G4Media.ro

„Vrem să ştim ce respirăm”. Protest al comunităţii Declic în faţa Ministerului…

„Vrem să ştim ce respirăm”. Protest al comunităţii Declic în faţa Ministerului Mediului

Aproximativ 50 de membri ai comunităţii civice Declic au protestat miercuri după amiază în faţa sediului Ministerului Mediului. Înarmaţi cu pancarte în formă de nori pe care erau scrise mesaje antipoluare, dar şi cu măşti de gaze din al Doilea Război Mondial, protestatarii au cerut modernizarea Sistemului Naţional de Monitorizare a Calităţii Aerului şi raportări în timp real către Agenţia Europeană de Mediu.

„Vrem să ştim ce respirăm”, „Aerul nostru e praf şi pulbere”, „Avem dreptul la viaţă, avem dreptul la aer curat”, au fost câteva dintre mesajele care se puteau citi pe pancartele protestatarilor.

După evenimentul din faţa ministerului, reprezentanţii Declic au avut o discuţie cu ministrul Mediului, Costel Alexe, căruia i-au înmânat cele peste 14.000 de semnături pe care le-au strâns în urma petiţiei ”Aer pentru viaţă”. Potrivit iniţiatorilor acesteia, Bucureşti, Braşov şi Iaşi se află deja sub monitorizarea Comisiei Europen. Mai grav este că alte 10 oraşe din ţara noastră sunt la un pas de a ajunge în această situaţie din cauza poluării excesive şi a raportărilor eronate.

„Am venit la Ministerului Mediului să depunem cele 14.000 de semnături ale comunităţii Declic în campania „Aer pentru Viaţă”. Cerem urgent ministrului Mediului să modernizeze urgent Sistemul de Monitorizare a Calităţii Aerului şi să transmită în timp real către Agenţia Naţională de Mediu datele privind calitatea aerului. Considerăm că doar aşa vom evita situaţii precum cea de la începutul săptămânii, atunci când inclusiv autorităţile au aflat de pe Facebook că aerul este poluat în capitală. Cu 900% mai poluat decât prevede legea. Credem că doar aşa, atât oamenii cât şi autorităţile vor putea fi avertizaţi”, a declarat pentru G4Media.ro Cătălina Hopârteanu, reprezentanta comunităţii Declic.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. In Suceava, de aprox un an se ard in fiecare noapte cantitati mari de gunoi care intoxica toata valea raului Suceava, vale care se afla exact in mijlocul orasului, in zona comerciala.
    Tot in aceasta zona exista mari poluatori industriali care polueaza permanent dar mai ales noaptea si la sfarsitul saptamanii.
    Iar autoritatile statului nu fac absolut nimic, iar presa nu ia nicio atitudine oricat am sesizat si reclamat.
    Se pare ca toti sunt mana in mana.
    Nici primarul PNL, nici autoritatile statului conduse de PNL, nici presedintele consiliului judetean condus tot de PNL, nu iau nicio atitudine.
    Nici cand institutiile centeale erau conduse de PSD nu se lua nicio masura.
    In Suceava este o fratie intre PSD si PNL, in interesul lor si in defavoarea cetatenilor

  2. De ce apare discutia asta asa tarziu, de ce tocmai acum, ce se acopera?
    Problemele legate de miscarile mari de populatii extraeuropene ce le pregatesc elitele , legate de libera circulatie a oamenilor in contextul acestui virus , ale dependentei extraordinar de mari de producatori externi care pun in pericol multe economii, dependenta extraordinara de hrana venita din exterior samd. Taranul roman este gonit in exterior iar noi nici propria mancare nu o putem asigura cand am putea si exporta mancare de cea mai buna calitate.

  3. Intreb si eu mizeria asta de comunitate, ONG sau ce cacat mai este. De ce s-au gandit sa protesteze tocmai acum? Pana acum nu au stiut, nu au simtit, nu „s-au uitat si ei pe cer” sa vada ca este poluare cat China in Bucuresti? ONG-urile astea sau asociatiile civice au in componenta un fel oameni pe post de militari in termen sau cu contract (sa speram), ii scot „comandantii” la proteste dupa bunul plac. P.S. Sper ca sunt platiti pentru acest lucru, altfel mi-ar fi mila de ei.

