G4Media.ro

Vot final: medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase

sursa foto: Pexels

Vot final: medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege potrivit căruia medicamentele expirate şi cele neutilizate sunt încadrate ca deşeuri periculoase, transmite Agerpres. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr. 95/2006, astfel încât utilizatorii de produse farmaceutice să fie atenţionaţi cu privire la necesitatea returnării şi a eliminării corespunzătoare a medicamentelor expirate în farmacii, acestea fiind considerate deşeuri periculoase.

În textul proiectului de lege nu apar însă și sancțiuni pentru cei care nu respectă noile prevederi.

„Orice material publicitar destinat publicului larg trebuie să includă cel puţin următoarele informaţii: denumirea medicamentului, precum şi denumirea comună dacă medicamentul conţine o singură substanţă activă, informaţiile necesare pentru utilizarea corectă a medicamentului, o invitaţie expresă, lizibilă, de a citi cu atenţie instrucţiunile din prospect sau de pe ambalaj, formulată după cum urmează: Acest medicament se poate elibera fără prescripţie medicală. Se recomandă citirea cu atenţie a prospectului sau a informaţiilor de pe ambalaj. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Medicamentele expirate şi cele neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, stipulează proiectul.

Parlamentarii au adăugat în acest proiect de lege mai multe articole referitoare la funcţionarea farmaciilor.

„Universităţile de medicină şi farmacie pot acredita farmacii comunitare pentru a desfăşura activitate de pregătire practică a
studenţilor, asociată activităţii didactice. (…) Farmaciştii care sunt şi cadre didactice în domeniu pot desfăşura activitate integrată, asociată activităţii didactice, în farmacii, inclusiv farmacii universitare. Farmaciile universitare se înfiinţează de universităţile de medicină şi farmacie acreditate. Numărul acestora depinde de numărul de studenţi din cadrul facultăţii de farmacie, fiind de o farmacie până la 500 de studenţi şi de maxim două la facultăţile cu peste 500 de studenţi”, mai prevede iniţiativa legislativă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. cand m-am dus la 3 farmacii sa duc medicamentele expirate, s-au uitat doamnele la mine de zici ca is nebun. 0 aplicabilitate

    • Așa am pățit și eu. Le-am spus că din câte știu e obligatoriu sa le preia și le-am lasăt acolo fără să mai comenteze ceva. In mod normal farmaciile ar trebui sa încurajeze practica asta, cu afișe in principal. Vezi să nu.