G4Media.ro

Week-end fantastic pentru performerii români: titluri, medalii de aur și recorduri mondiale…

Foto: Colaj Inquam / WTA / Federația de Canotaj

Week-end fantastic pentru performerii români: titluri, medalii de aur și recorduri mondiale în tenis, înot și canotaj. De ce fotbalul e repetent?

Sfârșitul de săptămână a adus performanțe majore pentru performerii români din sport. Medalii și recorduri mondiale, iar unele discipline sportul românesc par să iasă din marasmul care a dus la bilanțuri dezamăgitoare la ultimele două jocuri olimpice. Explicația? Eforturi individuale excepționale (Simona Halep și David Popovici), sisteme funcționale conduse de foști sportivi de top (înot, canotaj), muncă enormă. Adică exact ce lipsește de la naționala de fotbal, cel mai urmărit sport în România.

Week-end-ul a fost marcat de performanța ieșită din comun a înotătorului David Popovici, care, la doar 17 ani, a stabilit un nou record mondial la proba de 100 metri liber. Popovici a câștigat astfel medalia de aur la Campionatul European și s-a calificat cu șanse reale și în finala de 200 metri liber, care are loc luni seară la Roma.

David Popovici este, fără dubiu, un sportiv ieșit din comun. Toți specialiștii în domeniu vorbesc despre o tehnică aparte, un sportiv dotat cu calități native rarisime. Toate calitățile sunt dublate de antrenamente istovitoare, Popovici fiind un exemplu clar de etică a muncii. Plus, în cazul său particular, norocul de a avea o familie care l-a susținut permanent și un antrenor cu care face o echipă perfectă. Dar David Popovici face parte dintr-o generație de înotători cu rezultate promițătoare, iar mai mulți specialiști citați de presa sportivă arată că și organizarea federației de specialitate, condusă de fosta mare înotătoare Camelia Potec, are un rol în trierea, selectarea și sprijinirea sportivilor de perspectivă.

Canotajul a fost un alt sport care a performat excepțional în acest final de săptămână. Sportivii români au încheiat en fanfare cel mai bun campionat european din istorie, după cum arată Gazeta Sporturilor, cu 5 medalii de aur și 3 de bronz. Și aici contează mai mulți factori: munca de ocnaș (canotajul este unul dintre cele mai dure sporturi), talentul individual și condițiile de pregătire. Or, cu Elisabeta Lipă în fruntea federației, declinul accentuat din ultimul deceniu al acestui sport de tradiție în România pare să se oprească. Iar dacă citiți declarațiile lui Lipă de când a preluat conducerea federației, veți vedea două idei repetate obsesiv: muncă și organizare.

În cazul Simonei Halep, campioana de la Toronto revenită după o perioadă marcată de accidentări și schimbări majore în viața personală, e de remarcat perseverența extraordinară și ambiția care au transformat-o într-una dintre marile jucătoare de tenis din istorie. E exemplul clar de reușită individuală, de performeră care datorează totul propriului talent și familiei care a făcut cele mai mari sacrificii pentru a o ajuta. O etică a muncii mai presus de îndoială e, de altfel, explicația esențială pentru menținerea în top a Simonei Halep timp de un deceniu.

Un succes a venit și la tenis de masă, unde Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu au ajuns în semifinale la dublu mixt la Campionatul European şi şi-au asigurat o medalie, indiferent de rezultatul meciului. Cu o tradiție îndelungată, o federație condusă de un sportiv – politician (Cristinel Romanescu, fost deputat PNL), tenisul de masă ne dă speranțe pentru viitoarea olimpiadă de la Paris din 2024.

Rezultatele prestigioase obținute în aceste sporturi în doar câteva zile pun și mai tare în lumină eșecul echipei naționale de fotbal, sportul care are în continuare cea mai mare audiență în România. Iar dacă echipele de club mai reușesc să producă unele performanțe – fie și în cea mai slabă competiție europeană sau prin ”exportul” de fotbaliști către campionatele din vest, federația condusă de Răzvan Burleanu s-a transformat într-o gaură neagră ce înghite sume uriașe și produce înfrângeri pe linie. Ajuns la al treilea mandat – reales cu o unanimitate demnă de perioada comunistă, Răzvan Burleanu e exemplificarea contra-selecției ce operează în multe domenii.

Răzvan Burleanu e un personaj cu zero relevanță în fotbal, sprijinit masiv atât de politicieni, cât și de personaje apropiate de serviciile secrete. Ascensiunea lui nu se bazează pe nici o performanță sportivă ori managerială, iar mandatele de președinte al federației demonstrează că șeful FRF e pur si simplu o nulitate ca manager. E suficient de lecturat lista oamenilor-cheie din instituția pe care o conduce: nici un personaj cu credibilitate, know-how ori performanțe reale.

Or, sportul profesionist, mai ales fotbalul, nu poate ajunge la performanțe decât după crearea și implementarea unei strategii de succes. Timp de două mandate, Burleanu & co nu au reușit să aducă măcar un antrenor de top la națională, necum să producă o strategie implementată la firul ierbii. Iar acum, la FRF, singura strategie valabilă e de fapt menținerea lui Burleanu în funcție, indiferent de cât de catastrofale sunt rezultatele naționalei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Merita mentionate si medaliile jucatorilor de tenis de masa.

  2. e repetent pentru ca unul ca Becali si altii ca el in loc sa dezvolte fotbalul sa-l ajute sa creasca sa faca performanta vand fotbalistii ca pe oi. banu sa iasa nu performanta.

