G4Media.ro

VIDEO Proteste de amploare la Berlin împotriva legii de combatere a pandemiei,…

VIDEO Proteste de amploare la Berlin împotriva legii de combatere a pandemiei, care dă guvernului puterea de a legifera prin decrete

Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă la Berlin pentru a demonstra împotriva legii de combatere a infecțiilor, asupra căreia Bundestagul german s-a pronunțat în această după-amiază, scrie portalul Deutsche Welle.

Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă la Berlin pentru a demonstra împotriva legii de combatere a infecțiilor, adoptată de Bundestagul german.

Cu ajutorul legii de combatere a infecțiilor, marea coaliție de la Berlin, asigurată de blocul conservator CDU/CSU și Partidul Social-Democrat, urmărește crearea unui fundament juridic pentru managementul pandemiei, în contextul anulării în justiție a numeroase ordonanțe vizând măsurile de limitare a infecțiilor. Recent, justiția din Bavaria a anulat decizia de închidere a sălilor de sport.

Alte tribunale aveau să anuleze, în urmă cu numai câteva săptămâni, hotărârea care interzicea hotelurilor să cazeze turiști, călătoriile fiind considerate un factor de mare risc în răspândirea contagiunilor.

Noua ”Infektionsschutzgesetz”, aflată la a treia modificare de la debutul pandemiei, descrie măsurile pe care guvernul le poate aplica în reacție la o situație epidemiologică de amploare națională. Practic, ea oferă ministrului federal al sănătății Jens Spahn puterea de a lua decizii peste capul premierilor de landuri, a parlamentelor regionale și a primarilor, scrie Bild.

Despre ce este vorba, concret

Prevederile noii legi au stârnit îngrijorarea juriștilor, dar și a opoziției din Bundestag, cu precădere Partidul Liberal-Democrat, Partidul Stângii și Alternativa pentru Germania avertizând că Germania s-ar afla în fața celui mai grav atac la adresa drepturilor fundamentale de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cea de-a treia modificare adusă legii de combatere a infecțiilor extinde semnificativ puterea de decizie a ministrului sănătății Jens Spahn.

Foarte controversat este paragraful 28a, care reglementează măsurile aplicate la 1 noiembrie, când guvernul a închis restaurantele, sălile de sport și a restricționat masiv contactul între persoane. Spahn poate lua măsuri de restricționare severă a drepturilor fundamentale ”în cazul unei situații epidemiologice de amploare națională”.

Criteriul pe baza căruia se poate apela la ”măsuri cuprinzătoare” este așa-numita rată de infecție a ultimelor șapte zile, adică numărul de noi infecții la suta de mii de locuitori. Mai precis, restricțiile sunt activate în clipa în care se înregistrează peste 50 de infecții la suta de mii de locuitori.

Închiderea în case

Prin urmare, guvernul este împuternic de acum înainte să interzică oamenilor părăsirea propriilor locuințe și să stabilească între ce intervale orare și în ce scop aceștia au voie să iasă din case: mersul la cumpărături, la doctor, la farmacie. De precizat că, până în prezent, Germania nu a apelat la o atare măsură, aplicată în țări precum Franța, Italia, Spania sau Noua Zeelandă.

Interdicția de vizitare a rudelor aflate în spital sau centre de îngrijire

Chiar și celor mai apropiate rude li se poate interzice, în baza legii votate miercuri, să viziteze membri ai familiei în spitale, centre de îngrijire sau chiar maternități! Legea prevede că ”nu trebuie să se ajungă la izolarea totală a persoanelor sau a unor grupuri”, fiind nevoie de asigurarea ”unui minim necesar de contacte sociale”.

Experta în drept Anika Klafki, de la Universitatea din Jena, găsește punctul privind interzicerea vizitelor în spitale ”contradictoriu”. Într-un interviu acordat Bild, ea a opinat că măsura va fi dificil de pus în practică de autoritățile competente.

Intervențiile masive asupra drepturilor fundamentale, precum interdicția de a-ți vizita ruda bolnavă sau de a ieși din casă, precum și cele vizând interzicerea manifestărilor și adunărilor religioase, trebuie să fie deosebit de bine argumentate, a mai spus experta consultată de Bild. ”Ele sunt permise numai în cazul în care, după aplicarea celeloralte măsuri de protecție în vigoare, ar fi periclitată în mod semnificativ limitarea contagiunilor cu Covid19.”

Închiderea restaurantelor și a instituțiilor culturale

La fel cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni, restaurantele, barurile, hotelurile, cinematografele și instituțiile din domeniul culturii pot fi închise. Sistate pot fi și activitățile în timpul liber, precum evenimentele sportive. Legea nu prevede însă despăgubiri financiare atunci când proprietarii de restaurante, artiștii sau angajații hotelurilor nu mai au voie să își exercite meseria.

