G4Media.ro

VIDEO Mini-elicopterul Ingenuity al NASA scrie istorie după efectuarea primului zbor pe…

VIDEO Mini-elicopterul Ingenuity al NASA scrie istorie după efectuarea primului zbor pe Marte

Mini-elicopterul Ingenuity al NASA a scris istorie luni după efectuarea primului zbor al unui dispozitiv motorizat în atmosfera unei alte planete, Marte, informează EFE şi Reuters.

După primirea datelor care confirmă succesul acestei încercări, echipa de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA a izbucnit în urale.




”Datele altimetrice confirmă faptul că Ingenuity a efectuat primul zbor al unui dispozitiv motorizat pe o altă planetă”, a declarat un inginer de la JPL, citat de AFP.

Datele transmise de pe Marte au confirmat că mini-elicopterul cu greutatea de 1,8 kilograme şi cu două rotoare a efectuat primul său zbor, timp de 40 de secunde, conform planificării.

Premiera realizată pe ”Planeta Roşie” de mini-elicopterul alimentat de baterii solare este echivalentul din secolul XXI al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, reuşita din 1903 a fraţilor Wright.

Această reuşită ar putea deschide calea pentru noi modalităţi de explorare a planetei Marte şi a altor destinaţii din sistemul solar, precum Venus şi luna lui Saturn, Titan.

Elicopterul a fost programat să se înalţe 3 metri în direcţie verticală, apoi să îşi menţină poziţia şi să se rotească deasupra suprafeţei marţiene timp de o jumătate de minut, înainte de a asoliza pe cele patru picioare ale sale.

NASA a transmis în direct evenimentul de la sediul JPL şi a difuzat totodată primele imagini cu acest zbor. O fotografie alb-negru surprinsă de o cameră foto aflată la bord şi orientată în jos prezintă umbra distinctă aruncată de mini-elicopterul Ingenuity pe solul marţian în timp ce se afla la înălţime.

Imaginile video color capturate de o altă cameră, montată pe roverul Perseverance al NASA, situat la circa 60 de metri distanţă, prezintă elicopterul în zbor deasupra peisajului de culoare portocalie care îl înconjoară.

”Acum putem spune că fiinţele umane au pilotat o aeronavă pe o altă planetă”, a declarat MiMi Aung, conducătoarea proiectului Ingenuity în cadrul JPL.

Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA a avut loc luni, după o întârziere de peste o săptămână din cauza unei erori tehnice.

Misiunea Ingenuity este aceea de a realiza teste de zbor în atmosfera specifică a planetei Marte. Elicopterul nu este dotat cu instrumente ştiinţifice.

Zborul pe Marte reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe ”Planeta Roşie” are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Acest lucru înseamnă că pentru a zbura, Ingenuity trebuie să îşi rotească paletele motorului mult mai repede decât ar face-o un elicopter pe Pământ.

Ingenuity, care a fost încorporat în structura inferioară a roverului Perseverance, a ajuns pe planeta Marte, în craterul Jezero, la 18 februarie, după o călătorie în spaţiu de peste 200 de zile, pe durata căreia vehiculul fabricat de NASA a parcurs o distanţă de 472 de milioane de kilometri.

Mini-elicopterul Ingenuity a fost desprins de locul în care a fost ataşat de roverul Perseverance al NASA la data de 3 aprilie.

Roverul Perseverance serveşte drept releu de comunicaţii între Ingenuity şi Pământ şi îşi foloseşte suita de camere cu care este dotat pentru a observa caracteristicile de zbor ale elicopterului alimentat cu energie solară.

Conceperea unui dispozitiv suficient de mic pentru a putea fi ataşat rover-ului, îndeajuns de uşor pentru a zbura în atmosfera marţiană mult mai puţin densă în comparaţie cu cea terestră, dar suficient de rezistent pentru a supravieţui frigului de pe Marte a constituit o provocare semnificativă.

Mini-elicopterul Ingenuity va executa mai multe zboruri-test pe Marte, cu dificultate din ce în ce mai mare, într-un interval de aproximativ o lună.

Experimentul Ingenuity va fi apoi stopat pentru a permite roverul-ului Perseverance să se dedice sarcinii sale principale: căutarea urmelor de viaţă fosilă pe Marte.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Asta e mai fake decat aterizarea pe Luna .
    Cine a vazut Hangar 18 intelege foarte bine despre ce e vorba.
    A observat careva ca imaginile sunt fffff slabe calitativ in epoca 8k?

    • O fi vreun rest de filmare din 60 de pe luna. Cu vrei să îți trimită 8k de pe o planeta pe alta? Nu a ajuns RDS sa spargă străzile de pe Marte pt fibra optică boss…

    • @Nicu de la CFR – Hai, ca esti penibil!

    • La aselenizare s-au folosit expertii in Tom siJerry.Astia de astazi sunt niste epigoni.

  2. Scuze filmul era Capricorn One cu fake aterizarii pe Marte , foarte bine arata adevarata fata al NASA.

    • adevarul e ca nu ne-ar lasa reptiloizii sa aterizam pe marte sa le filmam ghetourile. sigur tot ce tine de aterizarea pe marte, pe luna sau pe aeroport e fake, toata lumea stie ca pamantul e plat si ca sta pe o tava tinuta de o maimuta cu fes care sparge seminte in acelasi timp. Hai CFR!

  3. E o perspectivă frumoasă și totodată un mare pas de pinguin, saltul va fi efemeric

  4. tot io Ion de la stana Glanetasilor. uite baa la astia zboara cu machetute pe o alta planeta. intreb pe Nebulosu roade osu baet venit acasa dupe studii in america la un elev al unui elev al unui Stiva Hauching. sunt intelijenti si boeri mar astia americanii cu drone de pilotat la meleoane de kilometri distanta . brava baa asa va vor pamantenii, brava

  5. Microbul poate fi mai deștept decât orice formator de opinie (securistoid, la, la bla, bla p lm, politica dăunează grav parazițiilor lor , stați dreaqu n Banca voastră că noi e realitate, la voi? E Boollyood
    sau Hollywood

  6. Primul zbor a fost efectuat de Traian Vuia la Paris.

  7. Pe un post de radio, un gaga diskjokey se bucyra ca cum piloteaza inginerii de la NASA elicopterul de pe Marte.
    Ceea ce de fapt fake-ul. Elicopterul a executat o misiune programata. Ceea ce, ma scuzati de repetitie, e chiar mai tare decat telecomanda pentru ca e deja din generatia urmatoare. Practic s-a teleportat inteligenta pe alta planeta nu pilotajul de la distanta.
    E altceva decat sa conduci lunohodul la numai 300000 km distanta; desi nici aia nu a fost simplu – un exercitiu de indemanare -, cu doar o secunda intarziere si cu capacitatea de transmisie de date incomparabil mai mica

  8. Animatie americaneasca,Prostii casca gura ,se minuneaza si cad pe spate.