    • Nu se investește în tineret,nu există pepiniere cu răsaduri valoroase,școli sportive comuniste ca pe vremuri,cu floarea genialului Hagi nu se face primăvară,se mulțumesc cu ciurucurile streine de la masa de prânz ale marilor cluburi internaționale,poate e și codul genetic specific localnic care e bun să te strecori la mijloc de codru des dar nu să fugi inspirat după o minge în felul căinilor ogari după o mascotă de iepure de vină.

  3. fotbalul e repetent pentru ca vestitele academii ale generatiei de aur nu scot nimic,nici o valoare.cind ai antrenori la grupele de copii care iau bani de la parinti pentru ca sa joace copilul in detrimentul altui copil care este mai talentat dar parinti nu au banii .fotbalul e supe mdiatizat ,cum le da perisori la miustata se gindesc doar la tatuaje ,masini ,gagicute vedete pe sticla .ati avuzit asa ceva la David Popovici ? si binenteles cei 7 anii de acsa ,educatia parintilor face totii banii.Toata lumea il Blameaza pe Burleanu .Nasu Sandu a avut noroc cu o generatie talentata si inca neobisnuita cu fitele de vedete.acuma sunt unii fotbalisti daca pot sa le spun asa ,ca sa nu le spun prieteni cu fotbalistii care dupa 45 de minute de joc ii inteapa ficatul.astia nici sa bea nu stiu in afara de red bull.

  4. Fotbalist român azi: freză,tatuaje, mașini scumpe,discoteci, băuturi fine, distracții,cu ochii după afaceri,bani mulți!când e să își facă meseria: ratări,certuri,popi,scandal, indisciplină!când se va începe cu cel mult 4000euro/lună atunci fotbalul românesc va căpăta valență!când va redeveni sport,nu afacere!ambiția spune multe,la fel că și corupția! ăsta e circ nu fotbal!

  5. Pai, uitati-va cine e in fruntea MInsiterului Sportului: un individ ZERO ca manager, un politruc pus de UDMR, ca toti ceilalti mpolitruci numiti in fruntea celorlalte Ministere!
    Va reamintesc ce ne promite Programul de guvernare al PSD+PNL+UDMR, Program votat in Parlament la investirea Guvernului Ciuca, la Capitolul Ministerul Sportului, Paginile 207-215:
    „Obiective strategice pe termen mediu în domeniul sportului:
    1. Elaborarea și implementarea Strategiei Naționale pentru Sport;
    2. Redefinirea cadrului legislativ în domeniul sportului;
    3. Reformarea sistemului de specializare a antrenorilor;
    4. Dezvoltarea și promovarea sportului de masă;
    5. Definirea unor noi programe de finanțare în domeniul sportului;
    6. Promovarea activităților fizice și a sportului pentru sănătate;
    7. Reorganizarea sistemului sportiv pentru sportul paralimpic;
    8. Dezvoltarea, promovarea și susținerea sportului de performanță:
    9. Promovarea de programe la nivel național pentru creșterea bazei de selecție
    pentru sportul de performanță și a numărului sportivilor legitimați;
    10. Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sportive;
    11. Investiții susținute în infrastructura sportivă pe tot teritoriul țării;
    12. Reforma finanțării sportului;
    13. Digitalizarea domeniului sport.”

    L-ati auzit vreodata pe Ministrul Sportului vorbind despre vreo Strategie asa cum promite Programul de guvernare?!
    NU si nici nu il vom auzi, asa cum nu auzim nici un Minsitru care sa mai pomeneasca bietul Program de guvernare cu care guv Ciuca a fost votat de Parlament….

  6. FRF este o Institutie VINOVATA de Fotbal Prost, Inept chiar.

  7. Pentru cine vrea sa stie ce ne promite Programul de guvernare al monstruoasei coalitii PSD+PNL+UDMR, Program votat de Parlament la investirea Guv. Ciuca:
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/document-nicolae-ciuca-a-depus-la-parlament-lista-de-ministri-si-programul-de-guvernare-1747081

  8. Întrebarea e de ce e fotbalul suprareprezentat în presa inclusiv în g4media.
    Pe un site sportiv de azi dimineață primele 4 stiri erau despre Becali și fcsb. Titlul de la Toronto al Simonei halep era la „și altele”

  9. Ca si in politica, fotbalul are multi bani si este parazitat de repetenti !

  10. Fotbalul e repetent pentru ca coruptia poate face jocul, ca sa zic asa. Incepind de la seful federatiei de unde se impute totul. In cazul unui sport individual te poti descurca singur cu sustinerea familiei, fara sa-ti poata pune bete in roate DECISIV o federatie corupta. Vezi cazul Halep sau Popovici. Chiar si o echipa mica se poate descurca singura in anumite sporturi insa nu la fotbal.

  11. A fost un weekend frumos. M-am bucurat mult sa ascult imnul Romaniei.

  12. Mi se pare total lipsit de respect si etica sa aduci in discutie eternul fotbal intr-un articol in care ar fi trebuit aplaudata performanta unor oameni. Oribil.

  13. Stiti vorba aia? Nu-i prost ala care cere, e prost ala care da.
    Cat timp poporul inca face audienta pt alde Behehecali si toate nulitatile care fac figuratie pe teren, se vor inghesui ca mustele la un ban picat degeaba. Cand nu s-o mai uita nici naiba la ei, cand nici un reporter nu va stii cine-i (vroiam sa zic un nume de conducator de club de fotbal insa , spre lauda mea, nu mai stiu nici unul, poate Becali daca mai exista), atunci vor pleca sa paraziteze pe altundeva si poate se curata si sportul „rege”.

    Superliga :)) HAHAHAHA!!! Cum sa-i spui „SUPERLIGA?!?!?!

    Penibiliga? Votam?