G4Media.ro

VIDEO Și-a transformat pasiunea într-un job de viitor într-o industrie în expansiune:…

Sursa Foto: Arhiva EA Games/ Ionel Stănescu

VIDEO Și-a transformat pasiunea într-un job de viitor într-o industrie în expansiune: Gamer de mic, Ionel Stănescu contribuie la dezvoltarea unor jocuri video celebre

Nu mulți tineri din milioanele care petrec ore în șir jucându-se jocuri video știu că e o activitate care se poate transforma într-o carieră. În București, totuși, sute de gameri au găsit oportunitatea de a lucra într-o companie de tehnologie care dezvoltă unele dintre cele mai îndrăgite jocuri la nivel global precum FIFA sau Need for Speed. Ionel Stănescu are 31 de ani, lucrează de 11 ani în industria jocurilor video și povestește că atunci când era mic visa să devină fotbalist.

  • „ Îmi plăcea foarte mult fotbalul. Din păcate, nu mă ajută talentul, așa că am ales al doilea cel mai bun lucru și anume să creez cel mai bun joc fotbal cu putință. Iată că am ajuns să lucrez pe FIFA. Fără să sune ca un clișeu e într-adevăr un dream job pentru mine.”



Ionel și-a început cariera în aceeași companie în care lucrează și acum pe când era în primul an de facultate. A ajuns Line Producer și conduce o echipă de dezvoltare formată din programatori, artiști grafici, designeri, directori de creație și producători, atât din București, cât și din alte orașe din lume, care acoperă toate specializările necesare creării unuia dintre cele mai mari jocuri video din lume.

Echipele din România au dezvoltat jocurile FIFA începând cu 2011, iar Ionel a învățat această meserie pe măsură ce industria se dezvolta, fiind vorba de un job cu totul nou. Povestește că a avut totuși un as în mânecă: este gamer.

  • „E foarte importantă acumularea de experiență  în  industria respectivă. Nu e nicio scurtătură în rolul asta de Producer, că în oricare alt domeniu. Într-adevăr faptul că am fost gamer de când mă știu, am fost mereu pasionat de jocuri, pasionat de gaming m-a dus către industria asta atunci când începeam și eu să îmi caut de muncă. Sunt în EA de mai bine de 11 ani de zile și de mai bine de 6 ani am rolul de Producer, cu diverse grade de senioritate. Am avut șansa pe parcursul acestor 6 ani să conduc foarte multe echipe din cadrul produsului FIFA: echipele noastre de Online, cum sunt cele de Ultimate Team sau de Volta. Am avut și alte roluri în trecut și pe alte produse cum ar fi DLC-ul World Cup 2018, care a fost dezvoltat integral în studioul din București și roluri pe FIFA 20 pentru Nintendo Switch, ca un exemplu.” explică Line Producer-ul FIFA.

Industria jocurilor este într-o continuă evoluție în ultimii ani și creează joburi noi. Ionel îi sfătuiește pe gameri să caute oportunități de angajare dacă vor să transforme pasiunea într-o sursă de venit.

Deși parcursul celor 11 ani de când e în industrie, Ionel a trecut prin diverse moduri prin care a creat experiențe de joc, câteva ies în față și îi definesc cariera.

Pe parcursul carierei sale, Ionel a avut ocazia să conducă și să coordoneze echipe din ce în ce mai mari și să fie la cârma unor proiecte cu un impact din ce în ce mai mare pe piață. Consideră că  succesul său este dictat de succesul echipei și povestește ce abilități caută să își dezvolte în calitate de manager.

  • „ De departe cea mai mare provocare cu care m-am lovit și eu a fost fix cum gestionam trecerea asta de la a fi în totalitate responsabil pe munca pe care eu o produc în a fi responsabil de munca unei întregi echipe, într-adevăr o trecere foarte dificilă și nu pot spune că a fost ceva foarte ușor nici pentru mine. În schimb am învățat pe parcursul anilor că un principiu esențial este acela de a stabili corect așteptările încă de la început și de a ne asigura că oferim claritate.” este de părere Ionel Stănescu.

Deși toată ziua e focusat pe jocuri video la birou, în timpul liber Ionel se întoarce de multe ori tot la această activitate.

  • „ Îmi plac foarte mult jocurile multiplayer, jocurile competitive, însă  în ultimul an am petrecut din ce în ce mai mult timp în  jocuri singleplayer. Îmi place să mă bucur de povești, îmi place să trec prin jocurile astea care oferă experiența asta narativă, că vorbim de God of War, că vorbim de jocurile Spider-Man  că sunt ceva mai recente sau ultimele jocuri Star Wars. Făcut chiar de noi, de EA, Fallen Order mă întorc cu plăcere la ele și arată cât de mult a evoluat industria asta, pentru că jocurile au abilitatea de a spune povești pe care filmele sau serialele n-o să o poată atinge niciodată. E totul foarte interactiv, foarte imersiv și reprezintă o platformă incredibilă de a spune povești. Îmi mai place să și construiesc orașe, când găsesc timp îmi pun pălăria de primar și intru în Cities: Skylines. Aș vrea să pot gestiona traficul mai bine, însă nu sunt foarte bun la asta. Și atunci când mă simt mai explorator sar în naveta mea din No Man’s Sky și îmi iau zborul prin univers. Deci în funcție de ce experiență caut într-un anumit moment, încerc să găsesc și un joc care să corespundă, dar ai zice că nu dispare niciodată pofta asta de a ne juca indiferent de vârstă, de job, de context, asta o să fie mereu acolo pentru că e o pasiune pentru foarte mulți dintre noi.”

Cele mai recente date arată că în jur de 40% din populația globală joacă jocuri video. Industria jocurilor video este cea mai profitabilă dintre industriile de entertainment, ajungând la 159 de miliarde de dolari în 2020.

Sursa foto si video: Arhiva EA Games 
Sursa: WEPC

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Cat mai costa un articol d-asta de publicitate mascata / recrutare la voi aici?