    • Ai remarcat bine! ONG-urile sunt niste cacaturi, care sug bani de la buget, care se activeaza in mod ciudat sau doar „la ordin” si care n-ar trebui sa existe.

    • Alinuta, tu esti un fel de poluare pentru oameni, as face un ONG care sa se ocupe doar de tine…

  4. Eu nu vreau sa stiu ce respir ca ma ingrozesc.
    Mitingul e fix un mare fassssss ,daca nu ies in strada toti bucurestenii degeaba se face.

  5. Ati votat pentru aer curat? Nu! Ati votat pentru 100 de lei in plus la pensie!

    Natie de prosti!

  6. Astia de la Declic nu stiu ca respira cacat?! Eu scriu la primarii (generala si de sector) de ani de zile pe acesta tema. Printre altele, le-am solicitat interzicerea acelor turbosuflante pentru adunarea sau imprastierea frunzelor uscate, unelte care polueaza de 10 ori cat un autoturism, dar eu vorbesc, eu aud.

  7. Aflam la tv ca si Brasov este poluare! Maxim de maxim de maxim! Cica astia ard in oras, au 3-4 locuri in interiorul orasului unde ard! Nu mai zic de cele din exterior, din Sacele, sau alte comune adiacente!

    Baietii cu dezinfectantii, mai nou s-au axat pe gunoaie! Ce sa faca saracii, atata stiu, atata fac! Daca afaceri adevarate, pe bune, nu sunt in stare!

    Suntem condusi de cei mai mafioti, cei mai corupti si cei mai incompetenti oameni, de cei mai tradatori de neam si tara, pe care romania i-a avut vreodata!

    E care pe care deja! Adica suntem noi, aia care va platim salariile si ne bazam pe voi, si sunteti voi, cei care ati tradat romania si cetatenii ei!

    Fraierilor, si copiii vostri mor inhaland aerul asta infect! Nu va pasa nici de copiii vostri! Si parintii vostri il respira! Dar nu va pasa nici de ei! Si fratii si surorile voastre il respira! Dar voi nu aveti tata, nu aveti mama! Vorba romaneasca care vi se potriveste de minune!

  8. Cica au 14 mii de semnaturi dar ei sunt 50. Ceva nu pusca.

  9. Discutia pe tema aerului s-a aprins dupa ce au fost montati acei senzori dar aceasta problema exista in București chiar dinainte sa vina Firea, poate doar s-a inrautatit in ultimii 3 ani.
    Foarte probabil o sa se dea vina pe trafic si va fi propusa ca solutie masina electrica. Eu nu exclud ca toate aceste evenimente sa faca parte din schema vanzatorilor de auto electrice, ar trebui verificat daca miscari asemanatoare au fost facute si in alte orase din Europa de est.
    Primaria poate revizui si se poate asigura ca sunt respectate normele de protectia mediului pe santierele private si pe santierele de pe domeniul public. Aceasta ar fi o masura destul de riscanta deoarece firmele care executa lucrari pe domeniul public beneficiaza de protectie politica si ar fi nefiresc sa li se ceara sa cheltuie mai multi bani pe echipamente si masuri de protectie. De exemplu, acum aproape o luna pe bd Metalurgiei era un nor de praf, viziblitate sub 30m pentru ca au fost schimbate bordurile si pavat trotuarul iar in urma lucrarilor asfaltul nu a foat curatat de reziduuri de beton.
    In Bucuresti este indoielnic ca sistemul de canalizare pentru ape pluviale este complet separat de celelalte reziduuri (asa cum sustine Apanova) pentru ca sunt multe locuri unde gurile de canal emana miros neplacut.
    Poluarea industriala din zona soselei de centura se produce la orele diminetii (2:00-4:00AM), sunt momente cand aerul este irespirabil din cauza poluarii industriale.