G4Media.ro

WWF: 40% din transporturile de lemn care ies din pădurile din Sibiu…

Sursa foto: WWF România

WWF: 40% din transporturile de lemn care ies din pădurile din Sibiu și Brașov sunt ilegale / Direcția Silvică SIbiu: ”Un procent așa de mare nu putea să treacă de noi” / Primar: ”Exclus”

WWF România anunță într-un comunicat de presă că s-a constat că 40% din transporturile de lemn care au ieșit din păduri într-o săptămână de monitorizare s-au dovedit a fi ilegale. În Sibiu, autoritățile susțin că procentul este exagerat, scrie Turnul Sfatului.

„Timp de 7 zile, am monitorizat video toate transporturile de lemn care ieşeau din pădure în diferite locaţii din judeţele Braşov şi Sibiu. Rezultatul este sumbru: peste 40% dintre transporturi sunt ilegale. Fără a avea pretenţia unei relevanţe statistice pentru a reflecta imaginea recoltărilor ilegale la nivel naţional, rezultatele sunt absolut îngrijorătoare, având în vedere faptul că toate locaţiile în care am realizat acest eşantionaj nu erau considerate până acum zone de risc în ceea ce priveşte prevalenţa exploatărilor ilegale. Pe măsură ce lemnul de foc este, ironic, tot mai scump şi greu de găsit, populaţia a decis să se descurce pe cont propriu. Din totalul transporturilor de lemn surprinse pe camere, 26% au fost transporturi de lemn de foc (camionete, atelaje) fără documente precum aviz/cod SUMAL”, anunță WWF România într-un comunicat de presă.

Directorul Direcției Silvice Sibiu, Ilie Troancă, susține că procentul de 40% de transporturi ilegale e o exagerare. El spune că în realitate ar fi vorba de 1, 2 procente.

”Să transmită informațiile la poliție, să le cerceteze. Din punctul meu de vedere, e o exagerare extraordinar de mare a unui ONG. Eu nu am avut informația asta, dumneavoastră mi-ați dat-o. Nu zic că nu se confirmă nimic, nu pot spune asta, dar e extraordinar de mare procentul de 40%. Corect e să-i dea în justiție, să facă sesizări”, spune primarul Ilie Troancă.

Conform unei hărți întocmite de WWF, pe teritoriul județului Sibiu o zonă ce acoperă comunele Sadu, Râu Sadului și Rășinari ar fi cea în care se constată masiv exploatări ilegale ale lemnului.

Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan spune că procentele vehiculate de WWF România sunt exagerate. ”Nici nu pot să concep așa ceva”, spune primarul comunei Sadu, conform hărții ONG-ului, ar fi sub pericolul exploatărilor ilegale.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. 200 mod euro profit netaxat scos anual din tara din energie, petrol, gaze, bănci, resurse….

  2. E normal, a crescut cererea, trece lumea de pe gaz pe lemn acolo unde se poate. Ar trebui să existe o cale legală de a creste producția de lemn!

  3. Acesta este unul dintre ong-urile care a blocat in justitie continuarea lucrarilor la cele 11 hidrocentrale care nu pot produce acum energie verde si ieftina.

    • Ai uitat sa specifici ca acele hidrocentrale sunt in arii protejate si dupa finalizare ar produce doar 2-3% din totalul energetic national.

    • Ai uitat sa spui ca in faza de proiectare acelea nu erau arii protejate, ele au devenit intre timp.

    • Fă, muicoano, n-ai crăpat?

  4. Ponderea lemnului extras ilegal este probabil mai mare de 40%….Și da, primarul are dreptate, acest lucru nu este posibil decât cu complicitatea lui.

  5. Vrem în Schengen mai repede!
    A zis Ciolacu că merităm.

  6. No ni ma cine fura!