G4Media.ro

VIDEO Radu Burnete, confederația Concordia: „Valența cronică a dezinformării în mediul economic…

Foto: Ilona Andrei/G4Media

VIDEO Radu Burnete, confederația Concordia: „Valența cronică a dezinformării în mediul economic ține de discursul anti-occidental iar valența acută s-a manifestat în exemplul recent cu prețurile la benzinării”

În mediul economic se manifestă valențe ale dezinformării care pot avea impact major, mai mult, este un motiv de îngrijorare faptul că următoarea criză financiară, atunci când va fi, va avea loc în contextul rețelelor sociale de astăzi și cu dezinformarea care circulă pe acestea, a spus Radu Burnete, director executiv al Confederației patronale Concordia, la conferința „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm”, organizată de G4Media în luna martie.  




Explicațiile lui Radu Burnete, pe larg:

„Valențele dezinformării în economie: cronice și acute. Valența cronică a dezinformării ține de discursul că occidentul ne transformă în sclavi sau ne exploatează. E normal să fim patrioți economic, să vrem să avem proprii antreprenori și propriile businessuri; dar nu trebuie să cădem în capcana autarhismului – să plece străinii, multinaționalele din țară. Acest drum se termină în multă sărăcie. Aici dezinformarea începe să împingă lucrurile într-o direcție care pe mine mă îngrijorează.

Avem foarte mulți politicieni dezinformați. Mergem la discuții și vedem politicieni care spun lucruri trăsnite. Inițial pare amuzant, dar pe de-o parte, încercăm să rezolvăm cu ei probleme care nu există. Nu, companiile din Europa nu ne vând roșii care ne otrăvesc.

Dacă politicienii sunt dezinformați, nu vom putea să rezolvăm adevăratele probleme.

Valența acută a dezinformării în mediul economic: exemplu recent, când ne-am trezit cu toții cu cozi la benzinării că va fi prețul de 12 lei pe litru. Ne putem uita ușor amuzați dar gândiți-vă la ce se întâmplă în spate. Ne puteam trezi într-o criză în care benzinăriile să rămână fără combustibil.

Am realizat că următoarea criză financiară va fi prima într-o lume cu rețelele de sociale de azi și cu dezinformarea de astăzi. O bancă poate pica mai repede decât poate reacționa reglementatorul. Și asta e ceva foarte nou și poate fi tyramsformat într-un atac la adresa sistemului financiar din România sau din altă parte; și sunt foarte îngrijorat când mă uit la ce se poate întâmpla.

Ce e de făcut? Ar trebui să vorbim mai mult; oamenii de business ar trebui să vorbească mai mult. E foarte multă teamă, nimeni nu are curajul să iasă în față. Singurii care pot pune stop minciunii sunt oamenii care au la rândul lor capital social. Fie că îi urmăresc zece oameni sau o sută de mii de oameni, ai nevoie de încrederea celuilalt ca să poți să-i spui repede: asta e o minciună, nu crede prostia asta. Și aici avem o mare problemă, am multe discuții cu colegii mei din business care nu vor să vorbească mai mult despre asta, pentru că se tem pentru propria lor reputație.

Zilnic sunt televiziuni care toacă narativul pro-Kremlin și care au primit mulți bani din partea statului. Cred că acest lucru se poate întâmpla doar dacă în statul român sunt oameni bine puși care cred în acest narativ. Sper că din necunoaștere.

Cred că era anonimității pe rețelele sociale s-a terminat și cu cât acceptăm mai repede lucrul ăsta cu atât o să le fie mi bine democrațiile noastre . Nu văr niciun motiv pentru care ar trebui să ai acces la o rețea socială fără să nu te fi legitimat înainte.”

—–

Material publicat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, susținut de Agenția Executivă pentru Educație și Cultură (EACEA) cu atribuții delegate de Comisia Europeană.

Detalii despre proiect, AICI.

—-

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă ale autorilor și nu le reflectă în mod necesar pe cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea finanțatoare nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează