G4Media.ro

Virgil Popescu: Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru…

Sursa: Oil&Gas Journal

Virgil Popescu: Romgaz va depune o ofertă în următoarele două luni pentru participaţia Exxon în proiectul Neptun / Legea offshore ar putea fi modificată în această sesiune parlamentară

Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participaţiei Exxon în proiectul gazelor de mare adâncime din Marea Neagră în următoarele două luni, până la expirarea mandatului actual al directorului general interimar, a declarat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

El a participat la evenimentul Black Sea Online Forum „Importanţa geostrategică şi economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de publicaţia Financial Intelligence.

Ministrul a fost întrebat care este capacitatea Romgaz de a gestiona proiectul Neptun Deep, având în vedere şi faptul că, momentan, are o conducere interimară.

„Am înţeles că există această temere în piaţă privind conducerea Romgaz. În momentul de faţă, atât directorul general, care este numit pe o perioadă de două luni, care acoperă exact perioada depunerii ofertei pentru achiziţia pachetului de la Exxon, Consiliul de Administraţie, directorul economic, toţi experţii din Romgaz au capacitatea de a dezvolta acest proiect. Nu ştiu dacă în România cineva are expertiză pentru mare adâncime, dar eu zic să le dăm această şansă celor de la Romgaz. Eu cred că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect”, a răspuns Popescu.

Potrivit acestuia, în paralel va fi demarată procedura de selecţie şi definitivare a Directoratului şi Consiliului de Administraţie al companiei, în conformitate cu ordonanţa de urgenţă privind conducerea corporativă a întreprinderilor de stat.

„Principala preocupare în acest moment este achiziţionarea participaţiei Exxon de 50% din Neptun Deep”, a subliniat ministrul.

El a arătat că ministerul lucrează în această perioadă la modificarea Legii offshore, care va fi prezentată într-o primă fază în coaliţia de la guvernare.

„Apoi o vom prezenta în Parlament şi altor forţe politice care doresc să se alăture acestui proiect. Îmi doresc ca toate forţele politice sau majoritatea să se alăture acestui proiect, pentru că exploatarea acestor gaze va aduce o serie de beneficii şi va face din România un jucător regional pe piaţa gazelor naturale”, a continuat Popescu, exprimându-şi speranţa că Legea offshore va fi votată în această sesiune parlamentară.

Oficialul guvernamental a mai arătat că primele gaze din aceste zăcăminte ar putea fi extrase în anul 2025.

Întrebat ce vom face cu acele gaze, el a răspuns: „Avem o fereastră de patru ani astfel încât să finalizăm investiţiile în sistemul energetic în capacităţi noi de producţie, reţea de distribuţie şi transport, toate acestea să poată fi puse în funcţiune până atunci. Avem drept obiectiv să consumăm o cantitate cât mai mare de gaz din Marea Neagră în România”, a precizat Popescu.

Acesta a subliniat că surplusul de gaze va putea fi exportat, însă pentru a realiza acest lucru trebuie să creştem capacitatea de interconectare cu ţările vecine.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu are nimc ne ok legea offshore e ok pt romania doar treaba ca CERT trebuie sa dea aprobare pe cyber, nici asta nu era nimic rau daca nu s-a fi pus la cale niste spagi, Iohannis cu cyberint si psd prin nica cu CERT!

  2. O afacere buna pentru Exxon și o mare teapa pentru statul roman. Dacă ar fi fost viabila extragerea gazelor de acolo ar fi vândut americanii?

    • Exxon isi retrage operatiunile din toata Europa. Vinde exploatari di Africa si Asia. Nu-i Romania buricul pamantului. Singura exploatare ramasa momentan este cea de la Groningen Olanda dar si aia in participatie cu Royal Dutch Shell.
      Important este sa ajunga la Romgaz activele nu la Lukoil.

  3. Si eu ca prostul credeam ca cu gazul din Marea Neagra se vor incalzi taranii romani inlocuind lemnul ars in soba.