
Zelenski promite o lege care va asigura independenţa instituţiilor anticorupţie, după ce Ursula von der Leyen şi alţi politicieni europeni îl avertizează în legătură cu legislaţia controversată ce pune în pericol ambiţiile ţării pentru aderarea la UE
Preşedintele Volodimir Zelenski promite să depună în Rada Supremă a ţării (parlamentul unicameral) un proiect de lege care va asigura „puterea sistemului de ordine publică” şi va păstra „toate normele pentru independenţa instituţiilor anticorupţie”. Promisiunea, făcută într-un mesaj video postat pe reţelele sociale, vine după ce mai mulţi politicieni de rang înalt din Europa, în frunte cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avertizat miercuri că noua legislaţie ucraineană referitoare la instituţiile anticorupţie pune în pericol aderarea Kievului la UE. De asemenea, în multe oraşe din Ucraina au avut loc proteste după adoptarea acestei iniţiative legislative, primele astfel de manifestări de la izbucnirea războiului cu Rusia, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
„Desigur, toată lumea a auzit ce spun oamenii în aceste zile – pe reţelele sociale, între ei, pe străzi. Toate acestea nu sunt în zadar. Am analizat toate preocupările, toate aspectele care trebuie schimbate şi care trebuie intensificate. Voi propune parlamentului ucrainean un proiect de lege care va fi un răspuns, care va asigura puterea sistemului de ordine publică. Şi nu va exista nicio influenţă sau intervenţie rusă în activitatea organelor de ordine publică şi – foarte important – vor exista toate normele pentru independenţa instituţiilor anticorupţie”, a declarat Zelenski în mesajul său video.
„Aştept cu nerăbdare din partea grupului nostru de conducători ai organelor de drept şi anticorupţie, din partea Procurorului General al Ucrainei, propuneri de norme care să funcţioneze. Acesta va fi un proiect de lege prezidenţial, pe care îl vom implementa în cadrul strategiei noastre de transformare a statului”, a adăugat Zelenski, citat de Ukrainskaia Pravda.
Potrivit preşedintelui, la o recentă întâlnire cu şefii organelor de drept şi anticorupţie s-a convenit ca şefii instituţiilor să propună împreună un plan de acţiune şi „măsuri concrete” care pot „consolida puterea legii în Ucraina”.
Luni, serviciul ucrainean de securitate (SBU) a efectuat aproximativ 80 de percheziţii vizând 19 angajaţi ai Biroului Naţional Anticorupţie (NABU) din diferite regiuni ale Ucrainei.
A doua zi, Rada Supremă a adoptat legea nr. 12414 cu modificări la Codul de procedură penală, conform cărora NABU şi SAP (Parchetul Naţional Anticorupţie) devin dependente de deciziile procurorului general. Marţi seara, Zelenski a şi promulgat legea.
În multe oraşe din Ucraina au avut loc proteste după adoptarea acestei iniţiative legislative, pentru prima dată de când tancurile ruseşti au trecut graniţa, în februarie 2022.
Potrivit criticilor, noua lege promulgată de Zelenski anulează independenţa organismelor de combatere a corupţiei din Ucraina.
LIDERII UE TRANSMIT UN VAL DE AVERTISMENTE CĂTRE ZELENSKI
Miercuri, politicieni europeni de rang înalt au avertizat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pune în pericol ambiţiile europene ale ţării sale, scrie POLITICO. Liderii UE l-au îndemnat pe Zelenski să demonstreze că rămâne angajat faţă de valorile democratice europene după semnarea legii controversate, care, potrivit aliaţilor europeni, ameninţă să submineze fatal eforturile Ucrainei de a adera la blocul comunitar.
„Preşedintele Comisiei Europene a luat legătura cu preşedintele Zelenski în legătură cu aceste ultime evoluţii”, a declarat pentru POLITICO Guillaume Mercier, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. „Preşedinta von der Leyen şi-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la consecinţele amendamentelor şi a solicitat explicaţii din partea guvernului ucrainean. Respectarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt elemente fundamentale ale Uniunii Europene. În calitate de ţară candidată, Ucraina trebuie să respecte pe deplin aceste standarde. Nu poate exista niciun compromis”, a adăugat Mercier.
