G4Media.ro

WSj: Războiul din Gaza – Israelul afirmă că a ucis, neutralizat ori…

Sursa foto: MAHMUD HAMS / AFP

WSj: Războiul din Gaza – Israelul afirmă că a ucis, neutralizat ori arestat 20.000 din cei 30.000 de membri ai Hamas și că a distrus 17 din cele 24 de batalioane combatante ale Hamas

Analiză THE WALL STREET JOURNAL, citată de Rador Radio România:

Poate că ați ratat vestea pe fondul defetismului din presă, dar Israelul câștigă războiul din Fâșia Gaza. Hamas suferă pierderi tot mai grele, iar sprijinul pentru efortul de război israelian persistă pe tot globul mai mult decât se așteptase organizația teroristă.

Războiul e departe de a se fi încheiat, însă bastionul sudic al Hamas, Khan Younis, e pe punctul de a cădea. Civilii au părăsit gradual localitatea, iar rămășițele forțelor Hamas sunt încercuite în partea vestică a orașului. Forțele Israelului avansează din toate direcțiile, iar ele luptă deja intens în subteran.

Restricțiile administrației Biden și precauția israelienilor au încetinit războiul, dar gândiți-vă că bătălia din Mosul cu ISIS din 2016-17 a durat nouă luni. „Mosul a fost o singură bătălie, într-un singur oraș, contra a 3 până la 5 mii de militanți cu fortificații precare. Israelul luptă multiple bătălii în șapte orașe contra a 30.000 de militanți cu orașe subterane de uz militar construite sub zone civile”, a scris John Spencer, șeful catedrei de studii de război urban din cadrul Institutului de Război Modern al academiei militare West Point.

Israelul are nevoie de timp pentru a obține victoria, iar Hamas contează pe faptul că puterile occidentale vor refuza să-i acorde acel timp. Războiul din Gaza din 2009 a fost oprit după trei săptămâni, cel din 2014 după șase. „Strategia CNN”, adică utilizarea scuturilor umane pentru a obține simpatia presei, a funcționat de fiecare dată pentru Hamas.

Dar deocamdată nu și acum. Masacrul din 7 octombrie a fost mult prea brutal. Actualul război a trecut de 120 de zile, dar America și Europa refuză încă să ceară încetarea focului.

Israelul afirmă că a ucis, neutralizat ori arestat 20.000 din cei 30.000 de membri ai Hamas și că a distrus 17 din cele 24 de batalioane combatante ale Hamas. Aceste pierderi au împiedicat Hamasul să desfășoare manevre militare și i-au redus tirurile cu rachete asupra Israelului cu peste 95% față de primele zile de război.

Israelul a eliberat 110 ostatici, dar conducerea statului rămâne sub presiune internă, fiindcă alți 132 sunt captivi încă. Administrația Biden se folosește de această presiune internă pe post de pârghie diplomatică pentru a obține un acord referitor la ostatici și o pauză prelungită a războiului care, speră ea, s-ar putea transforma în armistițiu. Ce mai contează că a lăsa Hamas la conducerea teritoriului e definiția înfrângerii Israelului. Oricât de lungă ar fi pauza luptelor, Israelul va fi probabil silit să le reia după aceea.

Poate că de aceea se opune Hamas pauzei și acordului propuse de SUA, cerând în schimb un armistițiu care în mod garantat nu poate fi acceptat de Israel. Nu uitați că Hamas a consimțit la primul acord privind ostaticii după ce Israelul cucerise Gaza City mai rapid decât anticipau teroriștii. Un avans israelian acum i-ar putea împinge pe teroriști la Rafah, ultimul mare refugiu pe care-l mai are Hamas, chiar pe granița Fâșiei Gaza.

Odată ce ultimele brigăzi ale Hamas vor fi fost înfrânte, va mai fi nevoie de timp pentru o verificare metodică a Fâșiei în căutare de celule și elemente de infrastructură ale teroriștilor. Israelul curăță spațiul urban și tunelurile într-un „ritm istoric”, afirmă Spencer, însă rețeaua de tuneluri e vastă și soldații descoperă muniție într-o mulțime de locuințe.

Sarcina Israelului e să finalizeze treaba în 2024, dar se va menține sprijinul politic al SUA? Administrația Biden, deși ezitantă, continuă să-i ofere muniție și protecție diplomatică – pe care i-ar fi foarte dificil să i le retragă. Cel mai nou sondaj Harvard CAPS-Harris relevă că o mare majoritate a americanilor susține Israelul și obiectivele lui de război.

Și liderii aleși ai Europei se mențin pe poziție, iar nici un stat arab nu a denunțat Acordurile Abraham. Doar Iranul, care și-a și întețit războiul regional contra SUA, aplică presiune. Nici măcat Curtea Internațională de Justiție a ONU n-a îndrăznit să ceară o încetare a focului.

Câștigarea războiului nu garantează și câștigarea păcii după aceea, însă ea e esențială pentru securitatea Israelului și pentru ca palestinienii să poată avea o șansă la o viață normală în Gaza. (Traducere: Andrei Suba)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...