Din acest motiv, Dehoga (echivalentul Horeca) a anunțat că va depunde plângere la Curtea Constituțională Federală din Karlsruhe. ”În numele celor 220.000 de mii de operatori din gastronomie și patroni de hoteluri, ce asigură 2,4 milioane de locuri de muncă și pe care îi reprezentăm, vom depune plângere la Curtea Constituțională, dacă această lege trece fără a menționa despăgubiri pentru aceștia”, a declarat Ingrid Hartges, șefa Dehoga.

Atmosferă tensionată în Bundestag

Președintele grupului parlamentar Alternativa pentru Germania, Alexander Gauland, a criticat aspru reforma legii privind protecția de infecții și a acuzat guvernul de divizarea societății.

”Legea privind protecția împotriva infecțiilor este cea mai mare restricție a drepturilor fundamentale din istoria Republicii Federale”, a avertizat Gauland miercuri în Bundestag.

Neîncrederea populației în acțiunile guvernului va exploda, fapt care se vede deja pe străzi, inclusiv în timpul protestelor din fața Bundestagului. ”Acești oameni își asumă drepturile de bază și nu trebuie să fie monitorizați de către Oficiul pentru Protecția Constituției”, a mai spus Gauland, fost membru al Uniunii Creștin-Democrate (partidul Angelei Merkel).

Referirea la Protecția Constituției nu este întâmplătoare, ci un răspuns oferit premierului bavarez Markus Söder, un adept al combaterii prin mijloace stricte a pandemiei și care și-a manifestat îngrijorarea cu privire la mișcarea de protest împotriva măsurilor anti-pandemie. ”Această mișcare se dezvoltă tot mai mult ca o sectă”, a spus politicianul bavarez, în opinia căruia mișcarea de protest ar fi ”un conglomerat de extremiști de dreapta și antisemiți”.

”Faptul că guvernul îi pune în fața faptului împlinit pe reprezentanții aleși de popor este contrar spiritului democrației și legii fundamentale. Prin urmare, grupul parlamentar AfD respinge legea”, a spus Gauland în Bundestag. AfD a eșuat în încercarea de a amâna controversata lege, membrii celorlalte grupuri parlamentare respingând cererea AfD.

În replică, ministrul federal al Sănătății, Jens Spahn (CDU), a numit pandemia drept provocarea secolului în dezbaterea din Bundestag despre legea protecției civile. Acesta a subliniat că orice decizii ar lua guvernul, tot vor exista pagube. ”Întrebarea este unde și ce pagubă se produce?”, a mai spus politicianul CDU. Potrivit acestuia, guvernul caută un echilibru între daunele economice și daunele aduse sănătății.

Creșterea numărului de infecții, a spus Spahn, va duce mai devreme sau mai târziu la creșterea suferinței în unitățile de terapie intensivă și la pierderea controlului. În pandemie, asigurarea celei mai bune protecții posibile a sănătății este măsura corectă, potrivit lui Spahn. ”Oamenii de știință ne sfătuiesc, dar niciun virolog nu poate scuti clasa politică de luarea deciziilor”, a conchis ministrul german al Sănătății.

Tunuri cu apă împotriva protestatarilor din Berlin

Oponenții regulilor guvernamentale de contracarare a pandemiei continuă să demonstreze în număr mare (zeci de mii) la Poarta Brandenburg din Berlin, dar și în alte zone ale capitalei germane. Cei mai mulți dintre manifestanți au ignorat amenințările poliției cu dizolvarea protestului, dacă protestatarii nu respectă regulile de distanțare și nu poartă mască. Anunțul poliției a fost însoțit de fluierături. Apelând la un gest mai puțin obișnuit în capitala germană, poliția a folosit tunuri de apă în încercarea de a-i dispersa pe manifestanți.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. După ăștia se iau și proștii ăștia ai noștri, să închidă tot și să decreteze stare de urgență, precum Ceaușescu în decembrie 1989.

  2. Cum indrazneste statul sa-i apere pe prostii astia? Statul nu vede ca astia vor sa moara de covid?

  3. Respekt!
    Asta e libertatea, asta e demnitatea.
    Nu dictaturii medicale și ingineriei sociale!
    Civilizația înseamnă înfruntarea riscului morții.

    • Un „nu” hotărât, tovarăși, spălatului pe mâini, un „da” răspicat eugeniei „sociale”. „Asta e demnitatea, asta e libertatea”, să poți îmbolnăvi și omorî cât mai mulți oameni. „Civilizația înseamnă înfruntarea” scuipatului fără botniță. Covidioți din toate țările, uniți-va!

  4. E bine sa moara cati mai multi romani de covid.
    Poate in felul asta le vine mintea la cap.

  5. Atentie mare, din articolul ce trataza problema superficial, in cheie balcanica, nu reiese, insa acolo nu e vorba de covidioti ci mai degraba oamenii se tem de o dictatura sub pretextul pandemiei.

    Va recomand un articol excelent scris de Petre M. Iancu in Deutsche Welle si republicat in Adevarul
    Citeste mai mult: adev.ro/qk0403 https://adevarul.ro/news/societate/cum-ni-fura-libertatea-1_5fb554035163ec4271ffb66c/index.html