Preşedintele Consiliului European, António Costa, i-a transmis, de asemenea, lui Zelenski îngrijorările pe care le are şi a solicitat explicaţii, a declarat un oficial al UE pentru POLITICO, sub condiţia anonimatului.
La Bruxelles, oficialii UE au încercat în mod activ să impulsioneze Ucraina în procesul de aderare, în ciuda opoziţiei viguroase a premierului ungar Viktor Orbán. Acum, progresul Ucrainei riscă să se împotmolească şi mai mult, întrucât chiar şi aliaţii săi apropiaţi reamintesc Kievului că reformele în domeniul statului de drept şi al luptei împotriva corupţiei sunt condiţii prealabile esenţiale pentru aderarea la UE, care nu pot fi compromise, menţionează POLITICO.
Într-un avertisment explicit, ministrul german de externe Johann Wadephul a scris miercuri pe X că „limitarea independenţei agenţiilor anticorupţie împiedică avansarea Ucrainei către UE”.
SPRIJINUL UE PENTRU UCRAINA „NU E UN CEC ÎN ALB”
Deşi purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat marţi după-amiază că suspendarea ajutorului financiar pentru Ucraina nu este luată în considerare, unii oficiali de la Bruxelles şi din capitalele europene au reamintit miercuri că şi acesta depinde de reformele statului de drept din Ucraina.
„Ucraina aparţine Europei şi sprijinul nostru se îndreaptă către poporul său. Dar sprijinul nostru nu a fost şi nu va fi niciodată un cec în alb pentru orice acţiune a guvernului”, a scris ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, pe X, adăugând că a transmis acest mesaj ministrului ucrainean de externe, Andrii Sîbiha.
Comisarul pentru economie, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri pentru Financial Times că asistenţa financiară acordată Ucrainei este „condiţionată de transparenţă, reforme judiciare (şi) guvernare democratică”.
Suedia este unul dintre cei mai vocali şi mai dedicaţi susţinători ai aderării Ucrainei la UE. Dar chiar şi Stockholmul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la modificarea adusă Codului de procedură penală. Ministrul suedez al afacerilor externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat pentru POLITICO: „Noua lege adoptată, care plasează Biroul Naţional Anticorupţie şi Parchetul Specializat Anticorupţie sub controlul Procuraturii Generale, ridică semne de întrebare serioase cu privire la independenţa autorităţilor anticorupţie din Ucraina”.
REGRES DEMOCRATIC
De luni de zile, activiştii ucraineni şi opoziţia trag semnale de alarmă cu privire la regresul democratic din Ucraina – de la refuzul guvernului de a numi un şef independent al Biroului pentru Criminalitate Economică până la urmărirea penală a activistului anticorupţie Vitali Şabunin.
Oficialii europeni au ales însă să nu răspundă public la aceste incidente, ceea ce, potrivit lui Shabunin, l-a încurajat şi mai mult pe Zelenski.
Deputaţii din opoziţie au anunţat că vor solicita UE şi altor instituţii occidentale să exercite presiuni asupra Kievului pentru a-l determina să revină asupra deciziei.
Mulţi ucraineni consideră partenerii occidentali ca fiind ultima pârghie asupra guvernului de la Kiev, în absenţa alegerilor în timpul războiului, iar după votul parlamentului de marţi şi promulgarea legii de către Zelenski în aceeaşi seară, mulţi consideră că această pârghie a dispărut.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a trimis marţi o scrisoare către biroul preşedintelui ucrainean, avertizând că această măsură ar submina reputaţia Ucrainei şi potenţialele investiţii în apărare şi reconstrucţie. Cu toate acestea, în ciuda criticilor tot mai intense din ţară şi din străinătate, Zelenski nu a dat semne că ar renunţa la decizia sa, miercuri dimineaţă, insistând că NABU şi SAP îşi vor continua activitatea în ciuda noii legislaţii.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.