G4Media.ro

VIDEO Literatura pentru tineri în 2022: Ce fel de povești citesc tinerii,…

Sursa foto: Captură video - G4Media.ro / Ilona Andrei

VIDEO Literatura pentru tineri în 2022: Ce fel de povești citesc tinerii, cum încearcă editurile să îi atragă și în ce direcție evoluează cărțile dedicate acestora

Literatura pentru tineri este „într-o continuă evoluție”, iar „tehnologia și literatura merg mână-n mână” și „editurile încearcă să îi atragă cu tot felul de povești inovative, cu povești atipice”, a declarat pentru G4Media.ro Monica Macedonski, reprezentantă a editurii ART, prezentă la Târgul de Carte Gaudeamus 2022.

De asemenea, ea afirmat că tinerii „citesc foarte mult”, iar tendințele de consum ale acestora se îndreaptă „spre zona de realism, să nu simți neapărat că citești ficțiune”: „Mi se pare că se îndreaptă într-o zonă foarte similară cu unele seriale, gen «Euphoria» sau «Skins»”.

Reprezentanta ART a mai spus că tinerii sunt foarte activi pe paginile editurii de pe rețelele de socializare, unde „copiii întotdeauna ne dau comentarii, ne cer recomandări, ne spun ce citesc”.

Citesc mult mai mult decât citea, de exemplu, generația mea”, constată Monica Macedonski.

Ce cărți citesc tinerii? La această întrebare răspunde pe larg reprezentanta ART:

Tinerii citesc foarte multe genuri, mai ales în cadrul grupului editorial ART avem foarte multe genuri literare. De exemplu, la Paladin avem zona de SF și Fantasy, la YoungArt literatură pentru adolescenți, la Grafic benzi desenate, la Arthur cărți pentru copii, la Vlad și Cartea cu Genius – cărți pentru bebeluși și copii foarte mici.

În general, copiii preferă cărți inspirate din mitologia greacă. Este, de exemplu „Circe”, o carte care o prezintă pe controversata vrăjitoare într-o manieră cu totul nouă.

O altă carte foarte îndrăgită de la editura noastră, de la YoungArt, este «Vine vacanța cu trenul din Franța», în care Adina Popescu povestește cum a fost copilăria ei, perioada comunismului, și e foarte interesant și cred că asta i-a cucerit pe adolescenți – să vadă diferențele dintre copilăria lor și copilăria în perioada comunismului.

O noutate foarte îndrăgită în străinătate este «Semne bune», de celebrii autori Terry Pratchett și Neil Gaiman. Cred că este chiar a doua carte scrisă de Neil Gaiman, în care aceștia îmbină umorul cu latura dark, Antihristul are doar 11 ani și nu știe că este Antihristul și că menirea lui este să distrugă lumea.

Poveștile de dragoste nu lipsesc din preferințele adolescenților. „Absolut tot” este o poveste de dragoste imposibilă, în care protagonista suferă de o boală foarte rară. Are un fel de alergie la oameni.

În general, cărțile care au fost ecranizate prind foarte bine la public pentru că adolescenții vor să vadă diferențele dintre film versus carte. O carte de la Paladin care încă prinde foarte bine este «Twilight» („Amurg”). Cu siguranță, ecranizarea a ajutat și după cum bine știți, această carte a inspirat acele romane de dragoste de Wattpad. Cred că adolescenții ar trebui să o citească pentru a înțelege anumite referințe de pe internet.

Nu în ultimul rând, de la Grafic, o avem pe minunata «Wonder Women», într-o poveste în care ajunge din lumea ei minunată într-o lume dominată de masculinitatea toxică. Cam acestea ar fi recomandările mele.”

  • Târgul de Carte Gaudeamus 2022 poate fi vizitat în perioada 7-11 decembrie, în Pavilionul B2 de la Romexpo, București.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...