G4Media.ro

VIDEO O melodie generată de inteligența artificială cu vocile clonate ale lui…

sursa foto: Facebook\ The Weeknd

VIDEO O melodie generată de inteligența artificială cu vocile clonate ale lui Drake și The Weeknd este virală pe rețelele de socializare

Un cântec care folosește inteligența artificială pentru a clona vocile lui Drake și The Weeknd a devenit viral pe rețelele de socializare, scrie BBC.

Numită Heart On My Sleeve, piesa simulează cele două vedete schimbând versuri despre starul pop și actrița Selena Gomez, care s-a întâlnit anterior cu The Weeknd.

Creatorul, cunoscut sub numele de @ghostwriter, susține că melodia a fost creată de un software antrenat pe vocile muzicienilor.

„Acesta este doar începutul”, a scris el sub videoclipul de pe YouTube al melodiei.

https://www.youtube.com/watch?v=VszJPLAtK0U

„Chiar ne aflăm într-o nouă eră”, a răspuns un ascultător în comentarii. „Nici măcar nu mai pot spune ce este legitim sau fals”.

„Acesta este primul exemplu de muzică generată de inteligența artificială care m-a uimit cu adevărat”, a adăugat Mckay Wrigley, un dezvoltator de inteligență artificială, pe Twitter.

De când a fost postat vineri, cântecul a fost vizualizat de peste 8,5 milioane de ori pe TikTok. De asemenea, versiunea completă a fost ascultată de 254.000 de ori pe Spotify.

Niciunul dintre cei doi artiști nu a reacționat încă la melodie, însă Drake și-a exprimat recent nemulțumirea față de faptul că vocea sa a fost clonată.

„Aceasta este ultima picătură AI”, a postat el pe Instagram, după ce a dat peste un videoclip realizat de un fan în care părea să cânte rap pe piesa Munch (Feeling U) a lui Ice Spice.

Plângerea lui Drake a venit după ce Universal Music Group a scris serviciilor de streaming, inclusiv Spotify și Apple Music, cerându-le să împiedice companiile de inteligență artificială să le acceseze bibliotecile.

Se crede că firmele au folosit muzica pentru a-și „antrena” software-ul.

„Nu vom ezita să luăm măsuri pentru a ne proteja drepturile noastre și pe cele ale artiștilor noștri”, a avertizat UMG în e-mailul, obținut pentru prima dată de Financial Times.

Mai multe site-uri web oferă deja fanilor posibilitatea de a crea melodii noi folosind voci asemănătoare cu cele ale celor mai mari vedete pop.

DJ-ul francez David Guetta a folosit recent un site numit uberduck.ai pentru a imita vocea lui Eminem și a o adăuga la una dintre piesele sale instrumentale.

„Sunt sigur că viitorul muzicii este în IA”, a declarat el pentru BBC.

Cu toate acestea, el a spus că tehnologia ar putea fi utilă doar „ca instrument” – la fel ca și tobele și samplerul dinaintea lor.

„Nimic nu va înlocui gustul”, a spus el. „Ceea ce definește un artist este că ai un anumit gust, ai un anumit tip de emoție pe care vrei să o exprimi și vei folosi toate instrumentele moderne pentru a face acest lucru.”

Alte piese false care au devenit virale recent includ un „deepfake” al Rihannei care cântă Cuff It a lui Beyoncé; și un Kanye West clonat care cântă balada Hey There, Delilah.

Creșterea rapidă a tehnologiei a zguduit industria muzicală. Heart On My Sleeve, de exemplu, nu încalcă drepturile de autor, deoarece pare a fi o compoziție complet originală.

De asemenea, autorul a precizat în mod explicit că Drake și The Weeknd nu au fost implicați în realizarea cântecului, ceea ce ar trebui (în teorie) să îi protejeze de o plângere de „passing off”, prin care aceștia profită de pe urma inducerii în eroare a publicului, făcându-l să creadă că este autentic.

Ca răspuns, o largă coaliție de muzicieni și artiști a lansat o „Campanie pentru arta umană”, al cărei scop este de a se asigura că inteligența artificială nu va „eroda” creativitatea umană.

Susținut de Recording Industry Association of America, de Association for Independent Music și de BPI – care organizează Brits – grupul a subliniat șapte principii care pledează pentru cele mai bune practici în materie de inteligență artificială și a subliniat că protecția drepturilor de autor ar trebui să fie acordată doar muzicii create de oameni.

„Există atât de mult potențial cu AI, dar prezintă, de asemenea, riscuri pentru comunitatea noastră creativă”, a declarat directorul general al Recording Academy, Harvey Mason Jr, la lansarea inițiativei.

„Este crucial să facem acest lucru corect din timp, pentru a nu risca să pierdem magia artistică pe care doar oamenii o pot crea”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Este inevitabil.Progresul va aduce beneficii dar și multă durere .AI probabil că va duce la dispariția omenirii într-un viitor apropiat.Se lucrează la bazele ei