moare vreunul, ghinion, nu mai avea zile, l-a chemat Dumnezeu la el…

      La comemorarea a 6 ani de la Colectiv, timp in care vinovatii ne rad in fata, sunt socat sa vad ca inca mai sunt oameni care gandesc „lasa, ca merge si asa”…
      Bogdan Gigina, va mai amintiti de el? A murit pentru ca un burtos cu falci trebuia sa ajunga repede acasa. A fost cineva condamnat? Nimeni! Pentru ca… „merge si asa”!

      Rusine!

  11. Singurul lant de magazine care a permis accesul nevaccinatior. Cum au anuntat asta, cum a venit control pt altceva., de ochii lumii. Controale si nereguli au mai fost, dar fara asa mare tam-tam. Acum scapa de amenda/inchidere pe sectiunile respective, daca dispare accesul nevacinatilor. Vom vedea. Se merge pe fortare vaccinare pe repede inainte pe toate fronturile, nu mai exista distantare sociala ca masura de protectie/limitare raspandire. Limitare numar clienti in magazin si limitare ore functionare erau sunt aiurea, doar creeaza inghesuiala. PS: Am certificat verde, ma plimb pe unde vreau :), doar ma deranjeaza fortarea vaccinarii.

  12. Fiat justitia et pereat mundus.

    Legea e lege. Sper ca statul roman e suficient de puternic pentru a face asa ceva. Avem nevoie de asemenea gesturi. Sanatatea romanilor e deasupra profitului unor politicieni vanduti. Exact asta trebuie sa arate statul roman acum: ca functioneaza. Ar putea sa inchida tot lantul de magazine, daca abaterile sunt grave. Indiferent de firma.

  13. La celelalte supermarketuri nu au fost controale. Probabil pentru ca doar la Cora nu cereau certificatul de vaccinat pentru accesul in magazinul alimentar. Se poate intelege ca sunt protejate lanturile Lidl, Penny, Megaimage, etc cu acces din starda. Oare de ce nu au prevazut in lege si modalitatea de a separa fluxurile de cumparatori astfel incat sa putem sa ne aprovizionam cu alimente de la orice furnizor? Exista trafic de influenta?

    • Ba au fost, prealuminatule!
      Si la Auchan au gasit aceeasi mizerie, si au propus aceleasi masuri, inchiderea magazinelor pentru maxim 6 luni.

      Dar nah, tu le stii pe toate. Ce sa te mai informezi?

  14. Mizerie la comandă, Cora n-a pus botu de demența lor cu „certificatul”. O să fac drumuri mai lungi doar să iau de la Cora de acum înainte.